Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) va dezbate, săptămâna viitoare, în şedinţă, regulamentul pentru salubrizarea, igienizarea şi înfrumuseţarea Centrului Vechi al Capitalei, printre măsurile impuse fiind colectarea selectivă a deşeurilor, doar în saci de plastic şi în zile diferite şi doar într-un anumit interval, dimineaţa.
De asemenea, cei care deţin terase pe străzile din Centrul istoric vor avea obligaţia de a preda uleiul uzat operatorului autorizat şi să raporteze Primăriei Capitalei cantităţile de uleiuri predate. Amenda pentru nerespectarea regulamentului ajunge până la 5.000 de lei.
"Pe străzile aferente Centrului Istoric, se acumulează cantiţi de deşeuri depozitate necontrolat, care creează un aspect insalubru. De asemenea, sesizările cetăţenilor au evidenţiat faptul că, în anumite zone, sunt generate şi mirosuri neplăcute. Există vitrine care nu sunt amenajate corespunzător, sunt foarte multe afişe aplicate pe diverse clădiri", arată municipalitatea în expunerea de motive.
Iniţiatorul proiectului, primarul Gabriela Firea, spune că se produce o foarte mare cantitate de deşeuri care este depozitată necontrolat, iar faptul că de salubrizarea din centru se ocupă mai mulţi operatori implică să intre mai multe autogunoiere de tonaj mare pe străzile din Centrul Vechi, ceea ce duce la deteriorarea străzilor.
Potrivit regulamentului, atât persoanele juridice, cât şi cele fizice vor avea obligaţia de a colecta selectiv deşeurile, doar în sacii de plastic oferiţi de operatorul de salubrizare, care va ridica deşeurile în funcţie de un program: luni, miercuri şi vineri va colecta deşeurile din hârtie-carton, marţea, joia şi sâmbăta - plastic, PET, doze de aluminiu şi sticlă şi zilnic biodegradabilele şi deşeurile alimentare. Toate acestea vor fi coelctate doar dimineaţa, între 4.00 şi 10.000. De asemenea, coşurile de gunoi stradale vor fi spălate o dată pe săptămână.
În Centrul Vechi, un singur operator de salubrizare se va ocupa de curăţenia de pe străzi.
O altă măsură impusă în regulament îi va obliga pe comercianţi să colecteze uleiurile uzate şi să le predea operatorului de salubrizare, apoi să raporteze Primăriei Capitalei, în fiecare lună, cantitatea de ulei folosită şi predată.
În ceea ce priveşte amenzile, acestea vor fi cuprinse între 500 şi 5.000 de lei pentru nerespectarea regulamentului.