O comisie de anchetă parlamentară va investiga activitatea complexelor energetice Hunedoara şi Oltenia, în încercarea de a afla motivele care au dus cele două companii la situaţia economică dificilă în care se află acum, a declarat vineri, la Deva, senatorul Haralambie Vochiţoiu, iniţiatorul acestei comisii.
Comisia a fost aprobată deja de birourile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi mai are nevoie de votul plenului celor două camere pentru a putea să funcţioneze.
"Sper ca săptămâna viitoare să fie oficializată această comisie şi să începem treaba pentru că, mai ales Complexul Energetic Hunedoara (CEH), se apropie, cu fiecare săptămână, de faliment. Cu fiecare săptămână vin veşti tot mai îngrijorătoare de acolo. Oamenii îşi pierd drepturile din contractul colectiv de muncă", a afirmat Vochiţoiu, într-o conferinţă de presă.
Senatorul UNPR a mai spus că îşi propune ca membrii comisiei parlamentare să poată găsi vinovaţii de situaţia gravă în care se află CEH - compania fiind în procedură de insolvenţă, dar şi soluţiile legale pentru ca activitatea de producţie a energiei pe bază de cărbune să nu se oprească.
În acest context, Haralambie Vochiţoiu a declarat că şi-a propus elaborarea unei legi speciale, după consultarea Comisiei Europene, prin care să se prevadă ca energia electrică produsă pe bază de huilă să aibă o cotă reglementată de 4,8-5% din piaţa de energie românească. Această lege ar putea salva CEH, din punct de vedere economic, susţine parlamentarul.
"Vreau să obţinem de la Bruxelles să ne dea voie, ca pe o piaţă liberă a energiei, să ne producem 4,8% - 5% (energie, n.r.), atât avem nevoie, la un preţ reglementat. Această concesie pe care ne-ar face-o Bruxelles-ul, împreună cu introducerea disciplinei organizatorice şi a muncii, stoparea fraudelor - de la firul ierbii, ar salva CEH şi l-ar duce preţ de 40-50 de ani în faţă, cât există resurse de huilă", a spus Vochiţoiu.
Comisia parlamentară de anchetă pentru CEH şi CEO are nominalizaţi 15 membri de la partidele parlamentare.
CEH se află în procedură de insolvenţă de la începutul acestui an, cu datorii la stat de peste 1,2 miliarde de lei. În cadrul CEH lucrează circa 6.300 de salariaţi în cadrul termocentralelor Mintia şi Paroşeni şi la minele de cărbune Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan.
1. Solutie
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2016, 14:33)
Listati CEO la bursă,m-ai trageti o teapa investitorilor pe bvb,cum ati făcut cu snn!