Proiectele de infrastructură sunt prioritare, deoarece ele sunt menite să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a României pe termen lung, a declarat, ieri, ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş, la ceremonia de preluare a mandatului.
Noul ministru de resort a precizat: "Sunt proiecte care ajută la dezvoltarea ţării, fie că discutăm de proiectele de infrastructură pentru transport, fie că discutăm de proiectele de infrastructură pentru apă, canalizare, deşeuri. De aceea, le vom acorda o atenţie specială şi ne vom focusa pe acest segment".
Priorităţile lui Marcel Boloş se pare că intră în contradicţie cu dorinţele partenerilor din Parlament ai liberalilor. Amintim că, la învestirea guvernului, liderii UDMR au declarat că ar dori ca, anul viitor, peste 2 miliarde euro din Programul Operaţional Infrastructură Mare să fie redirecţionaţi către Programul Operaţional Regional, pentru a dezvolta comunităţile locale. Cerinţele UDMR nu sunt însă acoperite de realitatea cifrelor, care arată că, din cele 600 milioane euro aflate în pericol de dezangajare pentru finalul anului 2019, peste 300 de milioane euro sunt bani alocaţi, dar necheltuiţi, pentru Programul Operaţional Regional.
Cu toate acestea, vicepremierul Raluca Turcan a spus că solicitarea liderilor UDMR este în acord cu ceea ce doreşte noul guvern, deoarece la alocarea fondurilor europene se va ţine în primul rând cont de beneficiarii proiectelor depuse, iar investiţiile în comunităţile locale, pentru dezvoltarea lor, sunt investiţii care vor aduce ulterior bani la bugetul de stat. De aceea, reprezentanţii guvernului Orban vor negocia cu cei ai Comisiei Europene pentru redirecţionarea unor sume alocate de la POIM la POR.
În legătură cu riscul dezangajării fondurilor, ministrul Marcel Boloş a spus: "Am fost la Ministerul Dezvoltării Regionale unde am vrut să ne asigurăm că am luat toate măsurile care sunt necesare pentru ca acest risc de dezangajare, de pierdere a banilor, să poată fi diminuat cât mai mult şi ne fixăm ca şi obiectiv de performanţă să tindem spre zero pierdere de bani europeni".
Ministrul pentru Fonduri Europene a spus că obiectivul de performanţă este unul îndrăzneţ pentru că perioada de timp de până la finalul anului este scurtă, dar se va mobiliza cu toate forţele pentru a evita riscul menţionat.
El s-a referit şi la alocările pentru cadrul financiar european multianual 2021-2027, când pe Politica de Coeziune, care s-a despărţit de Politica Agrară Comună, ţara noastră va primi 30,5 miliarde de euro.
Marcel Boloş a precizat: "Nu mai avem voie să repetăm lecţiile pe care le-am învăţat prost până în momentul de faţă. De ce? Pentru că am avut întârzieri în negocierea acestor documente programatice cu Comisia Europeană şi aceasta a dus la întârzierile la care astăzi suntem martori şi perioadele de implementare ale proiectelor s-au scurtat foarte mult".
Ministrul de resort consideră că trebuie făcute modificări legislative care să crească accesibilitatea cetăţenilor la programele cu finanţare europeană şi să ducă la proceduri simple de achiziţie în cazul lucrărilor de infrastructură mare.