NOVEL RESEARCH: Contrabanda cu tutun scade din nou la 7,7%

S.B.
Miscellanea / 19 august 2021

Contrabanda cu tutun scade din nou la 7,7%

Piaţa neagră a ţigaretelor scade în iulie 2021 până 7,7% din totalul consumului, cu 2,5 p.p. faţă de luna mai, conform Novel Research. Contrabanda revine astfel la nivelul din iulie 2020, când a fost înregistrat cel mai mic procent de când compania Novel a demarat cercetarea pieţei negre.

"În iulie 2021, piaţa neagră a scăzut în majoritatea regiunilor ţării. Cea mai mare scădere a comerţului ilegal cu ţigarete s-a înregistrat în sud-vest (aproape 6 p.p. până la 5,7%), nord-vest (minus 5,4 p.p. până la 9,2%), vest (minus 5,1 p.p. până la 8%). Deşi în scădere semnificativă (minus 5,1 p.p.), nord- est continuă să fie cea mai afectată de contrabandă, cu 20,2%, cel mai ridicat nivel comparativ cu restul zonelor ţării. Creşteri ale pieţei negre sunt notate în sud-est (plus 2 p.p. până la 7,6%) şi centru (plus 1,3 p.p. până la 1,3%). Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, ponderea "cheap whites" continuă să se majoreze cu 3,9 p.p. până la peste 66%, Moldova scade cu 3,4 p.p. până la 12,3%, iar Ucraina şi Serbia rămân relativ constante faţă de mai 2021", a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

"Scăderea semnificativă a contrabandei, chiar şi în contextul relaxării unor restricţii legate de pandemie, se datorează eforturilor autorităţilor de aplicare a legii, în parteneriat cu mediul privat. BAT sprijină aceste eforturi în cadrul programului StopContrabanda şi a donat recent Poliţiei de Frontieră 250 de camere speciale de supraveghere, care vor fi instalate la graniţele României pentru combaterea traficului de ţigări. Vom continua să fim un partener corect al autorităţilor în lupta cu acest fenomen care afectează profund economia şi societatea", a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice în cadrul British American Tobacco.

"Scăderea record a contrabandei aduce încasări record la buget, datorită creşterii pieţei legale. JTI a înregistrat în 2020 o cifră de afaceri de 6,3 miliarde lei, mai mult cu 16% faţă de 2019. 75% din cifra de afaceri, şi anume 4,8 miliarde lei s-au virat la stat: accize, TVA şi alte taxe şi contribuţii. Conform execuţiei bugetare pe primele şase luni, veniturile provenite din tutun au crescut cu 18,7% de la an la an. Aceasta în condiţiile în care veniturile din acciza la ţigarete au fost singurele în creştere în 2020, anul pandemiei, cu 10,9% mai mult decât in 2019. Extrapolând, putem spune că taxele la ţigarete şi produse din tutun echivalează cu peste 10% din ipoteticul PNRR, încasări pentru care statul nu întocmeşte planuri şi proiecte, nu depune eforturi şi nu îndeplineşte condiţii. Urmează o perioadă incertă din multe puncte de vedere, iar evoluţiile globale sunt dificil de prevăzut chiar şi de către cei mai lucizi analişti. Ne dorim să continuăm să participăm la redresarea şi consolidarea economică a ţării, plătind taxele, salariile, investind, fiind un partener al autorităţilor. Ca urmare, sunt absolut necesare predictibilitatea fiscală şi a cadrului de reglementare, precum şi continuarea eforturilor de combatere a contrabandei, în parteneriat cu companiile private oneste.", a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria.

"PMI a atras atenţia în mai multe rânduri asupra pericolelor reprezentate de contrabandă şi contrafacere, şi a îndemnat atât sectorul privat, cât şi pe cel public să îşi unească forţele pentru a combate comerţul ilicit. Pierderile fiscale înregistrate de cele 27 de ţări din Uniunea Europeană din cauza contrabandei se ridică la aproximativ 8,5 miliarde de euro. Pe plan local, chiar dacă piaţa neagră se află în scădere, este îngrijorătoare creşterea produselor fără marcă (illicit whites). PMI a anunţat recent lansarea celei de-a treia runde de finanţare a PMI IMPACT, o iniţiativă globală prin care susţine proiecte menite să reducă sau să prevină comerţul ilicit, inclusiv în România. De asemenea, PMI continuă să investească semnificativ în controale la nivelul lanţului de aprovizionare prin măsuri de prevenire şi prin implementarea de protocoale stricte de verificare prealabilă a tuturor clienţilor şi furnizorilor", a declarat Dragoş Bucurenci, Director Communications & External Affairs, Philip Morris România.

