Soarta complexurilor energetice Craiova, Turceni şi Rovinari este, încă, incertă din cauza faptului că nu a fost stabilită componenţa viitoarei companii energetice naţionale. În acelaşi timp, autorităţile ar vrea să listeze la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) o parte din capitalul social al acestor companii extrem de profitabile.
Cel mai avansat proiect de listare este al "Complexului Energetic Craiova". Ion Dinulescu, directorul general al societăţii, a declarat ieri, în cadrul unui forum organizat de "Finmedia" şi Ministerul Economiei şi Finanţelor, că numai 12-15% din acţiuni pot fi listate la Bursă. Domnia sa a explicat: "AVAS trebuie să rămână cu 51%, Fondul Proprietatea are 25%, iar alte 8-10% din acţiuni trebuie păstrate pentru vânzarea către salariaţi. Spre deosebire de alte companii, cota Fondului Proprietarea este mare la noi".
Potrivit directorului Dinulescu, listarea la BVB a fost aprobată de colegiul director al AVAS. Decizia trebuie luată în Adunarea Generală a Acţionarilor şi mai trebuie aprobată prin hotărâre de Guvern. Oficialii "Complexului Craiova" speră ca listarea să primească aprobările necesare cât mai curând, întrucât mai este nevoie de circa 55 milioane de euro pentru acoperirea necesarului investiţional.
Ion Dinulescu a mai precizat: "Vineri avem o întâlnire la Craiova cu Teodor Atanasiu, preşedintele AVAS şi sperăm să poată veni şi primul ministru Tăriceanu pentru a discuta soarta Complexului. Nu ştim câţi bani putem obţine din listare pentru investiţii dar suntem pregătiţi să contractăm şi credite".
Directorul general al "Complexului Craiova" a declarat, recent, într-un interviu acordat ziarului BURSA, că societatea şi-a programat, pentru perioada 2008 - 2012, investiţii totale de 340 milioane de euro. Circa 150 milioane de euro din aceşti bani vor fi cheltuiţi pentru modernizarea echipamentelor şi instalaţiilor de producere a electricităţii.
Finanţarea va fi asigurată atât din fonduri proprii, cât şi din surse atrase. Încă din acest an, sunt programate importante lucrări de reabilitare a instalaţiilor şi echipamentelor de producere a energiei, dar şi schimbarea modalităţii de evacuare şi depozitare a zgurii şi cenuşii folosind tehnologia fluidului dens. Alte investiţii constau în montarea de instalaţii de desulfurare a gazelor de ardere, precum şi montarea de instalaţii de ardere praf cărbune cu Nox redus la toate cazanele grupurilor energetice.
Până în 2012, societatea doreşte să realizeze lucrările prevăzute în programul de conformare pe linie de mediu, respectiv a obţinerii autorizaţiei integrate de mediu, cu respectarea limitelor de emisii.