Noi tarife roaming în UE, de la 1 iulie

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 1 iulie 2009

Noul regulament european privind tarifele de roaming intră în vigoare începând din 1 iulie, iar un SMS transmis va costa cel mult 0,11 euro pe minut, un apel primit va fi tarifat cu 0,19 euro şi un apel iniţiat 0,43 euro pe minut, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Regulamentul introduce principiul tarifării la secundă pentru toate apelurile.

Astfel, un mesaj scris trimis din străinătate va costa aproximativ de trei ori mai puţin decât media precedentă din UE de 0,28 euro (fără TVA). Apelurile efectuate în roaming vor fi facturate la secundă, după primele 30 de secunde, şi nu la minut, în timp ce apelurile primite în roaming vor fi facturate la secundă începând cu prima secundă.

De asemenea, pentru utilizarea Internetului a fost stabilit un plafon pentru preţurile en gros de un euro /megabyte (MB) descărcat. Conform aşteptărilor, toate aceste măsuri vor reduce tarifele în roaming pentru consumatorii europeni cu încă 60 la sută şi vor creşte gradul de utilizare a telefoniei mobile. Primele reglementări UE privind apelurile în roaming au fost adoptate în 2007 şi au vizat reducerea costului pentru apelurile de voce efectuate în roaming cu 70%.

"Pentru moment, reglementările UE sunt limitate la reducerea tarifelor între operatori. Fac apel la sectorul telefoniei mobile să transfere curând aceste reduceri către consumatorii care utilizează transferul de date în roaming. Comisia şi autorităţile naţionale de reglementare vor monitoriza îndeaproape tarifele pentru transferul de date în roaming şi vor evalua anul viitor dacă piaţa serviciilor de roaming a devenit, în sfârşit, competitivă", a afirmat comisarul UE pentru telecomunicaţii, Viviane Reding.

Plafoanele de 0,43 euro pentru apelurile efectuate în străinătate şi de 0,19 euro pentru apelurile primite în străinătate vor scădea progresiv până la 0,39 euro şi 0,15 euro la 1 iulie 2010 şi până la 0,35 euro şi 0,11 euro la 1 iulie 2011. Este vorba de preţuri pe minut, fără TVA.

Tariful maxim era de 0,46 euro pentru apeluri efectuate în străinătate şi de 0,22 euro pentru apeluri primite în străinătate. În vara anului 2005, înainte de acţiunea UE, tariful unui apel efectuat în roaming în UE putea ajunge până la aproximativ 1,70 euro pe minut pentru un consumator german care efectua un apel în roaming în Austria, 1,47 euro pentru un consumator britanic care efectua un apel în roaming în Italia şi 2,50 euro pentru un consumator belgian care efectua un apel în roaming în Cipru.

Până în prezent, consumatorii plăteau cu până la 24 la sută mai mult faţă de timpul real utilizat pentru efectuarea sau primirea de apeluri.

Noile reglementări privind serviciile de roaming, care se adaugă primelor reglementări UE privind apelurile în roaming vor fi aplicabile până în vara anului 2012. Parlamentul European şi Consiliul au solicitat Comisiei să prezinte, până în vara anului 2010, un raport privind funcţionarea noilor reglementări. Comisia ar putea propune apoi reglementări suplimentare, dacă este cazul, până la sfârşitul lunii iunie 2011.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb