Producătorul de energie Nuclearelectrica, care adminis-trează cele două reactoare de la Cernavodă, a încheiat un contract în valoare de 31,3 milioane lei (aproape 7 milioane euro) cu Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, de la care cumpără 17.000 kg de apă grea.
Cantitatea de apă grea este necesară "pentru completare la unitatea 1 şi 2 de la CNE Cernavodă", potrivit unui comunicat transmis de Nuclearelectrica Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Contractul a fost încheiat pe 5 decembrie.
Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta-Turnu Severin era singurul producător de apă grea din România şi din Europa, însă a intrat în faliment în acest an, conform News.ro.
Lichidator judiciar a fost desemnată Euro Insol, condusă de avocatul Remus Borza. În luna iunie, acesta spunea că la RAAN s-au investit "multe miliarde de euro", mai ales în rezervele de apă grea.
Producţia de apă grea a fost oprită la RAAN de un an şi jumătate. Regia a produs, însă, suficientă apă grea încât să ajungă reactoarelor de la Cernavodă, atât pentru Unităţile 1 şi 2, care există deja, dar şi pentru Unităţile 3 şi 4, care urmează să fie construite.
Nuclearelectrica (SNN) a raportat pe primele nouă luni ale anului un profit net de 64,5 milioane lei, în scădere cu 51% faţă de perioada similară a anului trecut (131,1 milioane lei).
Compania a realizat în primele nouă luni o producţie de 7.589 GWh, mai mică cu 3%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Acţionarul majoritar al companiei este statul român, prin Ministerul Energiei, care deţine o participaţie de 82,49% din totalul acţiunilor.
Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.