O companie din Turcia - în cărţi pentru construirea unui combinat de prelucrare a cuprului în ţara noastră

I.GHE.
Ziarul BURSA #Companii / 22 august 2023

O companie din Turcia - în cărţi pentru construirea unui combinat de prelucrare a cuprului în ţara noastră

English Version

O companie din Turcia, care a cumpărat în trecut acţiuni ale companiei de stat Moldomin, ar putea să participe la construirea unui combinat de prelucrare a minereului de cupru extras de compania Cupru Min Abrud, a declarat, ieri, la Alba Iulia, Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. El a precizat că au fost deja mai multe întâlniri pe acest subiect. Turcii s-au întâlnit atât cu premierul Marcel Ciolacu, cât şi cu reprezentanţii Cupru Min Abrud.

"Studiem şi nu singuri, împreună cu cei care au cumpărat acţiunile la Moldomin, o companie turcă, ideea de a realiza în România acel combinat. Nu poate Cupru Min singur, trebuie să fim împreună cu altcineva şi să fie o capacitate dimensionată pentru a răspunde nevoilor de a aduce o valoare adăugată minereului de cupru din România. Din câte ştiu a şi fost o delegaţie, pentru că m-am întâlnit deja împreună cu prim-ministrul Marcel Ciolacu şi cu alţi colegi din Guvern cu compania turcă în ideea de a începe exploatarea şi acolo şi de a aduce valoare adăugată. Reprezentanţii companiei turce au fost la Cupru Min pentru a vedea împreună cum putem să facem şi acest proiect şi eventual să îl demarăm în România. Trebuie să fie un proiect care să fie rentabil pentru România, pentru că altfel acţionarii, adică cetăţenii României, trebuie să primească dividend, adică plus valoare" a spus ministrul Radu Oprea.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului nu a spus despre ce compania turcească ar fi vorba, dar jurnaliştii de la G4Media afirmă că firma respectivă este Eti Bakir AŞ (cumpărată în urmă cu mai mulţi ani de Cengiz Holding), care este un colos al industriei turceşti, cu o istorie de aproape 100 de ani şi cu activităţi în domenii variate, inclusiv în cel al exploatării minereurilor şi al prelucrării cuprului. Conform sursei citate, Camera de Comerţ din Istanbul a plasat firma între primele 300 de companii ale ţării (pe locul 254).

Cupru Min SA este una dintre puţinele firme deţinute de statul român, care are profit în fiecare an, datorită preţului la care a ajuns cuprul pe pieţele internaţionale. Este totodată cel mai mare angajator din zona Munţilor Apuseni şi o miză politică, directorii fiind susţinuţi alternativ de partidele aflate la guvernare.

Ideea realizării unui combinat de prelucrare a cuprului este mai veche şi este reluată de fiecare guvern. Firma din Abrud vinde cuprul ca materie primă, industria românească nemaifiind capabilă să îl proceseze. Astfel, în programul de guvernare al PSD, a apărut încă de acum 5 ani promisiunea de "construire/modernizare a uzinei metalurgice de la Zlatna".

Fostul ministru al Economiei, Mihai Fifor, într-o vizită în zonă, a promis reluarea activităţii metalurgice la Zlatna, ignorând faptul că pe locul uzinei de prelucrare din perioada comunistă nu mai exista nimic, la fel cum nu mai existau circuitele de producţie care legau exploatările miniere şi uzinele de procesare a minereurilor.

Uzina a dispărut acum aproape 20 de ani, sub târnăcoapele căutătorilor de fier vechi, iar de atunci România exportă exclusiv minereu.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb