NYT: Putin semnalează că este deschis unui armistiţiu în Ucraina

A.F.
Politică / 24 decembrie 2023

NYT: Putin semnalează că este deschis unui armistiţiu în Ucraina

Încrederea preşedintelui rus Vladimir pare să nu aibă limite, înviorat de eşecul contraofensivei ucrainene din vară, însă pe canale diplomatice dosnice transmite că este pregătit să facă o înţelegere şi semnalează, începând din septembrie, că este pregătit de un armistiţiu care să îngheţe actualele linii ale frontului, departe de ambiţiile sale de a cuceri întreaga Ucraină, declară doi foşti oficiali ruşi de rang înalt apropiaţi Kremlinului şi oficiali americani şi internaţionali care au primit acest mesaj de la emisarii liderului Kremlinului, scrie The New York Times (NYT).

În pofida bravadei în public, Kremlinul şi-a arătat interesul faţă de încheierea unui acord care să oprească Războiul din Ucraina, cu condiţia să poată revendica o victorie, scrie ziarul american în ediţia de sâmbătă.

Putin a anunţat că nu şi-a schimbat obiectivele războiului, iar marţi s-a lăudat în faţa generalilor săi că Ucraina este atât de copleşită, încât trupele ruse invadatoare fac "ceea ce vrem".

"Nu vom renunţa la ceea ce este al nostru", s-a angajat el.

"Dacă vor să negocieze, atunci să negocieze", a adăuga el.

Însă, pe canale diplomatice dosnice, Putin a transmis alt mesaj. El este gata de o înţelegere.

Putin a semnalat prin intermediari, începând din spetembrie, că este deschis unui armistiţiu care să îngheţe războiul în actualele linii, mult departe de ambiţiile sale de a domina Ucraina, declară NYT doi foşti oficiali ruşi apropiaţi Kremlinului şi oficiali americani şi internaţionali care au primit acest mesaj de la emisarii lui Putin.

El şi-a trimis "antenele" în vederea unui armistiţiu în urmă cu un an, în toamna lui 2022, potrivit oficialilor americani citaţi.

Această deschidere tăcută - care nu a mai fost dezvăluită anterior, scrie NYT - a avut loc după ce Ucraina a pus în derută armata rusă în nord-est.

Putin a anunţat că era mulţumit de teritoriul cucerit şi că era pregătit de un armistiţiu, declară ei.

Acest interes reiterat al lui Putin faţă de un armistiţiu este un exemplu al felului în care oportunismul şi improvizaţia i-au definit abordarea războiului cu uşile închise.

Zeci de interviuri cu ruşi care îl cunoşteau de mult timp şi cu oficiali internaţionali cu o bună înelegere a funcţionării interne a Kremlinului relevă un lider care face manevre în vederea reducerii riscurilor şi menţinerii deschise a opţiunilor pe care le are la dispoziţie într-un război care a durat mai mult decât se aştepta el.

Ele arată un Putin care practică în public o retorică inflamantă, iar în privat îşi declară dorinţa de a revendica victoria şi de a merge mai departe.

"Ei spun că «suntem pregătiţi de negocieri ale unui armistiţiu»", declară NYT un oficial internţaional de rang înalt care s-a întâlnit cu oficiali ruşi la nivel înalt în toamnă. "Ei vor să rămână unde se află pe câmpul de luptă".

Nimic nu arată că lideri ucraineni, care s-au angajat să recucerească tot teritoriul, vor accepta un astfel de acord.

Unii oficiali americani spun că ar fi una dintre cunoscutele încercări ale Kremlinului de deturnare şi că nu este vorba despre o voinţă reală a lui Putin de a face un compromis.

Foştii oficiali ruşi spun că Putin s-ar putea răzgândi din nou, dacă forţele ruse iau avânt.

În ultimele 16 luni, Putin a îndurat multe umiliri - retrageri stânjenitoare, o insurecţie a unui şef de război altădată prieten - înainte să ajungă la actuala stare de încredere relaxată.

În acest răstimp a purtat un război care a ucis sau mutilat sute de mii de oameni şi a dat dovadă de contradicţii care au ajuns să-i marcheze regimul.

El este obsedat de performanţa Rusiei pe câmpul de luptă şi ceea ce consideră drept o misiune istorică de recucerire a "pământurilor originale ruseşti", însă vrea ca majoritatea ruşilor să ducă o vioaţă normală.

După ce a pregătit Rusia de război ani de zile, el încearcă pe tăcute să dea de înţeles că este pregătit să oprească totul.

"Chiar e dispus să se oprească în poziţiile actuale", declară NYT unul dintre foştii oficiali ruşi de rang înalt, evocând un mesaj pe care Kremlinul îl transmite discret, în opinia sa. "Nu este dispus să se retragă un metru", subliniază el.

Putin vede un concurs de factori, declară actuali şi foşti oficiali, care creează un moment oportun al unui acord: un câmp de luptă blocat într-un impas, consecinţele eşecului contraofensivei ucrainene, declinul susţinerii Ucrainei în Occident, iar din octombrie distracţia Războiului din Fâşia Gaza.

Aceşti oficiali au vorbit sub protecţia anonimatului, la fel ca ceilalţi intervievaţi în vederea acestui articol, din cauza caracterului sensibil al cananelor dosnice, precizează ziarul.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns unor întrebări în scris, după ce a refuzat un interviu, scrie NYT.

El spune, într-un mesaj vocal, că "aceste teze pe care le-aţi prezentat sunt, din punct de vedere conceptual, incorecte".

Întrebat dacă Rusia este pregătită de un armistiţiu în actualele linii ale războiului, el evocă declaraţii ale lui Putin, care a spus luna trecută că obiectivele războiului rus nu s-au schimbat.

"Putin este într-adevăt pregătit de negocieri şi a spus-o", declară Peskov. "Rusia continuă să fie pregătită, dar exclusiv în vederea atingerii scopurilor sale".

Ucraina raliază o susţinere a "formulei păcii", care prevede ca Moscova să predea toate teritoriile ucrainene pe care le-a cucerit şi să plătească despăgubiri

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski declara marţi că nu vede niciun semn că Rusia ar vrea să negocieze.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Pai hai cu pacea , ca puytler e singurul care vrea razboi.

    Hai cu pacea la recrutare de alti 400 mii “copii” pe front…

    s c c r e t 

    Pana se vinde la pret misto armamentul american,

    nu se face pace,iar pierderile colaterale nu conteaza,

    profitul sa se mareasca 

    Putin stie foarte bine ca nu mai are cum excalada situatia din teren .Mai mult de cit face nu poate face si nici nu poate acoperi costurile .A intra in ofensiva ar insemna pentru rusi triplarea costurilor ce deja conform spuselor Directorul Bancii Centrale de la Moscova se apropie de 70 de suta din PIB. Sanctiunile si imposibilitatea lui Putin de a se imprumuta fara cedari de teritorii sau fara garantii devine tot mai evidenta .Putin nu poate acoperi militar 1200 de km granita cu Ucraina si inca 1200 granita cu NATO. Putin intelege cum o data ce pierderile sale devin de neacceptat pentru cetateni si ele nu mai pot fi inlocuite in timp util fara uriase costuri materiale si politice si fara accesul la tehnologia Germana la care este cuplat pe toate segmentele economice, nu poate rezista la nesfirsit . Frica cea mai mare este parte a deciziei NATO (la momentul oportun )de a ataca si pentru asta Rusia face tot ceea ce poate sa nu greseasca .Pe de alta parte Rusia trebuie sa isi mentina in activitate si trupele aflate in Orientul Mijlociu care acum este inconjurat de fortele navale a 20 de natiuni Occidentale ce sub pretextul loviturilor Huti practic controleaza intreaga regiune .Pe scurt cam asa stau lucrurile .Desigur purtatorii germani de cuvint exacerbeaza nevoia tuturor natiunilor din UE de a se inarma si pentru asta ne arata cine este inamicul .Acum Germania o poate face .

