Nvidia conduce revoluţia industrială a inteligenţei artificiale

R.S.
Miscellanea / 23 mai

Nvidia conduce revoluţia industrială a inteligenţei artificiale

Există o poveste legată de goana după aur din California, cum că doar câţiva căutători norocoşi s-au îmbogăţit, însă adevărul e că au existat mai multe companii de succes care şi-au început afacerile vânzând articole precum lopeţi, îmbrăcăminte şi servicii oamenilor care căutau aur. Exemple populare sunt Wells Fargo şi Levi Strauss. Dacă Inteligenţa Artificială (IA) este noua goană după aur, atunci Nvidia este compania care vinde lopeţile. Pentru a oferi IA clienţilor, sunt necesare centre de date mari, iar în prezent peste 90% dintre acestea folosesc arhitectura Nvidia bazată pe cipurile lor grafice, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Cel mai recent raport financiar contribuie la această imagine. Trimestru după trimestru, Nvidia înregistrează noi creşteri. Rezultatele din primul trimestru al acestui an arată că veniturile din centrele de date depăşesc aşteptările, ajungând la 22,6 miliarde de dolari, faţă de estimările de 21,13 miliarde de dolari. Veniturile pentru această perioadă au crescut cu 23% faţă de trimestrul precedent şi cu 427% de la an la an. Preţul acţiunilor companiei a depăşit 1000 de dolari miercuri noapte, în orele de după închiderea pieţei. Cel mai probabil şi divizarea anunţată de 1 la 10 va ajuta investitorii individuali să cumpere mai multe acţiuni, susţinând şi mai mult preţul acestora. Pe platforma socială de tranzacţionare şi investiţii eToro, acţiunile Nvidia sunt pe locul 4 în topul celor mai deţinute de investitorii globali şi pe locul 6 al acţiunilor preferate de către investitorii români.

Jensen Huang, fondator şi CEO al Nvidia consideră că a început următoarea revoluţie industrială. Companiile şi ţările se asociază cu Nvidia pentru a trece centrele de date tradiţionale, care valorează mii de miliarde de dolari, pentru accelerarea puterii de calcul şi pentru a construi un nou tip de centre de date, fabricile de inteligenţă artificială. Acestea produc o nouă marfă, inteligenţa artificială, pentru a aduce creşteri semnificative ale productivităţii în aproape toate industriile şi pentru a ajuta companiile să fie mai eficiente din punct de vedere al costurilor şi al consumului de energie, a spus el, se menţionează în comunicat.

Beneficiile tranziţiei către IA nu sunt încă evidente, iar acest proces necesită investiţii semnificative - investiţii pentru care Nvidia este bucuroasă să furnizeze cipurile sale grafice avansate şi echipamentele sale de reţea. Dar există şi ameninţări în viitor pentru companie. Cei mai mari clienţi devin şi cei mai mari concurenţi, deoarece Meta, Microsoft, Google şi Amazon investesc, de asemenea, masiv în dezvoltarea propriilor unităţi de procesare grafică (GPU-uri). Intel a prezentat acceleratorul de inteligenţă artificială Gaudi 3, menţionând că acesta oferă performanţe în medie cu 50% mai bune şi cu 40% mai eficiente energetic decât Nvidia H100 - la o fracţiune din cost. Pe măsură ce tehnologia IA avansează, s-ar putea să se producă o schimbare către modele mai mici, specializate, care necesită mai puţină putere de calcul, mai degrabă decât către modele mai mari, de uz general. În plus, pe măsură ce IA devine din ce în ce mai integrată în smartphone-uri, cererea pentru anumite tipuri de hardware IA s-ar putea schimba în viitor.

Geopolitica este din ce în ce mai fierbinte, iar aceste tensiuni au un impact asupra lanţului de aprovizionare al Nvidia, deoarece compania se bazează foarte mult pe Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) pentru producţia de cipuri. Fabrica de semiconductori a devenit un punct central al tehnologiei globale şi al rivalităţii geopolitice dintre Statele Unite şi China.

Toate cele de mai sus vor deveni mai importante pe măsură ce trece timpul, dar nu şi în următorul trimestru. După rezultatele foarte bune de aseară, compania pare să fie pe drumul cel bun pentru a continua să îşi dezvolte afacerile. Nvidia se aşteaptă să genereze venituri de 28 de miliarde de dolari în al doilea trimestru al acestui an fiscal, arătând că, în actuala goană după aur a inteligenţei artificiale, până când concurenţa va recupera întârzierea, mai sunt încă multe lopeţi de vândut, se precizează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb