NOI SANCŢIUNI ÎMPOTRIVA RUSIEI AR PUTEA FI APLICATE DE ASTĂZI Obama: "Dacă Rusia nu va înceta cu provocările, consecinţele vor creşte"

E.O.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 aprilie 2014

Obama: "Dacă Rusia nu va înceta cu provocările, consecinţele vor creşte"

Liderii europeni urmează să se întâlnească, astăzi, pentru a discuta pe marginea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Oficialii G7 au promis că se vor grăbi să impună Rusiei noi sancţiuni, ca răspuns la încălcarea termenilor acordului de la Geneva privind Ucraina, fără să precizeze când vor face acest lucru şi care vor fi ţintele, potrivit Wall Street Journal.

Preşedintele american Barack Obama a declarat, ieri, la Kuala Lumpur, că noile sancţiuni internaţionale care ar putea fi aplicate de astăzi împotriva Rusiei au ca scop încetarea "provocărilor" Moscovei în estul Ucrainei.

"Atât timp cât Rusia va urma mai degrabă calea provocărilor decât să încerce să rezolve această problemă prin mijloace paşnice şi să favorizeze detensionarea situaţiei, vor exista consecinţe şi aceste consecinţe vor creşte", a avertizat Obama, citat de AFP şi preluat de Agerpres.

Preşedintele SUA a discutat, vineri, cu reprezentanţii Marii Britanii, Franţei, Germaniei şi Italiei, pe marginea necesităţii adoptării unor măsuri concertate.

Oficialii ruşi au afirmat în repetate rânduri că sancţiunile sunt contraproductive şi le-au minimizat impactul.

Întârzierea sancţiunilor vine în contextul unei deteriorări a situaţiei din estul Ucrainei, unde mai mulţi observatori militari ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au fost luaţi prizonieri de către militanţi pro-ruşi.

Militanţii separatişti i-au acuzat, sâmbătă, pe observatorii OSCE reţinuţi în urmă cu o zi în estul Ucrainei că sunt "spioni ai NATO" şi au afirmat că aceştia nu vor fi eliberaţi decât în schimbul "prizonierilor lor", potrivit AFP.

Tot sâmbătă, Rusia a negat că ar fi încălcat spaţiul aerian ucrainean, Ucraina avertizând că va lupta în cazul în care Rusia trimite trupe sub pretextul unei operaţiuni de "menţinere a păcii".

Rusia şi Germania au discutat potenţialii paşi pentru detensionarea crizei din Ucraina.

Totodată, oficialii americani au anunţat o intensificare a activităţii militare ruse.

Casa Albă intenţionează să sancţioneze reprezentanţi de vârf din guvernul de la Moscova, precum şi oameni de afaceri importanţi, apropiaţi lui Putin, şi companiile lor. Cu toate acestea, europenii sunt reticenţi când vine vorba de sancţionarea unor directori de companii sau a unor firme, în contextul relatiei lor cu Putin, preferând să se concentreze pe oficiali guvernamentali.

Preşedintele Barack Obama a declarat, într-o conferinţă de presă la Seul (Coreea de Sud), că a început deja să lucreze la sancţiuni sectoriale cuprinzătoare, dar că păstrează această opţiune pentru cazul în care situaţia din Ucraina continuă să se deterioreze.

Autorităţile de la Kiev presează Casa Albă să impună sancţiuni dureroase care să vizeze sectoare mari ale economiei Rusiei, inclusiv finanţele, apărarea şi industria energetică.

Uniunea Europeană, care a aplicat deja sancţiuni împotriva a peste 30 de lideri de la Kremlin şi ucraineni pro-ruşi, se pregăteşte să sancţioneze alţi 15. Aceste planuri au fost puse, deocamdată, în aşteptare, pentru a vedea dacă acordul din 17 aprilie, de la Geneva, reuşeste să detensioneze situaţia din Ucraina, însă ar urma să fie reluate în cazul în care UE concluzionează că înţelegerea "este moartă".

Michael Mann, purtătorul de cuvânt al UE pe politici externe, a subliniat că "din păcate, evenimentele recente indică, în anumite cazuri, că nu toată lumea este hotărâtă să respecte acordul de la Geneva".

În aceste condiţii, oficialii UE au în vedere adoptarea unor măsuri care includ interdicţii la importurile de mărfuri din Rusia precum diamante, îngrăşăminte, petrol şi gaze. Măsurile ar putea viza, de asemenea, exporturile cheie din UE în Rusia, cum ar fi echipamente importante pentru sectorul energetic din Rusia.

Adjunctul consilierului preşedintelui american pe partea de Securitate Naţională, Ben Rhodes, le-a spus, sâmbătă, unor jurnalişti, că sancţiunile ar putea să vizeze persoane influente în sectoarele energetic şi bancar.

Fiecare stat membru UE face lobby, însă, pentru excluderea sancţiunilor care ar putea lovi propria economie. Oficialul american a declarat că vizarea "unor indivizi care controlează o largă parte a economiei ruse" va avea un impact puternic asupra economiei Rusiei.

În acelaşi timp, Moscova şi aliaţii săi din sectorul privat european desfăşoară o campanie separată pentru a se asigura că îşi pot menţine legăturile economice strânse şi de lungă durată chiar şi în canzul în care Kremlinul ordonă noi acţiuni militare, scrie New York Times. Printre companiile care fac lobby pentru sancţiuni minimale se numără OMV, Wintershall, Siemens şi BP.

Preşedintele Traian Băsescu a spus, vineri, că a citit cu atenţie Acordul de la Geneva şi că poziţia României este că actul nu a fost suficient de clar pentru a asigura obligaţii celor care au responsabilităţi privind situaţia Ucrainei.

În acelaşi timp, şeful statului nostru a declarat că pentru Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, "anexarea Crimeei era un fapt împlinit". "Probabil o asemenea abordare ar avea şi dacă se întâmplă şi alte evoluţii negative, în defavoarea României", a spus Băsescu, citat de Mediafax.

Prezent la Bucureşti pentru evenimentul de lansare a candidaţilor alianţei electorale PSD-UNPR-PC la alegerile europarlamentare şi la cele parlamentare şi locale parţiale, Martin Schulz, candidatul socialiştilor europeni la preşedinţia viitoarei Comisii Europene, s-a arătat surprins de observaţiile preşedintelui Traian Băsescu la adresa sa, menţionând că şeful statului nu i-a citit cu atenţie declaraţiile şi că îl va întreba personal la ce anume s-a referit: "Am fost surprins de observaţiile preşedintelui Traian Băsescu. L-am respectat întotdeauna din punct de vedere instituţional, ca preşedinte al României.(...) În ultima întâlnire pe care am avut-o cu preşedintele Băsescu am discutat despre Schengen, am susţinut accesul României în spaţiul Schengen, astfel că am fost un pic surprins de ceea ce a spus despre mine. O să îl întreb personal la ce anume s-a referit, nu am înţeles".

Preşedintele PE a explicat la ce s-a făcut referire când a vorbit despre anexarea Crimeii, arătând că "este o încălcare teribilă a legilor internaţionale, iar Rusia este obligată să respecte regulile internaţionale": "De aceea, sancţiunile sunt justificate. Am declarat că trebuie să căutăm soluţii diplomatice, în ultimă instanţă. Putem discuta. Dacă este o nouă ameninţare, la adresa Moldovei, de exemplu, trebuie să mărim aceste sancţiuni. Şi am spus că trebuie să informăm cetăţenii noştri că sancţiunile la adresa Federaţiei Ruse ne afectează şi pe noi".

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, că este inadmisibil şi inacceptabil ca şeful statului să-şi folosească funcţia şi pupitrul de la Cotroceni pentru a-i aduce jigniri preşedintelui PE Martin Schulz, arătând că numai Silvio Berlusconi l-a mai jignit pe oficialul european.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. .... de la atatea sanctiuni date inainte si inapoi, Rusiei o sa-i creasca libidoul ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb