Nuclearelectrica a semnat un Memorandum cu SACE şi Ansaldo Nucleare pentru dezvoltarea şi finanţarea proiectelor strategice privind unităţile centralei Cernavodă

S.B.
Piaţa de Capital / 15 februarie

Nuclearelectrica a semnat un Memorandum cu SACE şi Ansaldo Nucleare pentru dezvoltarea şi finanţarea proiectelor strategice privind unităţile centralei Cernavodă

Nuclearelectrica anunţă că a semnat astăzi, la Roma, în prezenţa ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, şi a ministrului pentru Intreprinderi şi Made in Italy, Adolfo Urso, un Memorandum de Înţelegere cu SACE şi Ansaldo Nucleare pentru a avansa dezvoltarea şi finanţarea retehnologizarii Unităţii 1 CNE Cernavoda şi Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavoda, două dintre proiectele strategice ale Nuclearelectrica cu impact semnificativ asupra securităţii energetice, obiectivelor de decarbonizare şi dezvoltării socio-economice locale şi naţionale, potrivit unui comunicat afişat pe site-ul BVB.

În acest context, Ansaldo Nucleare si-a exprimat interesul pentru formularea unei oferte pentru furnizarea de servicii de inginerie şi management de proiect, achiziţia, instalarea şi punerea în funcţiune a componentelor şi sistemelor, în principal pentru partea clasica a centralei, necesare pentru finalizarea şi punerea în funcţiune atât a proiectului Unităţii 1, cât şi a Unităţilor 3 şi 4 şi a confirmat interesul de a depune o ofertă privind furnizarea serviciilor menţionate mai sus. SACE si-a exprimat interesul de a susţine finanţarea celor doua proiecte ale SN Nuclearelectrica SA cu suma de pana la 2 miliarde EUR, în conformitate cu procedurile SACE, condiţiile negociate de părţi şi aprobările aferente autorităţilor italiene relevante.

"Retehnologizarea Unităţii 1 a centralei nucleare de la Cernavoda şi finalizarea Unităţilor 3 şi 4 vor conduce, după 2031, la generarea a aproximativ 66% din energia curată a României, cu un impact semnificativ asupra decarbonizării prin evitarea a 15 milioane de tone de CO2 pe an. Având în vedere că energia nucleară este o sursă disponibilă 24/7, cu un factor de capacitate de peste 90%, investiţiile de extindere a capacitatii nucleare ale Nuclearelectrica vor aduce mari beneficii pe termen lung pentru securitatea energetică, fiabilitatea şi dezvoltarea socio-economică a lanţului valoric al României, de la creşterea lanţului de furnizori români până la crearea de locuri de muncă şi o nouă generaţie de specialişti în domeniul nuclear. Parteneriatul nostru cu Ansaldo Nucleare reprezintă o cooperare de lungă durată bazată pe performanţă şi profesionalism, care datează încă de la începutul punerii în funcţiune a Unităţii 1. Prin urmare, aşteptăm cu nerăbdare să continuăm acest parteneriat pentru noile unităţi. Apreciem foarte mult aderarea SACE la acest Memorandum de Înţelegere şi nivelul de încredere acordat capacitatilor de producţie de energie nucleară din România."-Cosmin Ghiţă, Director General, Nuclearelectrica

"Suntem extrem de mulţumiţi de acest acord, care ne permite să ne consolidăm colaborarea cu SNN, un partener istoric cu care avem o relaţie de încredere care durează de peste 40 de ani", a declarat Daniela Gentile, CEO al Ansaldo Nucleare. "Datorită SACE, putem pune expertiza noastră în slujba creşterii şi dezvoltării României, cu beneficii pentru întregul lanţ de aprovizionare cu energie din Italia".

"Suntem încântaţi să fim o parte activă a sprijinului acordat de Italia programului nuclear românesc. Intervenţia noastră va sprijini Ansaldo Nucleare şi, odată cu aceasta, întregul lanţ de aprovizionare nucleară italian", a declarat Filippo Giansante, preşedintele SACE.

Proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 se află în cea de-a doua fază de implementare, care include asigurarea resurselor financiare pentru realizarea proiectului de retehnologizare, pregătirea executării activităţilor identificate şi definite în faza I şi obţinerea tuturor aprobărilor şi avizelor necesare pentru implementarea proiectului. Până în prezent, proiectul a progresat prin încheierea de contracte pentru servicii de inginerie, fiind semnat un contract în valoare de 781 de milioane CAD cu Candu Energy şi Canadian Commercial Corporation ("CCC") pentru furnizarea de scule şi componente pentru reactoare. În prezent, se află în proces de finalizare procedura aferenta Acordului cadru pentru servicii de management de proiect, asistenţă tehnică, necesare pentru pregătirea şi implementarea Proiectului de Retehnologizare a Unităţii 1 de la CNE Cernavodă.

Proiectul unităţilor 3 şi 4 se află în prima fază, care acoperă operaţionalizarea EnergoNuclear, compania de proiect, contractarea de servicii de asistenţă tehnică şi juridică şi contractarea de servicii de inginerie pentru actualizarea documentaţiei tehnice şi de securitate nucleară necesare pentru continuarea proiectului. EnergoNuclear a fost re-operaţionalizată în septembrie 2021, posturile critice din punct de vedere tehnic fiind ocupate şi a fost încheiat un contract de servicii de inginerie cu Candu Energy privind reevaluarea structurilor, încorporând îmbunătăţiri de proiect din perspectiva securităţii nucleare.

"Potrivit raportului Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), se aşteaptă ca producţia globală de energie nucleară să depăşească recordul anterior stabilit în 2021 cu aproape 3% pe an, în medie. În plus, studiul arată că producţia record de energie electrică din surse cu emisii reduse de gaze cu efect de seră - care include energia nucleară şi cea din surse regenerabile - va acoperi întreaga creştere a cererii globale în următorii trei ani. Se preconizează că sursele cu emisii scăzute de gaze cu efect de seră, care vor reduce rolul combustibililor fosili în producţia globală de electricitate, vor reprezenta aproape jumătate din producţia globală de electricitate până în 2026, faţă de 39% în 2023. Este un mare avantaj pentru un stat să aibă expertiză şi know-how în domeniul nuclear, cum este România, şi să avanseze proiecte energetice strategice şi curate, capabile să îndeplinească atât cerinţele sistemului energetic, cât şi obiectivele privind emisiile reduse, de unde şi angajamentul nostru de a dezvolta în siguranţă şi în termenele prevăzute atât proiectul de retehnologizare a Unitatii 1, cât şi Unităţile 3 şi 4."-Cosmin Ghiţă, Director General, Nuclearelectrica

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb