Compania de cercetare Novel Research a declarat că piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat în martie 2015 un nivel de 15,2%, în scădere faţă de 19,2% în luna ianuarie, însă proceul este, în continuare, mai ridicat decât media ultimilor patru ani, de 14,7%, arată un comunicat transmis redacţiei.
Marian Marcu, directorul companiei Novel Research, a precizat: "Comerţul ilegal cu ţigarete a înregistrat scăderi importante comparativ cu luna ianuarie, în zonele de nord-vest (minus 7 p.p. până la 13,3%), vest (minus 5,3 p.p. până la 24,1%), sud-vest (minus 4,6 p.p., până la 21,7%).
"Autorităţile române au capturat, în perioada februarie-aprilie, aproximativ 7,5 milioane de ţigarete, precum şi dispozitive artizanale de confecţionat ţigarete, în urma unor acţiuni derulate la nivel naţional", a mărturisit Gilda Lazăr, director corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria.
Potrivit lui Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs BAT Romania: "Un punct procentual recuperat de piaţa legală din contrabandă reprezintă sume suplimentare la bugetul de stat de circa 35 de milioane de euro. În doar o săptămână, în portul Constanţa au avut loc două acţiuni în urma cărora au fost capturate peste 220.000 ţigarete ilegale, respectiv 300.000 de pachete de ţigarete de contrabandă. Deşi se află în scădere, un nivel al pieţei negre de 15,2% înseamnă pierderi la bugetul de stat de peste 530 milioane de euro!"
În acelaşi timp, Sorana Matho, director corporate affairs Philip Morris Romania, este de părere că procentul de 15,2% înregistrat de piaţa neagră a ţigaretelor în luna martie 2015 rămâne departe de media de 10% raportată pentru acelaşi indicator la nivelul Uniunii Europene.
Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. În 2014, industria tutunului a virat la buget circa 2,7 miliarde euro, însemnând accize, TVA, taxe şi contribuţii. Suma reprezintă 1,75% din PIB şi 12,5% din totalul veniturilor bugetare.