    1. Business MAGAZIN = "Toate datele indică un singur scenariu: Europa se îndreaptă cu paşi rapizi către recesiune. Ţara care s-a transformat în primul motor al declinului este Germania. !!!" Zona euro nu scăpa de recesiune, arată cele mai recente date. Economia a scăzut pentru al doilea trimestru la rând, scrie Bloomberg.

      Aste e, inarmarea si sprijinul Ucrainei costa prea mult. 

      Nu cred ca populatia occidentala e dispusa stranga cureaua si sa cedeze 

      din nivelul de trai,ca asa se sa decis geopolitic/militar.

      Economia nu poate creste vesnic iar ce a scazut deja intra in proces de recuperare . Populatiile nu pot face decit sa accepte altfel pierd si ceea ce au agonisit de-a lungul anilor .Linistea data de puterea militara costa .

      Un comentariu atat de lamentabil, numai Miorița insasi il putea concepe!!!. Atât de lamentabil : "Acum Germania o poate face" ? Ce anume în concret ? Ce poate face acum mai mult decat ce a facut in 1918 sau in 1945 ? ...

      Poate face ce a facut in 1989 cind a refacut statul si cind a inceput refacerea UE .Acum se termina ceea ce s-a inceput atunci acum totul cu ajutorul lui Putin . Chiar daca nu iti convine asta se intimpla . 

      Rusia ta are un singur aliat, Coreea de Nord. Țările Baltice singure vă pot rezolva.

    buna gluma asta! a mai crezut putin o data planul minsk 1 si 2 agreat cu occidentalii si a luat teapa. acum va fi pana la capat.....

    1. Nu contest ca NYT ar avea doua surse rusesti. Eu contest nuanta povestita de NYT. Pentru ca rusii ti-ar putea spune "Putin cauta negocieri in contextul situatiei foarte favorabile pe front, in care trupele rusesti avanseaza pe toata linia frontului iar ucranii se pregatesc de mobilizarea imposibila a inca 500 000 de soldati"... Dar NYT rastoarna povestea ca sa dea bine publicului NATO si politicienilor tampiti din SUA si UE. Si pretinde ca rusii fac asta din "slabiciune" nu de pe pozitie de forta.... Ca prostimea din tarile NATO merita toate minciunile presei.

       

      Cum trebuie de fapt citit articolul NYT..... Va spun eu. 

      Probabilitatea ca sursele rusesti sa existe este destul de mare. La fel de probabil este ca aceste surse au spus ce am scrie eu mai sus. Putin, in recentul maraton de Q&A de patru ore, a spus ca Odesa si Harkov sunt orase rusesti. Deci vor ajunge in Federatia Rusa in viitorul urmatorilor 2 ani. 

      Acest plan este oferit spre negociere de catre rusi pentru americani. De pe pozitia de forta a rusilor. Americanii vor zice probabil nu. Azi, ministrul apararii din UK spunea ca este important ca NATO sa nu piarda razboiul din Ucraina, intr-un interviu pentru Sunday Times. SUA si NATO nu stiu sa incheie o pace si sa isi recunoasca infrangerea. Razboiul va continua, cu progrese tot mai mari ale rusilor, dar facute incet si metodic. Principala grija a rusilor este ca avansul lor sa fie precum fierberea unei broaste. Daca o fac prea rapid, NATO intra in panica si cine stie ce decide. Daca avanseaza incet, pe langa liniile de copaci (cum scria presa NATO), va dura ceva timp si NATO se va obisnui cu ideea ca rusii se vor opri cand se vor opri. Si gata. 

      ...

      Rusia ta a avansat cu 20 000 morți Avdivka, vreo 2 km. Asta e cam toată linia frontului. :

      ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb