Noi proteste pentru Roşia Montană

M.D.
Miscellanea / 7 iunie 2018

Noi proteste pentru Roşia Montană

Activiştii Salvaţi Roşia Montană cheamă din nou cetăţenii la proteste, pentru apărarea Roşiei Montane, după ce Guvernul României a blocat procedura de includere a Roşiei Montane în lista siturilor UNESCO, conform comunicatului de presă remis redacţiei.

Printr-o acţiune fără precedent la nivel diplomatic internaţional, Guvernul român a blocat procedura de includere a Roşiei Montane în Lista siturilor UNESCO. Potrivit ştirilor din presă, cererea a fost formulată de Ministerul Culturii şi trimisă Ambasadorului român la UNESCO, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe. Acest lucru se întâmplă cu numai 3 săptămâni înainte de momentul luării deciziei finale de către Comitetul UNESCO.

Roxana Pencea-Brădăţan, director fondator al Mining Watch România, a declarat: "În urmă cu o lună ICOMOS, forul profesional al UNESCO, a confirmat că Roşia Montană are toate atributele pentru a putea fi inclusă în Lista Patrimoniului Mondial. Azi, aflăm că Guvernul Dăncilă a formulat o cerere către UNESCO pentru blocarea dosarului. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat nicăieri în lume, vreodată. Este confirmarea faptului că PSD-ALDE vor să meargă înainte cu proiectul minier, că urmăresc o înţelegere cu Gabriel Resources. Nu îi vom lăsa să distrugă tot ceea ce a fost obţinut prin luptă. Împreună îi vom opri" .

Decizia de includere a Roşiei Montane pe Lista Patrimoniului Mondial era programată la cea de-a 41-a întrunire a Comitetului UNESCO, ce se va desfăşura între 29 iunie şi 2 iulie la Manama, Bahrain.

Guvernul pretinde că mişcarea sa de azi este justificată de procedura de arbitraj deschisă de compania canadiană Gabriel Resources. Acesta are drept miză 4,4 miliarde de dolari şi drept obiect deschiderea proiectului minier de la Roşia Montană. Cu toate acestea, o nominalizare în Lista UNESCO nu este un impediment pentru o cerere de daune datorată unor acţiuni din trecut, ci este un obstacol concret pentru realizarea proiectului minier de la Roşia Montană. Prin urmare, cererea Guvernului indică mai degrabă începutul unei negocieri dintre Guvern şi Gabriel Resources. În schimbul aprobărilor finale pentru realizarea proiectului minier, părţile din arbitraj pot oricând să renunţe la cauză.

Ca reacţie la decizia Guvernului, Campania Salvaţi Roşia Montană cheamă cetăţenii din nou la protest în apărarea Roşiei Montane vineri, 8 iunie 2018, în toate oraşele din ţară, începând cu orele 18:00.

În plus, cetăţenii pot semna o petiţie adresată Centrului Patrimoniului Mondial UNESCO, prin care cerem ca dosarul să fie lăsat să îşi urmeze cursul şi să intre pe agenda Comitetului Patrimoniului Mondial de la finalul lunii iunie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb