• Intermediarii speră la o nouă eşalonare a contribuţiei la FCI
• Investitorii ar putea să preia indirect o parte din creşterea taxei la Fond
O eventuală majorare a contribuţiei achitate de brokeri la Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI), după cum se discută, în prezent, la nivel european, riscă să pună "pe butuci" o parte dintre brokerii de talie mică şi mijlocie de la noi, care şi aşa trăiesc de pe o zi pe alta din cauza scăderii tranzacţiilor la câteva milioane de euro.
În prezent, există discuţii la nivel european pentru creşterea la 50.000 de euro, de la 20.000 de euro, a plafonului de compensare a unui investitor. În cazul nostru, s-a făcut deja o derogare de la această sumă, autorităţile căzând de acord ca de-abia în 2012 să atingem nivelul de 20.000 de euro. Plafonul maxim stabilit pentru anul acesta de 11.000 de euro/investitor, urmând ca din 2011 să crească la 15.000 de euro/investitor.
Brokerii se tem că o eventuală majorare a contribuţiei va fi fatală pentru unii dintre ei şi speră la o nouă eşalonare, dacă autorităţile europene vor decide, până la urmă, să crească plafonul de compensare.
În prezent, contribuţia pe care brokerii o plătesc la Fondul de Compensare a Investitorilor este calculată ca un procent din veniturile obţinute din comisioanele aferente tranzacţiilor cu instrumente financiare şi din activităţile de custodie şi administrare de instrumente financiare. Unii brokeri nu exclud posibilitatea ca investitorii să fie la rândul lor taxaţi mai mult, întrucât puţin intermediari, dintre cei inde-pendenţi, vor putea suporta singuri creşterea contribuţiei.
"În 2007, de exemplu, când piaţa era pe creştere, am plătit o contribuţie la Fond de câteva zeci de mii de euro, spre deosebire de anul acesta, când am achitat câteva mii. Este posibil ca, dacă sumele datorate FCI de către brokeri să fie extrem de ridicate, intermediarii să impună taxe de custodie pentru clienţii lor. La noi, majoritatea brokerilor ţin gratis în custodie acţiunile investitorilor, pe când în străinătate acest serviciu este plătit. Noi sperăm la o creştere graduală a contribuţiei pentru că brokerii nu mai pot suporta taxe suplimentare", a declarat Nicolae Gherguş, preşedintele-director general al casei de brokeraj "Confident Invest".
Între timp, Bursa de Valori, dar şi brokerii încearcă să găsească o soluţie care să le mai ia din povara taxelor plătite către Fond, chiar şi la nivelul actual al contribuţiei. Brokerii au încercat şi în trecut să convingă Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare să accepte scrisori de garanţie bancară, în locul banilor pe care ar trebui să îi dea la Fond. Unii brokeri sunt nemulţumiţi şi de faptul că, în eventualitatea în care ies din piaţă, nu mai primesc înapoi banii pe care i-au plătit la FCI, susţin surse din piaţă.
"În momentul acesta, orice ridicare a taxelor pe care le plătesc brokerii riscă să mai omoare cinci-şase dintre ei. Pot să vă spun că Bursa este interesată să rezolve această problemă şi că există discuţii de principiu între BVB şi CNVM. Consiliul Bursei este format tot din brokeri, se ştie că Bursa încearcă să vină în întâmpinarea brokerilor. Interesul nostru este o eşalonare a contribuţiei astfel încât să nu mai punem presiune suplimentară pe brokeri. Mingea nu este atât în terenul nostru, cât la CNVM. Majorarea contribuţiei este o decizie foarte grea", a declarat, pentru ziarul BURSA, Octavian Molnar, director general adjunct la "IFB Finwest" şi membru în Consiliul Bursei.
După cum îi sugerează şi numele, FCI are ca scop compensarea inves-titorilor, în situaţia incapacităţii membrilor Fondului de a returna fondurile băneşti şi/sau instrumentele financiare datorate sau aparţinând investitorilor, potrivit informaţiilor de pe site-ul instituţiei. De la înfiinţarea sa, în iunie 2005, Fondul nu a înregistrat nici un eveniment care să necesite plata de compensaţii.
1. Nu e rau
(mesaj trimis de DanBruma în data de 26.10.2010, 11:53)
Mai ales ca aia nu e piata e un fel de mica intelegere intre amici.
2. broker si investitor...
(mesaj trimis de vanghelica în data de 26.10.2010, 12:10)
doar ca acest Fond nu are ca scop protejarea brokerului....ci a investitorului...si nu se adreseaza unei Burse care seamana cu "tranzactiile" cu servetele si timbre colectionate de copii pe scara blocului, ci unor burse reale, care tranzactioneaza active reale, valorificabile real...
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2010, 13:50)
Ne ajung din urma 15 ani de conducere a D-lui Stere Farmache. Care a reusit performantza de a face din BVB cea mai slaba piatza din Europa. Pacat ca nu l-au facut premier. Ajungea si Romania Lichtenstein, Monaco sau San Marino. Minuscule dar fara criza econimica. Va dau un scenariu de basm : Dan Diaconescu Presedinte, Stere Farmache premier si Gigi Becali Patriarh. Si Vadim Tudor emigreaza....
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2010, 13:53)
Un salut calduros pentru Nicu Ghergus. Nicu, suna-l pe Dragolea si raporteaza-i ca ai aparut la gazeta...
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2010, 13:56)
Sa creasca contributzia vreau! Sa i se mareasca salariul lu' Domn' Chirtu! Si la noi dupa el!