NOUA LEGE RCA Transportatorii renunţă la mitingul din 18 aprilie

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 aprilie 2016

Transportatorii renunţă la mitingul din 18 aprilie

Actualizare 10:20

Asociaţiile de transportatori COTAR, UNTRR, APTE 2002, ARTRI şi APULUM vor renunţa la mitingul programat pentru 18 aprilie din faţa Parlamentului, potrivit unui comunicat COTAR, care precizează că decizia a fost luată în urma modificării proiectului de lege privind RCA, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, a transmis: "Nu este cazul, ţinând cont de faptul că am obţinut introducerea propunerilor noastre în noul proiect de lege, să blocăm Bucureştiul şi marile oraşe ale ţării, cu o săptămâna înainte de sărbătorile pascale. Un protest de o asemenea amploare, la nivelul întregii ţări, în ajunul sărbătorilor ar putea duce la lipsa aprovizionării populaţiei cu alimente, care ar putea fi generată fără voia noastră".

Preşedintele COTAR cere adoptarea prevederilor din proiectul legii RCA prin Ordonanţă de Urgenţă. Domnia sa a spus: "În continuare cerem Primului Ministru, dacă vrea să dovedească cetăţenilor români că domnia sa nu acceptă ca cetăţeanul român să fie furat de către aceste multinaţionale,care ne căpuşează de ani buni, să semneze acest proiect de modificare a legii RCA, să dea Ordonanţă de Urgenţă, astfel încât modificările să poată fi puse în aplicare imediat, pentru a se pune capăt abuzului, prin stoparea creşterii şi diminuarea tarifului RCA".

COTAR apreciază că majorarea de până la 300% a poliţei RCA reprezintă un atac asupra economiei naţionale.

(A.P.)

-----------------

Noua lege RCA, criticată de service-urile auto

ASSAI: "Proiectul este un cadou otrăvit, cu accente anticonstituţionale, în defavoarea consumatorilor de asigurări"

Noua variantă a legii RCA, trimisă la Parlament de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pe data de 5 aprilie, este "un cadou otrăvit, cu accente anticonstituţionale, în defavoarea consumatorilor de asigurări", după cum susţine Cristian Muntean, preşedintele ASSAI (asociaţia service-urilor auto independente).

ASSAI a sesizat Parlamentul şi a transmis propuneri de modificare a legii RCA, întrucât, spune asociaţia, proiectul de lege "este menit să protejeze în continuare interesele financiare ale corporaţiilor din asigurări".

Potrivit sursei citate, este a doua oară când propunerile agreate de părţile implicate în dezbateri sunt înlăturate la vot în consiliul ASF, iar varianta legii transmisă la Parlament nu include prevederile convenite iniţial.

"Ne întrebăm de ce consiliul ASF continuă să îşi bată joc de asiguraţi şi să favorizeze firmele de asigurări? (...) Este foarte clar că acest consiliu al ASF şi-a atins limitele, fiind incapabil să genereze reforma celui mai important segment din asigurări. De aceea, Parlamentul României, aflat în slujba cetăţenilor, trebuie să ia în calcul cele 2 variante de reformare a consiliului ASF: destituirea lui Mişu Negriţoiu sau demiterea întregului consiliu", a declarat Cristian Muntean, preşedintele ASSAI.

Domnul Muntean a prezentat şapte prevederi din noul proiect de lege RCA pe care le consideră "pro-asigurători" şi "anti-asiguraţi".

"Art. 11 punctul c. prevede excluderi de la plata despăgubirii RCA, situaţii în care păgubitului RCA nu i se mai aplică prezumţia de nevinovăţie, urmând ca aceasta să fie răsturnată de către instanţa de judecată. Constituţia României consfinţeşte prezumţia de nevinovăţie ca principiu constituţional, dar care nu se mai aplică prin grija ASF, atunci când societăţile de asigurări trebuie să plătească despăgubirile în baza unui produs de asigurare cu caracter obligatoriu", apreciază Cristian Muntean, care a adăugat: "Procedura de constatare a daunelor a fost eliminată din lege, ASF dorind ca aceasta să fie stabilită prin norme. ASSAI insistă ca procedura de constatare a daunelor să fie menţionată în cadrul legii RCA, pentru că ASF a încetat să mai fie o instituţie credibilă, care să garanteze echilibrul dintre asigurători şi asiguraţi".

Potrivit sursei citate, modul defectuos de constatare a daunelor cauzează cele mai mari probleme păgubiţilor RCA şi tocmai acesta a fost "omis" în mod deliberat de către ASF.

Printre altele, ASSAI mai acuză consiliul ASF că doreşte ca asigurătorii să plătească penalităţi reduse, înjumătăţite, în cazul neplăţii daunelor, "ceea ce înseamnă că acest consiliu este interesat ca asigurătorii să plătească mai puţini bani de despăgubire, iar păgubiţii RCA să primească sume diminuate de despăgubire, conform asociaţiei.

"Consiliul ASF refuză introducerea în lege a criteriilor de aplicare a sancţiunilor supuse societăţilor de asigurări (în funcţie de numărul de abateri, gravitatea şi repetivitatea acestora), lăsând la latitudinea consiliului ASF modul în care aceste sancţiuni sunt aplicate, ori, tocmai această netransparenţă şi lipsa unui sistem de cuantificare a acestor abateri reprezintă factori favorizanţi de corupţie", a mai spus Cristian Muntean.

În aceste condiţii, preşedintele ASSAI a subliniat că Parlamentul trebuie să înceapă "de urgenţă" procedurile de destituire a Consiliului ASF.

Proiectul de lege RCA în forma sa revizuită a fost trimis marţi la Parlament de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, după ce mai multe observaţii şi propuneri din partea transportatorilor au fost integrate în actul normativ. Autoritatea a stabilit, printre altele, că poliţele RCA pot fi încheiate pe o perioadă de la una până la 12 luni, multiplu de o lună. În prezent, contractele RCA se încheie pe şase luni sau un an.

Amintim că patronatele din transportul rutier au anunţat organizarea unui protest amplu la nivel naţional, pe data de 18 aprilie, fiind nemulţumite de faptul că Parlamentul, Guvernul şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) "nu au venit cu nicio soluţie pentru rezolvarea crizei pe segmentul RCA", respectiv să fie limitată creşterea preţurilor la poliţele de răspundere civilă auto la cel mult 50%. Mai mult, acestea au cerut Parlamentului demiterea conducerii ASF şi numirea de urgenţă a altei conduceri, care să vină cu soluţii concrete pentru diminuarea tarifelor RCA la niveluri suportabile, atât pentru transportatori, cât şi pentru persoanele fizice, până la data protestului din 18 aprilie 2016.

ASF spune că a revizuit proiectul Legii RCA fără să intervină pe fond

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis ieri unele precizări în replică la comunicatul ASSAI, spunând că a aprobat proiectul Legii RCA fără să intervină pe fond.

"Consiliul ASF şi-a însuşit şi a aprobat, fără să intervină pe fond, propunerile Grupului de lucru referitoare la armonizarea proiectului Legii RCA cu observaţiile sustenabile ale operatorilor din piaţă, care au întrunit acordul majorităţii covârşitoare a participanţilor", au precizat oficialii ASF, menţionând că la întâlnirile grupului de lucru au participat reprezentanţi ai asigurătorilor, ai brokerilor de asigurare, ai asociaţiilor patronale din domeniul transporturilor, ai producătorilor, importatorilor şi reparatorilor auto.

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5521
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2944
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9517
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.9182

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb