Germania a finalizat reglementările pentru construirea de reţele mobile 5G care, pentru a da peste nas Statelor Unite, nu vor exclude compania chineză Huawei Technologies.
Oficialii guvernamentali au confirmat că aşa-numitul catalog de securitate al Germaniei prevedea o evaluare a criteriilor tehnice şi de altă natură, dar că niciun furnizor nu va fi exclus pentru a crea condiţii de concurenţă echitabile pentru furnizorii de echipamente.
"Nu luăm o decizie anticipată de interzicere a niciunui actor sau companie", a declarat luni, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, la o conferinţă de presă la Berlin.
Statele Unite au pus presiune asupra aliaţilor săi pentru a elimina Huawei, cel mai important furnizor de echipamente în domeniul telecomunicaţiilor, cu o cotă de piaţă globală de 28%, declarând că echipamentele sale conţin "accese secrete" care ar permite Chinei să spioneze alte ţări.
Operatorii germani sunt toţi clienţi ai Huawei şi au avertizat că interzicerea vânzătorului chinez ar adăuga ani de întârzieri şi miliarde de dolari în costuri la lansarea reţelelor 5G.
Compania cu sediul în Shenzhenen a negat afirmaţiile Washingtonului, care a impus controlul exporturilor Huawei în luna mai, împiedicând afacerea sa cu smartphone-uri având dubii dacă societatea chineză îşi poate menţine avantajul pe piaţă.
Oficialii americani au susţinut, de asemenea, că, în conformitate cu Legea privind securitatea naţională a Chinei, toţi cetăţenii şi companiile sunt obligaţi să colaboreze în eforturile de spionaj.
REGULI DE BAZĂ CONFIRMATE
Oficialii au declarat că catalogul de securitate al Germaniei urma să fie publicat în scurt timp, confirmând o decizie anterioară de a menţine condiţii de concurenţă echitabile pentru furnizorii reţelelor de ultimă generaţie care vor alimenta servicii mobile în bandă largă ultra-rapide sau vor conduce fabrici, birouri şi oraşe "inteligente".
Cu miliarde de dispozitive, senzori şi camere de luat vederi preconizate să fie conectate, reţelele 5G vor fi mult mai omniprezente decât predecesoarele lor. În acelaşi timp, faptul că reţelele 5G se bazează mai mult pe un software care poate fi uşor actualizat face mai dificilă monitorizarea ameninţărilor cibernetice.
Reglementările germane vin după ce, săptămâna trecută, Uniunea Europeană a emis un avertisment cu privire la riscul intensificării atacurilor cibernetice asupra reţelelor 5G din partea actorilor susţinuţi de stat. Cu toate acestea, un raport întocmit de statele membre nu a prezentat China drept o ameninţare.
Operatorii de reţea Deutsche Telekom (DTEGn.DE), Vodafone (VOD.L) şi Telefonica Deutschland (O2Dn.DE) ar trebui să identifice şi să aplice standarde avansate de securitate pentru elementele critice ale reţelei, aşa cum este raportat zilnic de Handelsblatt care citează proiectul de regulament.
În sens mai larg, vânzătorii ar trebui să fie certificaţi ca fiind de încredere, oferind clienţilor recursul legal pentru a-i exclude şi pentru a solicita daune în cazul în care se constată că echipamentul a fost folosit pentru a spiona sau sabota.
Între timp, certificarea echipamentelor critice ar trebui obţinută de la autoritatea germană de securitate cibernetică, Oficiul Federal pentru Securitatea Informaţiilor (BSI).
Aceste cerinţe erau conforme cu normele fundamentale stabilite în luna martie înaintea elaborării întregului set de reglementări de către Autoritatea federală de reglementare a reţelei (BNetzA) şi BSI.
(C)