O afacere în colaps: vânzarea de fotbalişti

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 19 iulie 2010

O afacere în colaps: vânzarea de fotbalişti

Cluburile din Liga 1 de fotbal au stabilit un record negativ în această vară: nu au reuşit să exporte nici un fotbalist autohton în unul din campionatele puternice din Europa (Italia, Spania, Anglia, Germania). De fapt, până acum, doi jucători s-au transferat peste hotare, Ovidiu Petre a plecat de la Steaua la Al Nasr (Arabia Saudită) în schimbul a 1,5 milioa-ne de euro, iar Mihăiţă Pleşan a ajuns la o nou promovată din Franţa, Arles Avignon, pentru o sumă foarte mică, 100.000 de euro. Internaţionalul Florin Bratu a fost împrumutat la Litex Loveci (Bulgaria), fiind, practic, într-o perioadă de probă. Teoretic, Ioniţă (Rapid - FC Koln) şi Lobonţ (Dinamo - AS Roma) au mai plecat din Liga 1 în pauza competiţională, practic tranzacţiile aces-tea au fost făcute încă din 2009. La această stare de fapt au contribuit doi factori: lipsa de rezultate la nivelul cluburilor şi absenţa echipei naţionale de la turneul final al Campionatului Mondial.

Steaua, Dinamo şi Rapid au fost principalele exportatoare de fotbalişti în ultimii 19 ani, celelalte echipe din prima ligă mulţumindu-se, în cele mai multe dintre cazuri, să vândă către aceste trei cluburi. Cluburi importante în competiţia internă în ultimii trei ani, CFR Cluj, FC Timişoara, Unirea Urziceni şi FC Vaslui, s-au remarcat mai mult în ceea ce priveşte achiziţionarea de jucători de peste hotare şi mai puţin în ceea ce priveşte vânzările. Fără banii proveniţi din transferurile externe, tranzacţiile interne au cunos-cut un regres.

Agenţii de jucători, oamenii care intermediază transferurile de la un club la altul, în schimbul unui comision, resimt din plin falimentul aces-tei pieţe. În ţara noastră sunt acreditaţi 54 de impresari, din care 19 se află în stare de suspendare din diverse cauze (la cerere sau pentru neplata asigurării profesionale). Fiecare agent, care promovează examenul de acreditare, trebuie să încheie o asigurare de răspundere profesională pe numele său, la o societate de asigurări recunoscută. Asigurarea trebuie să acopere toate riscurile care pot rezulta din activitatea agentului de jucători şi, de asemenea, orice solicitări de despăgubiri formulate după încheierea activităţii impresarului, dar ale căror cauze sunt identificate în intervalul de activitate al acestuia. În lipsa unei asigurări impresarul poate furniza o garanţie bancară de la o bancă elveţiană pentru o sumă minimă de 100.000 de franci elveţieni. În acest moment, 35 de agenţi de jucători încearcă să supravieţuiască pe o piaţă aflată în colaps.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. in opinia mea acesti agenti de jucatori, de mila carora dai senzatia ca ai plange, nici n-ar trebui sa existe...adica nu in forma asta. in ce sens...sunt de acord ca fiecare fotbalist trebuie reprezentat de profesionisti: avocati, agenti, dar ei trebuie platiti de catre jucator, tariful fiind stabilit de comun acord intre cele doua parti. serviciile prestate de acesti agenti ar trebui sa fie doar pentru jucatori, si in consecinta ar trebui platiti doar de acestia. ce legatutra au agentii cu cluburile, de ce trebuie un agent sa intermedieze un transfer. transferul este o conventie intre doua cluburi prin care o echipa vinde iar cealalta cumpara un jucator in urma unui pret negociat de cele doua parti. atat. agentii nu ar trebui sa faca parte din acest prim scenariu, ulterior este drept ca dupa ce cluburile s-au inteles si se ajunge la negocierea contractului jucatorului transferat, pot sa-si faca aparitia si acesti reprezentanti ai jucatorilor care sa reprezinte interesele stricte legate de contract ale jucatorilor. astfel nu s-ar mai ajunge la anomalii de genul trensferurilor esuate pt ca agentii nu au fost de acord, sau au cerut comisioane prea mari, desi cluburile se intelesesera. dar e multa mafie , multi bani, interese care duc la o lipsa a reglementarilor in acest sens expus de mine in ceea ce-i priveste pe acesti impresari.

    la fel se intampla si cu pariurile sportive, care nu sunt interzise doar pentru faptul ca in acest moment fotbalul este dependent financiar de firmele de pariuri, mai ales pe criza asta. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb