O comună din Buzău, izolată din cauza fondurilor insuficiente pentru reparaţia drumurilor

Ana Felea
Miscellanea / 6 ianuarie 2021

O comună din Buzău, izolată din cauza fondurilor insuficiente pentru reparaţia drumurilor

Fiecare repriză de ploaie abundentă înseamnă zile bune în care zeci de gospodării din comuna Lopătari, judeţul Buzău, rămân izolate. Din decembrie, locuitorii din satele Săreni, Chirani şi Vîrteju au trecut de trei ori prin acest coşmar, fiind în imposibilitatea de a ajunge în restul comunei, după ce drumul de tuburi amenajat în albia pârâului Slănic a fost distrus de debitul crescut.

În aceste zile, drumul de tuburi a fost rupt pentru a treia oară, după ce localnicii din comuna Lopătari au trecut prin această situaţie şi la începutul lunii decembrie 2020 şi în perioada Crăciunului. De fiecare dată, calea de acces auto a fost luată de apă, iar accesul către satele Săreni, Chirani şi Vârteju s-a făcut doar pe două punţi pietonale, dar care, la fel, sunt în stare avansată de degradare. De această dată însă au cedat şi punţile, iar două zile, zeci de gospodării au fost complet izolate.

Cu toate acestea, autorităţile locale din Lopătari nu pot face prea multe. Comuna e mică şi nu sunt fonduri suficiente pentru reparaţii capitale care să rezise în timp. Primarul Claudiu Constantin, aflat la primul mandat, spune că singura soluţie este ca Guvernul să aprobe finaţarea cerută după evaluările făcute de echipele trimise de Prefectură ca urmare a preciptaţilor din luna decembrie. Până când aceşti bani vin tot reparaţiile provizorii îi pot scoate pe oameni din satale izolate.

Primarul Claudiu Constantin a declarat: "Este fix aceeaşi situaţie ca acum câteva zile, ca acum trei săptămâni. S-a luat tuburile pe care se făcea accesul auto în Chirani, Vârteju şi către Sereni. Acum însă nici puntea către satul Săreni nu mai este practicabilă. Către Chirani şi Vârteju se poate ajunge pe puntea pietonală dar şi acesta este şubredă".

Oamenii ar trebui să ocolească câţiva kilometri buni, prin pădure, dacă vor să ajungă la vreun magazin. În cazul unor urgenţe medicale, este nevoie de intervenţia cu utilaje speciale care trebuie să treacă prin apa Slănicului, aşa cum s-a întâmplat de Crăciun, când autorităţile au folosit un utilaj din dotarea Primăriei pentru a scoate din Săreni o persoană care se simţea rău.

Situaţia de la Lopătari este cunoscută de toate autorităţile, iar planul pentru remedierea problemelor a fost deja pus pe hârtie. S-au întomit liste de necesar şi s-au făcut calcule. În total, ar fi nevoie de peste 5,6 milioane de lei. Banii însă sunt aşteptaţi de la Guvern, acolo unde Prefectura a transmis proiectul aprobat de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă care cuprindea evaluarea pagubelelor făcute de inundaţiile de la începutul lunii decembrie. Însă, totul durează. Şi în timp ce autorităţile nu se grăbesc să aloce fondurile necesare reparaţiilor, apele continuă să provoace daune, autorităţile locale să cârpească ce pot, iar cei care, în final, suferă, sunt bătrânii din satele rupte de lume.

" Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis să ni se aloce această suma, dar procedeul este de durata. Mă aştept la un an de zile. Noi nu putem face lucrări de anvergură, putem să reparăm de urgenţă, cu utilajele din dotare, să facem mici reparaţii, lucrări", a spus Claudiu Constantin, primarul din Lopătari.

Cu banii de la Guvern s-ar putea face trecerea din tuburi pe drumul comunal DC 122 spre satul Vârteju care ar costa 247 mii de lei, trecerea pietonală spre satul Chirani care ar costa 427,3 mii de lei, trecerea din tuburi spre satul Săreni pentru care este nevoie de 127,2 mii lei, dar şi puntea pietonală spre Săreni evaluată la 396,3 mii lei. De asemenea, din cei 5,6 milioane de lei s-ar putea reabilita şi 3,5 kilometri de drum comunal.

Cum banii încă nu au fost alocaţi, cele trei sate sunt încă izolate. Abia vineri, 8 ianuarie, se estimează că vor fi refăcute căile de acces.

Bani de la Guvern pentru refacerea drumurilor, podurilor şi podeţelor afectate de precipitaţiile din decembrie au cerut şi alte comune din Buzău. Este vorba despre Beceni, respectiv 99,77 mii lei, Siriu cu suma de 153,33 mii lei, Pârscov cu suma de 2319,23 lei, Cătina cu suma de 227,13 lei, Chiojdu 364,9 mii lei, Tisău 119 mii lei, Vintilă Vodă cu 135 mii lei, Mînzăleşti cu 11,6 mii lei şi Calvini cu suma de 532,65 mii lei. Concret, în total cele 10 comune din judeţul Buzău cer de la Guvern 9.584,75 mii lei.

Ana Felea

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb