Un nou fond de private equity pentru investiţii regionale în Transilvania a fost creat de Gregor Roy Chowdhury, unul din proprietarii Zabola Estate din judeţul Covasna. El continuă, astfel, tradiţia comercială, veche de 700 de ani, a familiei sale, conform unui comunicat remis redacţiei.
Scopul fondului este de a investi 150 de milioane de euro, cu un capital iniţial de 7 milioane de euro, în companii de procesare a alimentelor şi în companii de producţie a bunurilor alimentare. Companiile vizate este necesar să aibă o cifră de afaceri de minimum 10 milioane de euro şi să fie în căutarea unui partener pentru extindere, a unei reţele internaţionale, ori proprietarul să aibă intenţia de a ieşi din afacere. "Suntem în discuţii cu mai multe companii, iar în cursul acestui an dorim să semnăm primul contract", precizează Gregor Roy Chowdhury.
"Una din problemele principale actuale ale companiilor este găsirea forţei de muncă. România are forţă de muncă educată care pleacă în Europa de Vest (aproximativ 20% din populaţie). În ţară costul vieţii este în continuare scăzut şi mulţi dintre aceşti oameni s-ar întoarce dacă salariile ar creşte - în acest punct vedem o oportunitate pentru companii", spune iniţiatorul fondului.
"Cererea clienţilor pentru alimente care sunt produse local şi regional este în creştere. Cu toate acestea, majoritatea produselor vin din străinătate. În ultimii ani am fost martorii unor investiţii masive în lanţuri de supermarketuri.
Cred cu tărie că aici există o nişă din moment ce materia primă este exportată şi se întoarce, ulterior, sub formă de produse pe raft. Acelaşi lucru este valabil în cazul producţiei de bunuri alimentare. România este bogată în resurse naturale - în majoritatea cazurilor doar materia primă este exploatată şi apoi exportată", detaliază Gregor Roy Chowdhury.
"Lanţul valoric în industrie şi în agricultură nu este complet dezvoltat în România - în acest punct dorim să intrăm noi şi să oferim plusvaloare companiilor, în timp ce livrăm profit investitorilor", subliniază el.
"Lipsa de capital la nivel regional este o problemă presantă, iar companiile au nevoie de un partener care este, simultan, şi internaţional şi cu rădăcini locale. Noi putem oferi acest lucru", concluzionează iniţiatorul fondului.
Gregor Roy Chowdhury este fiul unei contese transilvănene şi al unui nobil indian. Mama lui, Katalina, care a avut de suferit din cauza regimului comunist, a reuşit să fugă la rude, în Austria, când avea 16 ani. S-a întors acasă, în România, în fiecare an, împreună cu fiii ei.
Gregor a crescut în Austria şi a studiat la Londra. După câţiva ani în investment banking în Londra, el s-a întors în Transilvania pentru a-şi redescoperi rădăcinile şi desfăşoară activităţi în România din 2002.
După anii de comunism în care proprietăţile familiei sale au fost confiscate, iar familia expulzată în mijlocul nopţii, domeniul de la Zăbala, judeţul Covasna, a fost revendicat şi s-au făcut investiţii semnificative în turism, silvicultură şi agricultură. Azi, Zabola Estate este cunoscut mai ales ca un boutique hotel şi resort de lux.
De la departamentul de fuziuni şi achiziţii al băncii americane de investiţii Salomon Smith Barney (azi Citigroup) din Londra, Gregor s-a mutat în România pentru a se concentra pe restituirea vechilor proprietăţi ale familiei şi pe construirea unei afaceri în domeniul silvic. În ultimii ani, el s-a concentrat pe turism, agricultură convenţională şi ecologică, precum şi un proiect de conservare. Prin intermediul soţiei sale, contele are o conexiune strânsă cu Hardenberg Group, investitor in distilerii şi hoteluri din Germania.
Fondul de private equity va reprezenta o reîntoarcere la tradiţia familei sale, care a avut un puternic devotament faţă de regiune timp de 700 de ani şi a avut o contribuţie activă la industrializarea regiunii în secolele XIX şi XX. Această tradiţie de gândire pe termen lung, combinată cu experienţa în sectorul financiar au dus la ideea unui fond de private equity. De asemenea, unul din obiectivele fondului este de a susţine strategia pe termen lung a Zabola Estate de a se diversifica în alte domenii şi a contribui la dezvoltarea regiunii.