"Contrabanda şi implicaţiile grave ale fenomenului nu doar la nivel economic, prin prejudicierea bugetului, dar şi asupra societăţii încep să fie din ce în ce mai vizibile, cu toate că piaţa neagră se află în scădere. Devine evident pentru publicul larg că a face contrabandă cu produse din tutun nu reprezintă o activitate economică obişnuită la graniţele ţării, ci o infracţiune gravă, care ţine de crima organizată, de traficul de persoane, de arme sau droguri. Într-un context geopolitic complex şi în condiţiile în care România are a doua cea mai extinsă graniţă externă a Uniunii Europene, după Finlanda, este nevoie cu atât mai mult de coordonarea eforturilor de combatere a contrabandei într-o Strategie la nivel naţional, care să cuprindă toţi factorii de decizie asupra sectorului tutunului.", a declarat Adrian Pirau, Head of Sales & Operations, Imperial Tobacco Distribution Romania.

"Este îmbucurător să vedem că eforturile continue ale Vămii Române pentru combaterea comerţului ilegal cu ţigarete dau rezultate, iar piaţa neagră a revenit la nivelul din iulie 2020, cel mai scăzut înregistrat în ultimii 15 ani. Ne propunem ca şi în acest an să menţinem comerţul ilegal cu ţigarete la sub 10% şi astfel să contribuim semnificativ la securizarea veniturilor bugetare provenite din accizele pentru tutun. Conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor, încasările din accize pentru produse din tutun în 2020 au fost cu 10,9% mai mari decât în anul precedent. Prin acţiunile şi operaţiunile pe care le derulăm urmărim ca şi în 2021 statul român să raporteze venituri bugetare în creştere faţă de 2020.", a declarat directorul general al Direcţiei Generale a Vămilor, Marcel Simion Mutescu.

"Şi în primul semestru al anului 2021, Poliţia de Frontieră Română a continuat urmărirea îndeplinirii obiectivelor trasate de legislaţia naţională, în ceea ce priveşte eficientizarea supravegherii şi controlului la frontieră, cât şi combaterea eficientă a infracţionalităţii transfrontaliere. Astfel, în primele şase luni ale anului, poliţiştii de frontieră au reţinut peste 1.442.500 de pachete cu ţigări, aproximativ 57,5 tone de tutun şi 475 kg tutun pentru narghilea, fiind identificate şi destructurate patru grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost identficate 44 persoane. Persoanele implicate în traficul ilegal cu ţigări provin din România, R. Moldova, Ucraina, Bulgaria, Ungaria şi Serbia", a declarat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, chestor principal de poliţie Liviu Bute.

"Prioritizarea prevenirii şi combaterii traficului ilicit cu produse din tutun la nivelul Poliţiei Române este reflectată de rezultatele deosebite obţinute, atât din perspectiva capturilor realizate, cât şi a nivelului minim al pieţei negre a ţigaretelor înregistrat în România, din anul 2008, până în prezent. Suntem convinşi şi determinaţi să continuăm eforturile noastre, în cooperare cu ceilalţi parteneri instituţionali şi cu mediul de afaceri, pentru a da eficienţă sporită activităţilor desfăşurate.", a declarat directorul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice - comisar şef de poliţie Aurel Dobre.

Producătorii de ţigarete consideră că, pentru menţinerea pe termen lung a unui nivel de sub 10% al traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le-au solicitat fără succes în ultimii ani. Includerea contrabandei în categoria ameninţărilor identificate în Strategia de apărare a ţării ar putea constitui baza pentru aceste modificări care includ reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunii de contrabandă cu ţigarete, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora - pieţe, oboare, staţii de metrou.

În 2019, companiile de tutun au virat la bugetul statului circa 3,6 miliarde de euro, ceea ce înseamnă 1,6% din PIB. În 2020, sectorul tutunului a devenit cel mai solid contribuabil pentru statul român.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb