NOI CONTRE ÎNTRE PALATE Pârvan: "O amânare a reducerii CAS ne va afecta credibilitatea"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 iulie 2014

Pârvan: "O amânare a reducerii CAS ne va afecta credibilitatea"

Blănculescu: "Sper ca ţinta de deficit de 1,4% pentru 2015 să fie revizuită, nu suntem atât de puternici pentru a îndeplini această estimare"

O nouă amânare a reducerii CAS la angajator, care ar urma să fie aplicată de la 1 octombrie 2014, ar afecta în mod semnificativ credibilitatea ţării noastre, este de părere Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Afirmaţia vine în contextul în care preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seara, că nu intenţionează să promulge Legea reducerii CAS până când nu va avea o discuţie serioasă cu Guvernul despre sursele din care va fi suportată această reducere.

În replică, premierul Victor Ponta a spus, ieri, în cadrul unei emisiuni televizate, că Executivul nu are ce căuta la Cotroceni şi că şeful statului nu are ce discuta cu Guvernul despre reducerea CAS, deoarece proiectul de lege care prevede diminuarea acestor contribuţii este votat de Parlament.

Fiscalitatea pe forţa de muncă este foarte importantă în toate ţările UE şi măsura de reducere a Contribuţiei la Asigurările Sociale trebuie luată, reiterează Cristian Pârvan, care subliniază că nivelul CAS a fost majorat cu 3,9%, în ianuarie 2009.

"Acţiunea lui Traian Băsescu poate întârzia momentul aplicării acestei măsuri, însă o amânare va afecta atât planurile de business ale investitorilor, dar, mai mult decât atât, va afecta credibilitatea pe care ţara noastră o are în faţa mediului investiţional. Mediul de afaceri va ajunge la concluzia că în România nimic nu este concret, că nu se poate avea încredere în nicio promisiune până când aceasta nu este pusă pe hârtie. În toate ţările se discută, se iau decizii, dar, în general, odată stabilite anumite lucruri, nu se mai revine asupra lor. La noi, toate măsurile stau luni de zile în discuţii, după care ajung la Curtea Constituţională", ne-a declarat reprezentantul AOAR, amintind că măsura a fost deja amânată o dată, de la 1 iulie la 1 octombrie.

Domnia sa dă asigurări că oamenii de afaceri vor transpune în salarii mare parte din proporţia de 5% cu care ar urma să fie redus nivelul CAS.

La rândul său, analistul economic Ionel Blănculescu aminteşte că această măsură a fost extrem de discutată şi analizată în cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, fiind o măsură apreciată ca pozitivă de mediul de afaceri, "un surplus de resurse financiare care va fi folosit în interiorul companiei pentru crearea de locuri de muncă".

"Dacă statul ajută mediul investiţional cu una-două unităţi, zona privată ajută, la rândul său, de cinci ori mai mult - este un efect psihologic foarte important", opinează Ionel Blănculescu.

Domnia sa nu consideră că modul în care acţionează preşedintele Băsescu va influenţa data de aplicare a măsurii de reducere a CAS, întrucât toată procedura care urmează - de retrimitere a legii în Parlamant - durează, în general, mai puţin de o lună.

Legat de adoptarea acestei măsuri şi de efectele pe care le-ar putea avea asupra bugetului, analistul subliniază: "Eu, personal, nu consider că România este ţara deficitului de 1,4% din PIB, în 2015. Nu suntem nici Germania şi nici Franţa, pentru a ajunge la un astfel de deficit, care să ştranguleze orice posibilitate de dezvoltare a economiei. Înţeleg un deficit de 3% pentru ţara noastră, anul viitor, care este o marjă controlabilă. Sper că cei care vor fi la conducere să realizeze acest lucru şi să revizuiască poziţia celor care au stabilit o astfel de ţintă".

Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, măsură pe care Executivul şi-a propus, iniţial, să o adopte de la începutul acestei luni, a fost subiect de discuţie în cadrul negocierile purtate, în iunie, între autorităţile noastre şi reprezentanţii delegaţiei FMI la Bucureşti.

Organismele internaţionale nu au susţinut reducerea CAS, amânând pentru luna noiembrie evaluarea acordului preventiv în valoare de 4 miliarde euro pe care România îl are în derulare cu FMI şi Uniunea Europeană.

După plecarea delegaţiei FMI, primul ministru a anunţat că măsura privind reducerea CAS va fi aplicată de la 1 octombrie, iniţiativa legislativă fiind aprobată de Parlament şi adoptată în şedinţa de guvern din 18 iunie.

Consiliul Fiscal a avizat negativ propunerea de reducere a contribuţiilor de asigurări sociale, apreciind că forma curentă a propunerii nu este de natură să nu afecteze respectarea ţintelor de deficit pe termen mediu, aşa cum solicită Legea responsabilităţii fiscal-bugetare.

Băsescu: "Măsurile anunţate de Guvern pentru compensarea pierderilor provocate de reducerea CAS - una mai proastă decât alta"

Executivul a precizat, recent, că una dintre măsurile prin care va fi redus efectul reducerii CAS este aplicarea "taxei pe stâlp" - o altă măsură controversată a Guvernului -, idee cu care Consiliul Fiscal nu este de acord, anul viitor impactul diminuării CAS urmând să fie compensat prin creşterea veniturilor bugetare încasate de către ANAF ca urmare a aplicării măsurilor de eficientizare a sistemului de colectare şi îmbunătăţirea sistemului de colectare a impozitelor şi taxelor ce vizează recuperarea arieratelor fiscale înregistrate de contribuabilii mijlocii, potrivit MFP.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, într-un interviu, că vrea să promulge reducerea CAS şi că va avea şi o consultare cu FMI pe acest subiect, dar a precizat că, dacă soluţiile Guvernului pentru acoperirea deficitului nu vor fi credibile, atunci va fi obligat să retrimită legea în Parlament.

"Dacă Parlamentul a putut fi păcălit de Guvern spunându-i-se «vor creşte încasările pentru că ANAF va lucra mai bine», eu sunt mai greu de păcălit din acest punct de vedere", a spus şeful statului, menţionând că Parlamentul a avut o abordare politică în momentul în care a votat acest proiect legislativ.

Traian Băsescu a precizat că soluţiile propuse de Guvern pentru compensarea efectului negativ al reducerii CAS sunt "una mai proastă ca alta, plecând de la premisa că cele bune sunt greu de aplicat".

Traian Băsescu a mai spus: "În momentul de faţă, avem un deficit pentru anul acesta la fondul de pensii de 12,5 miliarde de lei. Reducerea cu 5% a CAS la societăţi adaugă la deficitul de 12,5 miliarde încă 5 până la 5,5 miliarde de lei (...) Îmi este greu să îmi imaginez modul în care va fi compensată creşterea deficitului fondului de pensii".

Printre riscurile adoptării acestei măsuri se numără deraierea acordului cu Fondul Monetar Internaţional, potrivit preşedintelui ţării, care opinează: "Nu ar fi o mare problemă că deraiază acordul cu Fondul, marea problemă este că, în lipsa acordului cu Fondul, pierdem top-up-ul, acel adaos de 10 procente pe care Uniunea Europeană îl pune la proiectele pe fonduri de coeziune".

La rândul său, Victor Ponta afirmă că este dispus să aibă întâlniri cu preşedintele Băsescu şi chiar "cu teroriştii" dacă acest lucru este bine pentru ţară, dar nu pe tema reducerii CAS.

Premierul a subliniat: "Eu am avut întotdeauna şi cât voi fi prim-ministru voi avea aceeaşi atitudine: nu a fost niciodată şi nici nu va merge, cât sunt eu prim-ministru, Guvernul la Cotroceni. Guvernul e la Piaţa Victoriei, dacă vrea preşedintele să avem tot felul de invitaţi pe acolo, poate să treacă. Dacă vrea să aibă un dialog cu mine, sigur, mă voi duce, m-am mai dus şi cu alte ocazii, nu că m-ar fi ascultat prea mult, dar măcar ca să păstrăm respectul pentru textele constituţionale şi pentru instituţii, însă în această situaţie concretă, dacă vrea să se consulte cu mine pe tema reducerii CAS, nu se consultă cu persoana potrivită, pentru că nu e o măsură a Guvernului, ci una care tocmai a fost adoptată de Parlament, culmea, şi în unanimitate".

Primul ministru a precizat că, în cazul în care preşedintele Traian Băsescu nu va promulga reducerea CAS, proiectul de lege va reveni în Parlament, va fi din nou votat, iar preşedintele va fi obligat de această dată să promulge actul normativ, reducerea CAS urmând, astfel, să fie aplicată din luna octombrie, aşa cum a fost stabilit.

Ministrul Muncii Rovana Plumb a spus, ieri, că reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator este posibilă şi că va intra în vigoare la 1 octombrie, susţinând că această măsură nu va afecta fondul de salarii şi fondul de pensii.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb