NOILE MĂSURI DE COMBATERE A EVAZIUNII FISCALE:  PATRONATELE: Guvernul loveşte tocmai în firmele de bună credinţă

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 mai 2010

PATRONATELE: Guvernul loveşte tocmai în firmele de bună credinţă

Noile măsuri de combatere a evaziunii fiscale, pe care Guvernul vrea să le adopte, printr-o Ordonanţă, vor falimenta o treime din economie, avertizează liderii organizaţiilor patronale, care iau în calcul să conteste actul normativ la Curtea Constituţională.

Patronatele au anunţat, ieri, în cadrul unei şedinţe a Comisiei de Dialog Social, la Ministerul de Finanţe, că sunt împotriva formei actuale a proiectului de Ordonanţă, prin care Guvernul vrea să combată evaziunea fiscală, ajunsă după unele estimări, la un nivel ameţitor, de peste 30% din PIB.

Oamenii de afaceri susţin că de măsurile prevăzute în Ordonanţă vor fi afectaţi doar agenţii economici bun-platnici, în timp ce evazioniştii vor prospera în continuare.

Ba mai mult, după spusele lor, Comisia Europeană ar putea deschide procedura de infringement împotriva ţării noastre, pe motiv că Guvernul vrea să introducă plata TVA aferentă achiziţiilor intracomunitare, la intrarea bunurilor în ţară.

Una dintre principalele surse de evaziune fiscală este neplata TVA, iar Guvernul pregăteşte taxarea inversă la unele produse agro-alimentare, plata TVA pentru achiziţiile intracomunitare (până la 31 decembrie 2011), şi înfiinţarea Registrului operatorilor intracomunitari.

Patronatele consideră că aceste măsuri sunt necesare însă nu aplicate colectiv, cum vrea Guvernul. Asta pentru că, după spusele liderilor de patronat, taxarea inversă (care presupune plata TVA la beneficiar şi nu la furnizor) este suficientă pentru eradicarea fenomenului, pe motiv că elimină sursa evaziunii - neachitarea TVA de-a lungul lanţului comercial, de la producător şi până la comerciant.

Dacă taxarea inversă se aplică concomitent cu plata TVA la achiziţiile intracomunitare, atunci, spun patronatele, agenţii economici vor avea de suferit pentru că vor avea de plătit, suplimentar, TVA la stat, în condiţiile în care există o criză de lichidităţi, şi mai ales, în contextul în care rambursarea TVA poate să dureze şi un an.

Iar după spusele patronatelor, rulajul unor produse pentru care se vrea să se aplice cele două măsuri, de genul cărnii de porc, importată în proporţie de 70%, va fi catastrofal, volumul de plată al taxei fiind uriaş.

Pe de altă parte, plata TVA la comerţul intracomunitar vine şi pe fondul că în ţara noastră ajung, după spusele participanţilor la dezbatere, "ananas şi banane fabricate în Norvegia".

"Ori taxare inversă, ori plata TVA la comerţul intracomunitar", spune Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, care adaugă: "Într-o lună dau faliment dacă vor fi aplicate cele două măsuri".

Între Sorin Minea şi şeful ANAF, Sorin Blejnar, a avut loc şi un schimb de replici spumos.

Sorin Minea i-a spus şefului Fiscului: "Vreţi să introduceţi o taxare de TVA la mijlocul lanţului comercial, nu înţelegeţi că prin taxarea inversă e liber de TVA de la început până la sfârşit? Aşa daţi naştere la evaziune fiscală!". Sorin Blejnar a replicat: "Lista cu produse care vor fi supuse acestei măsuri este foarte bine fundamentată ca zonă de risc fiscal". Potrivit lui Minea, cele două măsuri, cumulate, vor duce la o creştere a preţurilor de 15%-20%.

Sorin Minea a fost completat de alţi participanţi la discuţie, care s-au adresat reprezentanţilor Ministerului de Finanţe: "Statul este cel mai mare evazionist, are datorii de 1,7 miliarde de euro către mediul de afaceri. Spuneţi-ne în clar dacă vreţi să ne eliminaţi şi să faceţi loc multinaţionalelor".

Alte probleme semnalate de patronate în discuţiile de la Finanţe au fost cele legate de accize (antrepozitele fiscale şi antrepozitele de depozitare), contrabanda cu ţigări, precum şi de activitatea din vămi.

În privinţa contrabandei, reprezentanţii patronatelor l-au întrebat pe Blejnar dacă ştie că în unele pieţe, Poliţia Comunitară îi păzeşte pe contrabandişti" şi dacă a făcut vreun control în pieţe să vadă că florile se vând fără bon fiscal.

Privind activităţile de control, oamenii de afaceri au cerut şefului ANAF să lămureas-că ce instituţii au dreptul să oprească tirurile cu marfă pentru a evita situaţii în care "oameni în uniformă, cu legitimaţii false, opresc tirurile ca să ceară şpagă la şoferi". Reprezentanţii Ministerului de Finanţe au precizat că vor lua act de unele aspecte semnalate de patronate.

Măsurile de combatere a evaziunii fiscale

Printre principalele măsuri de combatere a evaziunii fiscale, menţionăm:

- Taxarea inversă (la cereale şi plante tehnice, legume şi fructe, flori, carne şi preparate din carne, peşte, preparate din peşte şi fructe de mare, zahăr, făină, pâine)

- Plata TVA la achiziţiile intracomunitare până la 31 decembrie 2011 (la cereale, plante tehnice, legume, fructe, flori, carne, preparate din carne, peşte, preparate din peşte, fructe de mare, zahăr şi materiale de construcţii

- Înfiinţarea Registrului operatorilor intracomunitari (n.r. care va cuprinde toate persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, care efectuează operaţiuni intracomunitare)

- Autorizarea ca antrepozitari numai a persoanelor care nu înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat

- Stabilirea garanţiei de 6% care să asigure riscul de neplată a accizelor în cazul antrepozitarilor autorizaţi pentru producţie de produse accizabile

- Majorarea cotei procentuale a accizei minime pentru ţigarate de la 91% la 96% din acciza standard

- Majorarea taxei anuale de autorizare până la un nivel de 100.000 euro pentru fiecare magazin care, pe de-o parte, creează premizele creşterii veniturilor bugetare, iar pe de altă parte, conduce la descurajarea comerţului ilicit generat de activitatea desfăşurată de operatorii economici care comercializează mărfuri în regim duty-free

- Înlocuirea răspunderii contravenţionale pentru anumite fapte prevăzute în Codul de procedură fiscală cu răspunderea penală

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb