Nuclearelectrica - venituri în creştere cu 15%, în primele nouă luni ale anului

A.I.
Piaţa de Capital / 13 noiembrie 2023

Nuclearelectrica - venituri în creştere cu 15%, în primele nouă luni ale anului

Profit de 1,98 miliarde lei, cu 2% peste cel din perioada ianuarie-septembrie 2022

Creştere cu 136% a cheltuielii cu contribuţia la fondul de tranziţie energetică, ca urmare a schimbărilor apărute în metodologia de calcul 

Producătorul de energie Nuclearelectrica (SNN) a obţinut, în primele nouă luni ale anului, venituri din exploatare de 5,66 miliarde lei, cu 15,3% peste cele din acelaşi interval al anului trecut, în vreme ce profitul net s-a ridicat la 1,98 miliarde lei, în creştere cu 2% comparativ cu cel din primele trei trimestre ale lui 2022, conform raportului companiei publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Veniturile din vanzarea energiei electrice au urcat cu 14,8%, la până la 5,55 miliarde lei, dinamică determinată de creşterea cu 15,5% a preţului mediu ponderat (inclusiv Tg - preţul de introducere în reţea) al energiei electrice vândută în perioada 01 ianuarie - 30 septembrie 2023, faţă de preţul mediu ponderat din aceeaşi perioadă a anului 2022, în condiţiile vânzării unei cantităţi totale de energie electrică relativ similară, respectiv o creştere de 2,9%.

"Faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, pricipala schimbare apărută în mixul de vânzări o reprezintă introducerea Mecanismului de achiziţie centralizată de energie electrică (MACEE), pentru perioada 1 ianuarie 2023 - 31 martie 2025, la care SNN participă în calitate de producător. OPCOM, achizitor unic, cumpără energia electrică de la producători la preţul de 450 lei/MWh şi o vinde cumpărătorilor la acelaşi preţ. În perioada 01 ianuarie - 30 septembrie 2023, SNN a vândut prin MACEE cantitatea de 3,38 milioane MWh la preţul de 450 lei/MWh, ceea ce reprezintă 43,96% din totalul energiei electrice vândute", se menţionează în raport.

Cantitatea de energie electrică vândută pe piaţa concurenţială a contractelor bilaterale a scăzut cu 51,4%, reprezentând 42,01% din total, iar preţul mediu de vânzare pe această piaţă a fost mai mare cu 103% (fără Tg). Cantitatea de energie electrică vândută de SNN pe piaţa spot (PZU şi PI), în primele nouă luni din 2023, a crescut cu 0,5%, reprezentând 13,65 % din total, iar preţul mediu de vânzare pe această piaţă a fost mai mic cu 57% (fără Tg), conform documentului.

Cheltuiala cu contribuţia la fondul de tranziţie energetică/impozitul pe venitul suplimentar, în valoare de 2,06 miliarde lei, datorată pentru perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2023, a crescut cu 135,9% faţă de acelaşi interval al anului trecut, ca urmare a schimbărilor apărute în metodologia de calcul şi a creşterii bazei de calcul.

Pe de altă parte, cheltuielile din exploatare, mai puţin deprecierea şi amortizarea şi cheltuielile cu contribuţia la Fondul de tranziţie energetică/impozitul pe venitul suplimentar, au scăzut cu 22,1%, în primele nouă luni ale anului, pe fondul reducerii cheltuielilor privind energia electrică achiziţionată, cantitatea de energie electrică cumpărată în primele nouă luni din 2023 scăzând cu 76%, faţă de perioada similară a anului anterior.

Rezultatul financiar a influenţat pozitiv rezultatul net, astfel că în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2023 s-au înregistrat venituri financiare nete în creştere cu 126,7% faţă de perioada similară a anului anterior, ca urmare a veniturilor din dobânzi obţinute.

În primele nouă luni ale anului, cantitatea de energie electrică produsă şi livrată de Nuclearelectrica în Sistemul Energetic Naţional a fost de 7,62 milioane MWh, cu 2,9% peste cea din aceeaşi perioadă a anului trecut. În trimestrul al treilea, cantitatea de energie electrică produsă şi livrată în SEN a fost de 2,7 milioane MWh, în creştere cu 2,7%.

Preţul mediu ponderat de vânzare pentru cantităţile de energie electrică vândute (fără MACEE şi PE) în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2023 a fosy de 942,37 lei/MWh (inclusiv Tg). Spre comparaţie, preţul mediu ponderat al tuturor tranzacţiilor încheiate pe pieţele în care SNN a activat în primele nouă luni ale anului, calculat în baza valorilor publicate de OPCOM în rapoartele de piaţă lunare, a fost de 723,36 lei/MWh, conform raportului.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 82,5% din compania ce operează centrala de la Cernavodă, a cărei evaluare bursieră se ridică la 14,2 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. 1. Asta! -> "Rezultatul financiar a influenţat pozitiv rezultatul net, astfel că în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2023 s-au înregistrat venituri financiare nete în creştere cu 126,7% faţă de perioada similară a anului anterior, ca urmare a veniturilor din dobânzi obţinute"

    2. Era cazul si mentionarea % de indeplinire a angajamentelor investitionale pe 2023 ;) 

    ...

    1. ...

    la magazine guvernul plafoneaza preturile la privati iar la firmele de stat le lasa cu profituri uriase pe spatele oamenilor

    1. Având în vedere că după primele 9 luni, profitul net a fost de aprox. 1,98 miliarde RON, în timp ce "Cheltuielile cu contribuția la Fondul de tranziție energetică" au fost de 2,06 miliarde RON, consider că defapt statul dezavantajează (să folosesc un termen soft) flagrant acționarii minoritari.

      Adică dintr-un potențial profit de 4 miliarde RON, în loc ca suma să se împartă (distribuie) echitabil, conform stucturii acționariatului, majoritarul ia 100% din jumătatea profitului, ulterior doar diferența fiind împărțită.  

      Asta în contextul în care emitentul mai plătește și impozitul pe profit (pe lângă toate restul de dări) iar distribuția de dividende (de fapt modul corect de a scoate bani dintr-o companie) este la rândul ei impozitată. 

      V-aș sfătui să vă gândiți serios, în acest context, cine vă fură cu adevărat. 

      Cu stima.  

      E abia inceputul ;) Sa vedeti pina la final de an ce profit va ramine ;)

    ma intereseaza ce o sa faca cand current account to gdp se va corecta pe uciderea consumului speculativ.

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb