Noi reguli de calculare  Noi reguli de calculare a indicilor BVB

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 august 2007

Petru Prunea: "Cine intră în calculul indicelui BET reprezintă o investiţie sigură"

Comitetul Indicilor din data de 20 august a stabilit atât o nouă componenţă a indicelui BET, cât şi o nouă metodologie de calcul al celor trei indici dezvoltaţi de către Bursa de Valori Bucureşti, care vor intra în vigoare începând cu şedinţa de luni, 27 august. Noile reguli consacră lichiditatea ca principal criteriu în selectarea companiilor care fac parte din coşul indicelui BET. Astfel, de săptămâna viitoare, din structura indicelui BET vor face parte şi acţiunile"Biofarm" şi SSIF "Broker", care vor lua locul titlurilor "Azomureş" şi "Oltchim".

"Includerea în coşul indicelui BET reprezintă o recunoaştere a performanţelor companiei şi ne obligă să menţinem acelaşi ritm şi în continuare", ne-a declarat Petru Prunea, preşedintele SSIF "Broker". Domnia sa ne-a spus că, la americani, "cine intră în componenţa indicelui Dow Jones reprezintă o investiţie sigură" şi că, analog, la Bucureşti, "cine intră în componenţa indicelui BET, reprezintă o investiţie de încredere".

Modificările şi completările aduse urmăresc să crească relevanţa indicilor BVB şi să transforme indicii BET şi BET-FI în principalele active suport pentru piaţa instrumentelor financiare derivate din ţara noastră şi pentru crearea de produse financiare structurate, se arată în comunicatul remis de BVB.

Metoda de calcul a coeficientului de lichiditate

Pentru fiecare simbol se calculează coeficientul de lichiditate în funcţie de ponderea pe care o deţine valoarea tranzacţiilor pe simbolul respectiv în valoarea totală a tranzacţiilor pentru simbolurile pieţei reglementate, în intervale de timp de 1 lună, 3 luni, 6 luni, 9 luni, 12 luni. Sunt luate în calcul numai tranzacţiile realizate pe segmentul "Regular" al pieţei. Pentru a fi incluse în coşul indicelui BET sunt selecţionate în ordine descrescătoare companiile cu cel mai ridicat coeficient de lichiditate. Acest coeficient se calculează semestrial, înainte de întrunirile periodice ale Comitetului Indicelui din martie şi septembrie, şi reprezintă sursa de bază pentru realizarea listei de selecţie a companiilor eligibile pentru a fi incluse în coşul indicelui.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb