Nokia s-a declarat ieri favorabilă unui dialog cu Berlinul privind închiderea uzinei de producţie de telefoane din Bochum, excluzând încă posibilitatea revenirii asupra deciziei privind rambursarea subvenţiilor publice, informează AFP. "Avem deja un contract cu autorităţile naţionale şi regionale şi suntem în mod clar deschişi la dialog cu toţi actorii implicaţi", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt al grupului finlandez, Arja Suominen.
"Însă ne-am îndeplinit obligaţiile privind condiţiile stipulate în contract, în legătură cu subvenţiile publice. Am informat autorităţile în cadrul stabilit de către aceste condiţii", a adăugat aceasta.
Nokia a precizat că a primit de-a lungul anilor 55,5 milioane euro drept subvenţii de stat de la landul Renaniei de Nord - Westfalia pentru uzina din Bochum precum şi zece milioane euro pentru activităţile de cercetare şi dezvoltare.
Anunţul privind închiderea uzinei din Bochum până la jumătatea anului 2008, precum şi concedierea a 2.300 de angajaţi în Germania a suscitat un val de reacţii de indignare în Germania.
Închiderea uzinei a suscitat indignarea sindicaliştilor, iar sindicatul sectorului metalurgic şi electrotehnic, IG Metall, a calificat planul social al Nokia drept "o păcăleală nemaipomenită".
Nokia a ţinut însă să precizeze că nu va reveni asupra decizei sale de a închide uzina din Bochum.
"Am efectuat o analiză foarte scrupuloasă, iar decizia se bazează pe fapte. Obiectivul nostru momentan este de a lansa discuţii cu organizaţiile sindicale privind planul social", a adăugat Suominen.
Conform presei germane, peste 4.000 de angajaţi ar suferi de pe urma acestei decizii, dacă se iau în considerare legăturile existente cu subcontractorii din regiune.
Producţia uzinei din Bochum va fi transferată în România, pentru că Nokia estimează costurile mâinii de lucru din Germania a fi prea ridicate.
Nokia produce cele mai multe telefoane mobile în statele cu pieţe mai ieftine, precum România, Ungaria, China şi India, compania având o fabrică şi în oraşul Salo din Finlanda.