Noble Securities: Leul, singura monedă din UE care şi-a păstrat valoarea în faţa dolarului american

F.A.
Macroeconomie / 2 iunie 2013

Leul este, deocamdată, singura monedă din UE care şi-a păstrat, anul acesta, valoarea în faţa dolarului american, înregistrând pe pieţele financiare o variaţie nesemnificativă la finele lunii mai, comparativ cu începutul lui 2013, se arată într-un comunicat al Noble Securities-sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

"Chiar dacă luna trecută moneda naţională s-a depreciat în faţa dolarului american, avansul anterior a permis Leului "să reziste" în faţa acestuia. În ceea ce priveşte evoluţia faţă de Euro, Leul a încheiat luna mai cu o scădere comparativ cu moneda unică, dar pe anul curent rămâne, deocamdată, moneda din UE cu cea mai mare apreciere faţă de Euro. Creşterea economică a României de 0,5% în primul trimestru din 2013 faţă de perioada precedentă, precum şi recomandarea Comisiei Europene privind abrogarea procedurii de deficit excesiv pentru ţara noastră au fost pilonii principali care au susţinut Leul", a arătat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities.

În mai, leul a scăzut cu cca 1,5% faţă de euro pe pieţele financiare, a doua mare depreciere după zlotul polonez, care a scăzut cu aproximativ 2,7%. "Polonia înregistrează o rată anuală a inflaţiei în scădere (0,8% în aprilie faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă), în contextul unei încetiniri economice, iar investitorii iau în calcul posibilitatea ca Banca Centrală a Poloniei să scadă încă o dată dobânda de referinţă, fapt care desigur că dezavantajează Zlotul", a precizat Silviu Pojar.

Lira sterlină şi coroana suedeză s-au depreciat, de asemenea, luna trecută, înregistrând variaţii de sub 1% comparativ cu moneda unică. La polul opus, în mai s-a aflat forintul, care a crescut cu aproape 1% faţă de euro, în contextul unor "victorii" marcate de economia Ungariei, care a înregistrat o creştere (0,7%) în primul trimestru din acest an, iar pe de altă parte ţara a intrat pe lista Comisiei Europene privind abrogarea procedurii de deficit excesiv. Coroana cehă a marcat o variaţie redusă, înregistrând pe parcursul lunii trecute o apreciere nesemnificativă.

Leul rămâne, după primele cinci luni ale anului curent, moneda din UE cu cea mai mare apreciere faţă de euro, înregistrând o creştere de aproape 1,3%, se mai arată în comunicat.

În ceea ce priveşte evoluţiile faţă de dolarul american, monedele din UE s-au depreciat luna trecută, inclusiv leul (cu cca 2,7%). Pe primele cinci luni ale anului 2013 însă, moneda naţională rămâne singura din UE care şi-a menţinut valoarea comparativ cu USD, înregistrând o variaţie nesemnificativă la sfârşitul perioadei comparativ cu începutul acesteia; restul monedelor din Uniunea Europeană au marcat scăderi importante (cuprinse între cca 1,5%-6,5%) faţă de dolarul american.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb