Procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa au decis, pe 1 martie, neîncepererea urmării penale (NUP) în cazul lui Sorin Blejnar, şi a altor persoane din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, în dosarul autorizării unui antrepozit fiscal de depozitare a produselor petroliere.
În cursul anului 2009, organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu în legătură cu modalitatea în care a fost autorizată, în 2007, funcţionarea unui antrepozit fiscal de depozitare a produselor petroliere în Constanţa. În componenţa comisiei care a autorizat antrepozitul se regăsea, din partea Gărzii Financiare, Sorin Blejnar, la acea dată comisar general adjunct.
Într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, citat de Mediafax, se arată: "Prin rezoluţia procurorului din data de 1 martie 2011 s-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Ana Jarda, Sorin Blejnar, Mădălina Gheorghe, Nicuşor Drăgan, Monica Ion - membri ai Comisiei de Autorizare a Antrepozitelor Fiscale din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi faţă de Georgeta Bumbac - inspector în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. În urma cercetărilor efectuate de organele de poliţie judiciară sub supravegherea procurorului, s-a stabilit că activitatea de autorizare a antrepozitului fiscal a fost realizată cu respectarea dispoziţiilor legale în materie, respectiv Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal".
De asemenea, procurorii au mai stabilit că reprezentanţii autorităţilor publice implicate în emiterea autorizaţiei şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu în mod corespunzător.
În ultima perioadă, preşedintele ANAF a fost acuzat în repetate rânduri atât de oameni politici din opoziţie, cât şi de fostul şef al Vămii Ploieşti, Diana Severin, că el ar fi "regina" de pe tabla de şah a corupţiei din vămi, acuzaţii pe care le-a res-pins de fiecare dată, considerându-le "nefondate" şi "fără legătură cu realitatea".
Sorin Blejanar a respins toate acuzaţiile care i-au fost aduse: "Nu răs-pund la astfel de acuzaţii care sunt nefondate şi nu au legătură cu realitatea. Dacă dumneaei (n.r. - Diana Severin) are elemente prin care îşi poate susţine afirmaţiile este liberă să urmeze toate demersurile legale. Principala mea preocupare în aceas-tă perioadă este să asigur o implementare perfectă a declaraţiei unice (privind plata contribuţiilor şi a impozitului pe venit - n.r.)". De asemenea, şeful Biroului Vamal Ploieşti, Cornel Costea, arestat preventiv pentru 29 de zile pentru fapte de corupţie în urma unei descinderi în vamă, a declarat, în faţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti, că a luat mită 90.000. de lei, din care a oprit o treime, iar restul i-a împărţit între vameşi şi alte persoane şi că, după ştiinţa sa, banii ajungeau "la preşedintele S.B.". Blejnar a respins şi aceste acuzaţii.
Premierul Emil Boc a declarat, recent, că dacă Parchetul sau DNA îi vor trimite o sesizare cu privire la urmărirea penală a şefului ANAF, Sorin Blejnar, atunci acesta va fi demis.
Ancheta a început în anul 2009, în urma unei sesizări din oficiu a organelor de urmărire penală.