OPCOM pregăteşte produse noi pentru participanţii la piaţa de energie, respectiv o platformă de tranzacţionare pe termen foarte lung a contractelor bilaterale (PCCB-DC) şi un mecanism de tranzacţionare de tip OTC, a declarat, ieri, directorul general al OPCOM, Victor Ionescu.
Domnia sa a precizat, citat de Agerpres: "Faţă de provocările noului cadrul legislativ, împreună cu autoritatea naţională de reglementare în domeniu, pregătim câteva produse noi pentru participanţii la piaţă. Pe de o parte, o platformă de tranzacţionare pe termen foarte lung a contractelor bilaterale, o platformă care extinde cadrul de tranzacţionare şi prin dialog competitiv, prin preluarea unor elemente din legislaţia primară în ceea ce priveşte achiziţiile, iar în cea ce priveşte tranzacţionarea pe termen scurt, pentru posibilitatea participanţilor de a agrea şi alte mecanis-me de tranzacţionare fără rol de contraparte sau fără garanţii, încercăm să implementăm foarte repede un mecanism de tranzacţionare de tip OTC".
OPCOM a luat în calcul şi piaţa de gaze, pentru care pregăteşte o platformă de tranzacţionare pentru contractele la termen, în cursul lunii decembrie urmând să prezinte ANRE (reglementatorul pieţei) acest proiect.
Conform Raportului boardului FMI 2012, din cadrul celei de-a şasea evaluări a Acordului Stand-by, platforma de tranzacţionare a gazelor din cadrul OPCOM va începe tes-tele la 1 decembrie 2012 şi va deveni funcţională din martie 2013, potrivit angajamentelor autorităţilor române faţă de instituţiile financiare internaţionale.
OPCOM va pune în funcţiune, anul viitor, pe piaţa intra-day, o platformă care va permite efectuarea unui număr de 23 de tranzacţii din 24 de intervale orare, a mai spus Victor Ionescu. Deşi OPCOM a pregătit această platformă de mai mult timp, nu a putut să o pună în funcţiune din cauza unor aspecte de natură tehnică ce trebuie reconsiderate de dispecerul energetic naţional, în condiţiile în care a avut loc o schimbare de platformă a pieţei de echilibrare, a explicat domnia sa.
Tranzacţiile pe piaţa angro de energie se derulează în proporţie de 41% prin OPCOM, în creştere faţă de perioada 2010 - 2011, când era vorba de doar circa 20-25%.