Noile controverse din subiectul ROBOR

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 ianuarie 2019

Ilustraţie de MAKE şi Oana B.

Ilustraţie de MAKE şi Oana B.

Ultimul scandal iscat în jurul ROBOR, odată cu afirmaţiile grave făcute duminică de senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir, a îm­părţit, din nou, opinia publică în două tabere.

Parlamentarul susţine că mecanis­mul de calcul al indicelui care stă la baza dobânzilor la creditele în lei este manipulat de bănci, sub supravegherea BNR. Citând documente din cadrul unei investigaţii demarate în 2008 de Consiliul Concurenţei, senatorul precizează: "Veţi vedea diferenţele mari între indicele rezultat din tranzacţii şi cel din cotaţii. Acum, ROBOR se calculează în felul următor: zece bănci sunt alese, timp de 15 minute băncile stabilesc o cotaţie la care se împrumută, după cele 15 minute încetează procedura de fixing. În acea perioadă cotează într-un fel, cu o dobândă mai mare, când se tranzacţionează do­bânda este mult mai mică. Sunt bănci care intenţionat cotează la valori foarte mari şi nu tranzacţionează, doar să ridice acest indice ROBOR" .

Senatorul PNL Florin Cîţu, director de trezorerie al ING Bank în perioada 2007-2011, ne-a spus că referirea la anii 2008-2009 nu este relevantă, având în vedere că abia din 2010 ROBOR intră în calculul dobânzilor aferente creditelor în lei.

Florin Cîţu ne-a precizat: "În anul 2008, indicele ROBOR nu era luat în calcul în dobânzile creditelor de consum, iar acestea din urmă reprezentau circa 0,0000...% din împrumuturile ipotecare, deci ROBOR era irelevant la acea vreme. ROBOR a devenit relevant în România în 2010, prin aprobarea Ordonanţei 50, pentru că până atunci băncile foloseau un cost intern la credite. Prin introducerea ROBOR în calculul dobânzii, aceasta a devenit mai transparentă".

Economistul ne-a mai explicat că nu există situaţie în care o bancă să coteze şi să nu tranzacţioneze: "Apar probleme de cotaţie când apar probleme în piaţă, dar nu în mod curent. Cotaţiile băncilor sunt ferme. Nu tranzacţionează toate, dar cotaţiile sunt ferme, nu fictive. Nu poţi da înapoi dacă ai pus un preţ la ROBOR. Băncile sunt obligate să facă tranzacţii şi dacă au pus un preţ atunci ele trebuie să îl onoreze".

De aceeaşi părere este şi analistul financiar Aurelian Dochia, care ne-a menţionat: "Nu este posibil să se întâmple ceea ce afirmă domnul Zamfir. Eu nu înţeleg pe ce se bazează când face astfel de afirmaţii şi nu ştiu dacă domnia sa cunoaşte exact care este mecanismul pe care se fac aceste licitaţii zilnice despre care spune că sunt trucate. Din câte ştiu eu, băncile nu pot cota pentru ca apoi să nu mai tranzacţioneze. De altfel, este şi imposibil, pentru că băncile au nevoie zilnic de finanţări, pe care nu le pot obţine în afara acestei pieţe. Toate acestea au loc sub supravegherea BNR, care ştie exact cine ce a cotat. Ceea ce face domnul Zamfir este în continuarea războiului început în urmă cu multă vreme, care speră să îi aducă voturi".

Adrian Codirlaşu, preşedintele CFA, a completat: "Există o normă a BNR ce reglementează modul în care este calculat acest indice. Îmi este greu să cred că dacă ar exista manipulări în piaţă, banca centrală nu ar şti. Cotaţiile făcute de bănci sunt ferme şi se şi fac tranzacţii la respectivele cotaţii, care exprimă nivelul pieţei de la acel moment. Aşa spune reglementarea în vigoare". Toţi indicii de piaţă monetară - EURIBOR, ROBOR, LIBOR - se calculează similar, ne-a mai spus domnul Codirlaşu.

Domnia sa ne-a explicat: "Dobânzile sunt de mai multe feluri, iar unele sunt pe piaţa monetară. Întotdeauna o dobândă trebuie să includă şi rata inflaţiei, altfel nu are sens pe termen lung, crează dezechilibre macro-economice. La noi încă nu este aşa, dobânda fiind mai mică decât inflaţia. La fel este şi la euro - EURIBOR este sub rata inflaţiei. De asemenea, într-o dobândă se ia în calcul şi prima de risc a acelei ţări, iar noi avem o primă de risc de ţară mult mai mare decât alte state din UE. Deci, dobânda nominală trebuie să fie real pozitivă. Atunci când contul de capital este liberalizat, o bancă centrală nu poate controla în acelaşi timp şi cursul şi dobânzile. Cum se poate opri deprecierea leului? Prin creşterea dobânzilor. Deja s-a văzut că atunci când s-a depreciat leul dobânzile au crescut. Practic, ROBID şi ROBOR arată care sunt dobânzile pe piaţa monetară. În concluzie, băncile nu pot stabili ROBOR-ul de capul lor, pentru că au o legislaţie pe care trebuie să o res­pecte".

Senatorul Daniel Zamfir a mai spus că va prezenta toate documentele pe care le deţine în Comisia economică, al cărei preşedinte este. "Această investigaţie pornită de Consiliul Concurenţei este muşamalizată de mulţi ani. A început în 2008, s-a terminat în 2011, însă s-a terminat fără o rezoluţie. Faptele nu au fost sancţionate şi nici nu a fost clasată, ci pur şi simplu muşamalizată şi ţinută la sertar. Dacă DIICOT consideră că sunt fapte de competenţa sa, poate găsi aceste documente. Eu fac acest demers în interes public".

Daniel Zamfir a anunţat că în data de 29 ianuarie îi va invita la audieri în Comisia Economică, Industrii şi Servicii a Senatului României pe Mugur Isărescu, guvernatorul BNR şi pe Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Reprezentanţii Consiliului Concurenţei au reacţionat la afirmaţiile parlamentarului, menţionând, conform Agerpres, că investigaţia Consiliului Concurenţei privind comportamentul băncilor în perioada octombrie - noiembrie 2008, pe fondul disfuncţionalităţilor înregistrate de piaţa monetară, a fost finalizată în 2013, cu respectarea procedurilor legale, iar acţiunile derulate de Banca Naţională a României din acea perioadă nu aveau legătură cu obiectul investigaţiei derulate de autoritatea de concurenţă.

"Pe parcursul investigaţiei, autoritatea de concurenţă a aplicat două sancţiuni procedurale băncilor BRD - Groupe Societe Generale SA (19 milioane lei) şi Raiffeisen Bank SA (14 milioane lei), pentru refuzul de a se supune inspecţiei inopinate şi, respectiv, pentru furnizarea de informaţii inexacte. Cele două sancţiuni au fost confirmate de instanţă", au mai subliniat reprezentanţii Consiliului, adăugând: "Reamintim că doar în anul 2010 a fost modificată legislaţia, preluându-se prevederile europene prin care se impune obligaţia folosirii ROBOR ca referinţă pentru stabilirea dobânzilor".

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, ne-a precizat, duminică, faptul că nu a înţeles ceea ce doreşte să exprime senatorul Zamfir: "Recunosc că nu am înţeles mare lucru din ce spune domnul Zamfir. Un lung şir de confuzii si neclarităţi. Piaţa funcţionează de mai bine de zece ani şi brusc descoperă dânsul nu ştiu ce manipulări din 2008 pe care Consliul le-a clasat? Dacă ar fi urmărit conferinţele de presă şi rapoartele BNR de mai de mult, poate ar fi înţeles ce rol are şi care este legătura între inflaţie, dobânda BNR şi dobânzile celelalte care sunt evident influenţate de deciziile băncii. Domnul Zamfir nu cunoaşte legile economiei de piaţă şi nici cele ale BNR dacă vine cu asemenea poveşti. E foarte grav că dânsul nu cunoaşte atribuţiile BNR legate de politica monetară şi care sunt instrumentele BNR. Se autodes­califică. Nu face decât să creeze confuzie".

Cititorii Ziarului BURSA reacţionează

Nici cititorii ziarului BURSA nu au rămas fără comentarii la declaraţiile făcute de domnul Zamfir în urmă cu două zile. Domnul Cristi C., unul dintre cei care comentează în mod curent la articolele noastre, a scris, ieri: "Domnul Zamfir va găsi lucruri interesante în zona ROBOR. Depinde cât de sus vrea să se uite. EMMI (n.r. Institutul European pentru Pieţele Monetare) pregăteşte de vreo trei ani un nou index numit EURIBOR+. Din păcate, escrocheria bancară vine de la niveluri mult prea înalte. Cine vrea poate încerca să compare metodologiile LIBOR şi EURIBOR. (...) La Londra, după ce se primeau toate cotaţiile, se elimină cele mai mari 25% şi cele mai mici 25% dintre cotaţii. Iar cele 50% rămase se mediază. (...) Cum se calculează ROBOR? Împuternicit = BNR «Rata ROBOR pentru fiecare scadenţă este calculată de Împuternicit ca medie aritmetică a ultimelor rate cotate de fiecare Participant la Fixing pentru depozitele plasate într-un interval de 15 minute înainte de fixing după eliminarea extremelor. Rata cotată de către un Participant pentru fixing reprezintă rata la care sunt oferite depozite în RON unui alt Participant timp de 15 minute de la publicarea ratelor ROBID şi ROBOR de către Împuternicit». În România se elimină doar un minim şi un maxim, nu 25% minime şi 25% maxime ca la Londra. Şi se întreabă din nou băncile care plasează depozite, nu cele care doresc să se împrumute. Din nou, este avantajat criteriul de rată mai mare. (...) EMMI a făcut un test pe datele de piaţă din 2012-2013 şi a calculat că EURIBOR+ va fi mai mic decât EURIBOR cu 0,13%. Cine vrea să ghicească cu cât va fi mai mic ROBOR-ul dacă s-ar inversa şi s-ar corecta sensul întrebării pusă băncilor participante?"

Specialiştii pe care i-am întrebat în legătură cu modul de calcul al ROBOR ne-au explicat că noi nu putem elimina 25% din extremităţile cotaţiilor pentru că avem bănci foarte puţine care participă la mecanis­mul de calcul al acestui indice, comparativ cu Londra. Florin Cîţu ne-a explicat: "Două cotaţii din zece înseamnă 20%, iar noi avem doar vreo şase dealeri primari, pentru că sunt unele condiţii care trebuie îndeplinite pentru ca o bancă să coteze la formarea ROBOR, conform legii". Modelul calculului ROBOR este luat după cel din Polonia şi Anglia, a adăugat domnia sa.

Aurelian Dochia a completat: "La noi este foarte mică piaţa şi sunt doar câteva bănci care pot cota. Dacă dăm la o parte mai multe decât se dau în prezent, atunci nu mai rămânem cu cine ştie ce".

Opinia Cititorului ( 34 )

  1. Datorita inflatie exorbitante pana in prima jumatate a anului 2003 exista in Romania o prezentare nerealista a situatiei capitalurilor proprii deoarece inglobeaza o importanta pierdere acumulata obtinuta din ajustarea la inflatie si care de exemplu in cazul Erste prin filiala BCR at duce la o imbunatatire a rezultatului reportat cu 1 miliard 328 milioane RON. Ce inseamna de ex pentru SIF Oltenia este faptul ca 6 procente din aceasta cifra adica aproape 80 de milioane RON at to fost suma suplimentara pe care ar fi primit o in cazul in care SIF Oltenia at fi cerut conversia capitalului social ajustarea cu inlfatia conform OMFP 213 per 2013 asa cum a fost implementat la Petrom in aprilie 2013 si a dus la cresterea rezultatului reportat cu 13 miliarde RON. De ce este importanta aceasta operatiune contabila? Pentru simplul fact ca pana in prezent Formulare ANAF pe care trebuie sa le completeze societatile supravegheate de BNR nu prevad aceasta reprezentare care sa faca distinctia intre capitalul social pe care il trec bancile in antetul oricare document si cel care reiese din orice bilant IFRS.. Extremely de important este faptul ca orice modificare a capitalului social in momentul de fata este imposibil de realizat fara o egalare a acestora valorii, asa cum a procedat si Petrom in 2010 cand a renuntat la marirea de capital in urma discutiei avuta cu departamentul de Investor Relations SNP caruia I am prezentat teoria domnului professor Baetge prin care 2 valorii diferite ale capitalului social se exclud reciproc. Aceasta opinie a fost primita cu multa recunostiinta si a fost implementata de catre domnul Georgescu prin OMFP 1286 per 2012. In momentul implementarii si in sistemul bancar aceasta inadvertenta va fi eliminata so bancile din Romania vor putea fi evaluate cu acelasi standard. Va multumesc pentru rabdarea de a citi acest comentariu relativ avansat dpdv tehnic si care din package nu a fost prezentat in detaliu UE pentru a rezolva procedurile C28 so C36 din 2009, domnul Georgescu implementand ordinul ministerului finantelor show in toamna anului 2012, dupa esuarea privatizarii Oltchim din sepembrie ca urmare a neimplementarii debt to equity swap...

    1. BCA sau Este?

      Cum trebuie sa se numească Banca Comercială Română?  

    Numai prin faptul ca cineva vine si-ti arunca acuzatii de manipulare cand o dobanda curs pret creste omitand si perioada cand tot astea scadeau iti dai seama ca acel cineva nu stie despre ce e vorba. Cand creste ROBOR e manipulare e cartel cand ROBOR era aproape 0 erau alte banci probabil mai bune mai prietenoase care tineau cu romanii. Zamfir ala nu e de capul lui e sponsorizat de Piperea sunt nedespartiti in emisiuni fiecare cu targetul lui unul pentru voturi si ca sa-l stie lumea ca aparator al omului simplu debitor si contribuabil cinstit celalalt in cautare de clienti. Banuiesc ca urmeaza scandal pe curs acum, deci bancile se razbuna cu sprijinul BNR bineinteles scumpind facturile romanilor cinstiti care sunt in euro. Si creditele in euro care apropo se scumpesc si ele dar vad ca nu intereseaza pe nimeni. Numai aia cu CHF conteaza. Si probabil ca Darius are un draft si pentru curs o plafonare o taxa pe tranzactii o ceva. Nici unul dintre aceste costume nu indeamna romanii sa aiba grija ce semneaza si cum sa ia un credit si ce inseamna un credit in valuta. Pe 25 de ani. Cand guvernatorul atragea atentia lumea tipa ca impiedica bunastarea romanilor ca nu vrea sa aiba fiecare roman un Volvo o casuta in Pipera. Cine manipuleaza ce?

    1. Isărescu atrage atenția de fiecare dată când situația devine evidentă. În timpul nebuniei imobiliare, Isărescu al tău, traducătorul comunist cu note la Securitate pe pseudonimum Manole, se afișa în presă cu un credit în franci elvețieni contractat în 2008.

      Deci când a atras atenția Isărescu? Exact în 2009.când se prăbușea leul și întreba retoric, ce, vi se pare mult? :))))) 

      Simplificat , si eu imi exprimam aceiasi nedumerire fata de interpretarea diferita a perioadelor cand ROBOR creste si scade.Niste mucosi au sarit la gitul meu, unul din ei fiind sigur , ca orice prost are doar certitudini, ca sint securist.Nu , am fost doar un om care a fost in cele doua situatii :am imprumutat la un cost ridicat si pe urma a scazut ROBOR-ul

      Cu tot respectul guvernatorul atragea atentia asupra creditelor in chf si euro doar atunci cind restantele au crescut si bancile recuperau tot mai greu.

      Dar tot acelasi guvernator meschin a aprobat aceste credite inclusiv cele cu buletinul pentru ca nici un produs bancar nu iese pe piata fara aprobarea BNR. 

      Deci unde este prudenta finaciara a BNR lansam ce vor bancile cand au nevoie si apoi cand au probleme sunt de vina oamenii.

      Asta vorbind asa in general ? 

      Sarmane rogue, nu stiu daca stiai, dar aia cu CHF nu au treaba cu ROBOR. Ai gresit comentariul, baiatul meu!

      Ai fost doar un om, acum ești un securist cu credit.

      In 2005-2007 credit cu buletinul.Unde era BNR?

    In curand Psd va introduce in manualul de limba romana o noua varianta la Luceafarul. , varianta Lucea farul ( de la capatul tunelului ) : Robor in jos / BNR bland / Tu stai doar si vegheaza / Patrunde in buget incet /Si mintea lumineaza / de unde intelegem ca autorul doreste liniste si Robor mic sa poata face bugetul :) La clasele mai mari vom avea si o scurta si decenta descriere Kamasutra cu pozitii pe leu care va creste stimulat de vorbe neortodoxe aruncate pt sporirea excitatiei generale :) Traiasca partidul !

    1. Cat este rata inflatiei? 3.5% parca. Daca Robor la 3 luni este 4% peste rata inflatiei, cu cat plateste un amarat care si.a luat credit ipotecar in 2006 in plus rata? Va spun eu, plateste rata cu 300% in plus!!! Asa ca lasati manipularile ordinare cu inflatie si RIBOR. Cine paote sa-mi contrazica argumentul concret cu cifre, cine nu ar fi bine sa inteleaga!

      300% ???? Stai jos. Ai 4 :))

    Sa le explice cineva ca fara Robor asta leul va fi eliberat neconditionat din cusca si cine stie ce face :) Poate se intelege mai bine limbajul juridic decat cel economic :) Daca gratiem toti leii fug eroiii de frica :)

    1. Fug euroii nu eroii :) Na ca s-a luat :)

      Istetule, de la un Robor de 0.6% la un robor de 3% este o crestere de 500%. Calculeaza impactul ratelor lunare platite de cei indatorati. Cresc exponential! Sau nu stii ca se calculeaza dobanda cumulat pe 30-35 de ani la un credit imobiliar si in primii 25 ani TU platesti doar dobanda si abia pe urma platesti parti infime din principal??

      Geniule , o crestere de la 0,6 la 3% a Robor cu cat creste rata de fapt ? Cu 500% ? :))) Iar ai cu scadentarul e in functie de perioada .Cine e responsabil plateste si din principal pt ca nu e obligatoriu sa iei credit pe 30 de ani .Acum ca vor unii amarati sa le subventioneze restul fraierilor traiul peste posibilitati e alta poveste .Asa doreau si in 2008 rate mici la vile mari :) Dupa aia am platit toti.

    Astia cu bancile de maine treceti la ture de noapte ! Ia uite 1,77 overnight mai mic decat Roborul ala masluit :) In plus noaptea consumati curent deci impuscam 2 iepuri la buget :) De maine Nightbor nu Robor , ne-am inteles , da ? :)

    1. Ar fi putut și băncile să majoreze la mișto ROBOR-ul după taxare. Ele preferă acum să se împrumute sub cota de taxare, nu cumva să credem că ROBOR n-ar fi făcut de ele. :)))))

    e clar ca Zamfir vorbeste si se comporta ca un politician, in mult mediatizatul subiect al bancilor-ROBOR.

    pe de alta parte, exista totusi un caz de manipulare a LIBOR decoperit si sanctionat de autoritatile din Anglia. deci se poate manipula un mecanism de stabilire a unei rata de referinta.

    Tot ce trebuie BNR sa faca este sa se documenteze in legatura cu posibilele modalitati de fraudare a mecanismului si sa se asigure ca la noi nu se intampla acest lucru. Altfel va avea mult de furca cu politicienii si opinia publica. Si pe subiectul ROBOR. In plus fata de subiectul curs valutar, clauze abuzive, etc. 

    1. BNR le reprezintă interesele, deci tu spui să se documenteze BNR? Isărescu deja a dat nota documentată despre colega lui care nu-și invita colegii în weekend la ea.

    WooooW

    Te vreau zilnic pe opinia ta !

    După Domnul Câțu top 5 bănci fac Robor-ul? 

    1. Cam da, aparent foarte putine. Cand o piata este atat de mica, ea tinde sa devina oligopol. Consiliul Concurentei spunea asta despre piata carburantilor:

      ""Sectorul comercializarii cu amanuntul de carburanti (benzina si motorina) ocupa un loc important in economia romaneasca, avand impact direct asupra celorlalte sectoare economice, precum si asupra consumatorilor. Caracteristicile principale ale acestui sector nu difera foarte mult de restul tarilor europene, structura acestuia fiind, in linii mari, de oligopol." 

       

      Vreau sa multumesc dnei Olescu si ziarului Bursa pentru gazduirea comentariului meu care continea informatii reale. 

       

      Si as vrea un mic drept la replica. S-a spus ca metodologia de calcul al ROBOR este similara cu cea din Polonia. Atunci voi pune fata in fata cele doua metodologii pentru a elimina orice fel de indoiala. 

       

      Polonia (rata WIBOR): 

      "4.4 On the fixing day by 11:00 am each Participant shall provide the Agent with one rate at which the Participant wishes to lend to another Participant (the offer rate) and borrow fr om other Participant (the bid rate) a PLN deposit for all the maturities outlined in point 

      4.1. in the Rules on this day within the first fifteen minutes after Wibor and Wibid rates are published by the Attorney in accordance with point 4.9 in the Rules. 

       

      4.5. Subject to point 11.2, spread between offer rates and bid rates for a given maturity quoted by each Participant shall not exceed:  

      • 0.3% for O/N, T/N; 

      • 0.2% for maturities lasting one week up to one year, " 

      Foarte important. Bancile participante la fixing dau cotatii de depozit si de imprumut care nu au voie sa difere mai mult de 0.20% pentru maturitatile de 3 si 6 luni care ne intereseaza. Care este diferenta in regulamentul publicat de BNR? 0.50% pentru ROBOR 3m si 0.75% pentru ROBOR 6m. 

       

      "Diferenţa dintre ratele cererii şi ratele ofertei pentru un anumit depozit la termen, cotat de fiecare Participant la Fixing, nu va depăşi (cu excepţia prevederilor secţiunii 10.2.): 

      a) 0.50% pentru depozitele O/N, T/N, 1W, 1M şi 3M, 

      b) 0.75% pentru depozitele 6M, 9M şi 12M." 

       

      Aici vorbim despre doua monede, PNL si RON, pe care dl Isarescu mereu le compara si le plaseaza in aceeasi liga. Dar in Romania, bancile au permisiunea sa coteze rate ROBOR artificial de mari la depozitele pe care le fac in raport cu costurile lor de finantare. O diferenta de 0.5% fata de 0.2% in Polonia pentru 3 luni. 0.75% fata de 0.3% pentru 6 luni.

    Haha, ce imi place sa vad frasuiala asta, e agitatie mare, ca pe vremea darii in plata. Semn ca ustura!

    Ce e amuzant e ca toti securistii la plata cu ora si bancherii cu tremurici sa nu ii dea afara din banca o ard pe aici gen analisti independenti, fini observatori ai pietei financiare. Ca saormistii aia care baga de 5 lei benzina, ca de atat au, si isi baraie benveul prin cartier, sa vada dusmnu ca e elita.

    Stai "blanji", mai baieti, mai :) 

    opiniilor specialistilor, Zamfir minte. Iar minciunile lui, nu sunt orice fel de minciuni, ele au o influenta catastrofala asupra functionarii sistemului financiar, si prin acesta Zamfir este un pericol la securitatea nationala. Ca urmare, el trebuie arestat, acum, nu la Sfintul Asteapta.

    1. Dle vasilescu, dvs sunteti?

      Cam care ar fi "specialistii"? Fosilele din bnr, alea care au manipulat robor? Profesorii vopsiti din ASE? "Jurnalistii" de casa, disperati sa prinda un piscot si un paharel de vin de dragasani?

      Lumea voastra bolnava se va prabusi, cumetre. Ati creat o ruptura mult prea mare intre voi si populatie. Ok, va bazati pe securitate, asa cum o faceti de pe vremea comunismului. Dar asta nu va merge la infinit. Vechea securitate pica, iar cea noua abunda de prosti si de ageamii. Mai ghiftuiti-va acum, cat puteti... 

      Auzim tot mai des de la dreptacii din online despre securitatea națională și despre arestări. Bolșevismele astea nu sunt de dreapta.

      Angajații BNR trebuie să răspundă interpelărilor din Comisiile parlamentare, iar restul e Ceaușism securist 2.0 

      Pai mai neicusorilor, nu va este inca clar ca acesti nemernici, cu minciuni, cu povesti si cu jaf virtos, ne-au facut saracii Europei in una dintre cele mai bogate tari ale continentului? Nu va este clar ca prin maretele lor realizari, cu care ne scot ochii zi de zi, dar pe care nu le vede nimeni, au facut ca tara sa se situeze printre ultimile din Europa la toti indicatorii privind bunastarea, prosperitatea, fericirea si civilizatia cetatenilor? Daca nu va este clar, sa stiti de la mine, ca asa este. Vedeti voi legiferare corecta, administrare eficienta, justitie libera si justa, sisteme de educatie, sanatate eficiente? Vedeti voi infrastructura la nivelul celor cca 100 mld de euro pe care le-a imprumutat tara? Daca cumva le vedeti, sa stiti de la mine, sigur nu-s. Infractorii si palavragii, mincinosii ordinari care au ajuns la conducerea tarii au facut ca tara sa fie parsita de milioane de cetateni, cei mai buni cetateni!

      Dupa toate astea este ciudat sa-i mai vreti pe acesti infractori la conducerea tarii. Pesemne ca nu v-ati saturat si vreti dezastru total. Sa nu vi-l doriti prea mult, ca suntem aproape. 

      Vrem SRI la guvernare. Ei știu cine fură și cât fură, mai bine să știm și noi, pe față. :)))))

    Daca dl Z care a facut si lucruri bune voia sa ajute creditacii se lua de marja bancii nu de robor.Asa ca sa fim seriosi ca altele sunt motivele.

    1. Vai de mine, luminatule... Cred ca ai cu 2 clase mai mult ca trenul... Pai daca acolo s-a constatat ilegalitatea, legat de robor... Pe tine daca te bate vecinul de la 4 te duci si il reclami la politie pe vecinul de la 6? Ce dracu, monser, pe vremea lu Udrea postacii erau mai pregatiti!

      Monser , posibil sa fie cum zici :) Eu nu merg cu trenul , tu stii mai bine :))) Cine a constatat ilegalitatea ? Impegatul ? Ti-e dor de Nuti ? Ai rabdare ca se intoarce :)) Trenurile Psd sunt tot alea de pe vremea Nuticai ? Investitii ceva ? Ca vad ca te pricepi :)) Sau tot Robor e problema si la CFR ?

      Investițiile în telegondole stagnează, cum au stagnat și CFR-ul pe vremea lui Băsescu. Aspecte.

    Acesta procedura de stabilire a robor este bine ticluita.

    Totul se poate rezolva simplu.

    Se tranzactioneaza imprumuturile intre banci la cotatia pe care o ofera fiecare banca apoi se stabileste robor pe media cotatiilor din tranzactiile efectuate si avem nivelul robor.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb