NOVEL RESEARCH SUSŢINE: Contrabanda cu ţigarete a scăzut din nou, la sub 12% din piaţă

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 23 iunie 2011

Contrabanda cu ţigarete a scăzut din nou, la sub 12% din piaţă

Comerţul ilicit cu tigarete a ajuns la 11,8%, după cum susţine "Novel Research", compania care elaborează studii trimestriale despre contrabanda din domeniu, în cercetarea sa din luna mai. Potrivit "Novel", în ianuarie 2010 contrabanda atinsese un maxim istoric de 36,2%, ca o consecinţă a creşterilor masive ale accizei la ţigarete. Ulterior, comerţul ilegal cu ţigarete a intrat pe un trend descendent, în ianuarie 2011 situându-se la 22,5% din piaţă, iar în martie 2011 scăzând la sub 15%.

Diminuarea comerţului ilicit cu ţigarete se datorează eforturilor concertate ale autorităţilor, ca urmare a definirii unei Strategii de combatere a contrabandei şi evaziunii fiscale, precum şi schimbărilor legislative, susţin reprezentanţii "Japan Tobacco International" (JTI). Potrivit aces-tora, la reducerea fenomenului a contribuit şi colaborarea strânsă dintre autorităţile statului şi industria tutunului.

În acelaşi timp, producătorii din domeniu au afirmat, cu câteva luni în urmă, că, în ciuda faptului că autorităţile statului par că fac eforturi sus-ţinute pentru combaterea fenomenului de contrabandă cu ţigarete, capturile acestora reprezintă doar 5% din piaţa ilegală cu produse din tutun. Acest lucru înseamnă că rata de succes a contrabandei se ridică la 95%. Jucătorii de profil susţin că un punct procentual recuperat de piaţa legală din contrabandă reprezintă încasări la bugetul de stat de circa 30 milioane de euro.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, a declarat: "Pentru indus-tria tutunului, scăderea pieţei negre înseamnă revigorarea volumelor de vânzări legale. Acesta este un aspect pozitiv, mai ales în actualul context, în care companiile producătoare de ţigarete se confruntă cu reglementări din ce în mai dure".

Adrian Popa, Director Corporate Affairs, British American Tobacco (BAT) România, este de părere că, "pentru a menţine contrabanda pe actualul trend descrescător, este nevoie ca limitarea comerţului ilicit să rămână o prioritate pentru autorităţile competente, eforturile de combatere a pieţei negre să continue la fel de eficient ca până acum, iar legislaţia să fie în continuare îmbunătăţită".

Reprezentanţii industriei tutunului opinează că este nevoie de un cadru unitar şi simplificat şi de folosirea aceluiaşi criteriu de măsurare, cel cantitativ, atât pentru contrabandă în punctele de trecere a frontierei, cât şi pentru evaziunea fiscală: "Este nevoie, de asemenea, de clarificarea situaţiei existente la frontiera internă cu Ungaria şi Bulgaria, unde nu mai există puncte de control vamal. Nu în ultimul rând, mijlocul de transport folosit pentru contrabandă ar trebui să poată fi confiscat, chiar dacă nu a fost modificat din punct de vedere tehnic pentru stocarea produselor aduse în ţară ilegal".

Aceştia consideră că piaţa legală a ţigaretelor este sabotată prin reglementări insuficient analizate, de genul renunţării la scanarea mijloacelor de transport, revenirii la situaţia anterioară în privinţa vânzărilor din Duty Free şi a comercializării ţigaretelor confiscate.

"Este absolut necesar ca autorităţile să continue eforturile de combatere a comerţului ilicit cu ţigarete. La rândul său, industria va contribui şi pe viitor la creşterea gradului de conştientizare de către societate a periculozităţii fenomenului, în multiplele sale aspecte: criminalitatea organizată, pierderile la bugetul de stat, siguranţa produselor, efectele distructive asupra industriei legale", a adăugat Andrei Vasilescu, Director Corporate Affairs "Philip Morris" România.

În prezent, industria tutunului este ameninţată de adoptarea unor măsuri care ar putea creşte nivelul contrabandei şi, implicit, ar contribui la scăderea vânzărilor legale a ţigaretelor. Este vorba despre comercializarea ţigaretelor nepersonalizate şi a producerii ţigaretelor cu tendinţă redusă de aprindere.

Industria tutunului este unul din cei mai mari contribuabili la bugetul de stat. În 2010, cele trei companii producătoare din domeniu au contribuit la bugetul general consolidat cu circa 2,5 miliarde euro, reprezentând accize, TVA şi alte taxe şi impozite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb