La început au fost armele minune care ar fi trebuit să schimbe radical cursul războiului din Ucraina în defavoarea Rusiei. Apoi au venit tancurile, iar în curând vor veni, probabil, şi avioanele de vânătoare F-16.
Dar cum nimic nu se va schimba în raportul de forţe, a mai rămas doar încercarea disperată a conducerii Ucrainei de a implica NATO în războiul contra Rusiei.
Cu mai multe luni în urmă a fost "atacul" împotriva Poloniei cu rachete S-300, care a intrat în uitare deoarece s-a dovedit că nu a plecat de la ruşi.
Acum a venit rândul "atacurilor" cu drone împotriva ţării noastre, membru de "vază" al alianţei NATO, un membru care nu este în stare decât să îi submineze capacitatea de luptă, în condiţiile în care nu are nici măcar drumuri şi poduri peste care să poată trece tancurile grele în drumul lor către Moscova şi Vladivostok.
Pentru tot felul de exaltaţi din mass media, care nu ştiu nici măcar sentimentul liniştitor al neputinţei din tranşee sub focul mitralierelor grele antiaeriene, resturile căzute în Deltă au fost prezentate ca motiv de invocare a Articolului 5 din Tratatul NATO.
Din păcate pentru apărătorii civilizaţiei în faţa "orcilor" din Răsărit, NATO nu poate merge pe acest drum. Nici măcar atacurile intenţionate asupra unor ţinte aflate pe teritoriul unor membri neînsemnaţi ai "alianţei" nu vor reprezenta un motiv suficient pentru invocarea Articolului 5, care oricum nu garantează acţiunea directă.
Motivul este simplu. Într-un război convenţional, NATO nu poate face faţă Rusiei, mai ales din cauza "componentei" sale europene. Tocmai de aceea Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că "nu avem nicio informaţie care să indice vreun atac intenţionat din partea Rusiei", în condiţiile în care partea abjectă a presei din Estul Europei agita apele şi îndemna la ridicarea armelor.
"Nici măcar nu transpirăm în legătură cu partea europeană a NATO", i-a spus un ofiţer superior din armata Rusiei prietenului său Andrei Martyanov. Martyanov este un fost ofiţer în marina militară a Uniunii Sovietice şi autor al cărţilor "Losing Military Supremacy: The Myopia of American Strategic Planning" şi "The (Real) Revolution in Military Affairs".
În toate analizele prezentate pe blogul său şi în cărţile publicate, Martyanov repetă obsesiv importanţa bazei industriale pentru capacitatea de apărare a unei ţări.
O concluzie similară este prezentată şi într-o analiză publicată anul trecut de organizaţia Royal United Services Institute (RUSI) din Marea Britanie, care a fost înfiinţată în 1831 de Ducele de Wellington.
"Războiul din Ucraina a dovedit că epoca războiului industrial este încă în vigoare", se arată în analiza cu titlul "The Return of Industrial Warfare", iar "ritmul de consum de muniţii şi echipamente în Ucraina poate fi susţinut doar de o bază industrială de mare amploare".
Oare a evaluat cineva în mod realist ce ar însemna efortul industrial în cazul unul conflict deschis între Rusia şi NATO, mai ales că atunci ar fi vorba chiar despre război, şi nu doar despre o simplă "operaţiune militară specială"?
Mai mult, într-un raport special tot de la RUSI, "Stormbreak: Fighting Through Russian Defences in Ukraine's 2023 Offensive", se arată că pregătirea oferită de aliaţii din NATO forţelor armate ale Ucrainei nu este adecvată situaţiei de pe câmpul de luptă din Ucraina, iar tacticile prezentate sunt inutile.
"Dar problema este că, dacă luaţi persoana care a învăţat toate aceste proceduri NATO şi o trimiteţi înapoi în Ucraina, unde au instrumente diferite şi unde niciunul dintre colegi nu înţelege terminologia NATO, atunci va reveni la ceea ce înţeleg colegii", a declarat Jack Watling, unul dintre autorii raportului de la RUSI, pentru cotidianul The Telegraph.
În plus, "antrenamentul colectiv în afara Ucrainei este îngreunat de faptul că, din cauza culturii siguranţei din NATO, trupele ucrainene nu se pot antrena în condiţiile în care vor lupta", se subliniază în ultima parte a studiului.
Atunci la ce foloseşte tot antrenamentul trupelor NATO, dacă nu permite îmbunătăţirea capacităţii de luptă? La salvarea pisicilor din copaci, bineînţeles doar după prezentarea detaliată a normelor de siguranţă personală pentru trupele implicate şi cei care asigură sprijinul aerian?
Stephen Bryen este cercetător în cadrul Center for Security Policy de la Yorktown Institute. Până acum câteva luni era ferm convins că Ucraina poate rezista şi întoarce cursul războiului în favoarea sa.
De atunci, poziţia sa a cunoscut o schimbare radicală. "Războiul din Ucraina arată schimbările din războiul modern. Din păcate pentru NATO, veştile nu sunt deloc bune", scrie Bryen în Asia Times.
Analistul american subliniază că "deşi Ucraina nu dispunea de o putere aeriană adecvată şi nu ar fi trebuit să se pună niciodată în situaţia de a fi atacată de Rusia, a făcut acest lucru mai ales pe baza promisiunilor din partea NATO şi în special a Statelor Unite".
Avertismentul său este la fel de valabil şi pentru "aliaţi" din NATO precum Polonia sau România, care vor plăti un preţ extrem de mare pentru încrederea în "promisiunile" de securitate ale "alianţei" din care fac parte.
Valoarea acestor promisiuni tocmai a scăzut din nou în ultimele săptămâni, pe fondul extinderii platformelor disponibile pentru lansarea rachetelor hipersonice Kinjal.
Acum şi aparatele Su-34 pot îndeplini această misiune, conform unei ştiri recente de la TASS. Andrei Martyanov subliniază că implicaţiile strategice sunt deosebit de importante, în condiţiile în care numărul aparatelor Su-34 este mult mai mare decât numărul avioanelor MiG-31K modificate iniţial pentru aceste misiuni, la fel cum este şi raza de acţiune sau capacitatea de încărcare.
Colonelul Douglas McGregor, fost comandant de tancuri în Războiul din Golf şi fost consilier la Pentagon, a pledat pentru necesitatea negocierilor încă de la începutul operaţiunii militare din Ucraina şi a avertizat că NATO nu poate face faţă unei confruntări directe cu Rusia.
Acum, McGregor a ajuns la concluzia că "ruşii au decis să aştepte", iar aşteptarea nu va fi foarte lungă, deoarece "economiile europene vor intra în colaps", în condiţiile în care "problemele alimentării cu combustibil vor fi catastrofale în iarnă".
"Tot ceea ce am vrut să împiedicăm prin acest război, se întâmplă. Noi înşine am chemat la viaţă o forţă de care ne-am temut întotdeauna", este concluzia colonelului american.
Chiar şi fără astfel de prognoze extrem de pesimiste, NATO şi Europa nu sunt în măsură să se angajeze într-o confruntare directă cu Rusia, atât din punct de vedere al producţiei de armament şi muniţie, cât şi din punct de vedere al coeziunii şi capacităţii de luptă a resurselor umane, cunoscute mai ales sub numele de "carne de tun".
Marşul forţat către centralizare al autorităţilor europene, pentru care democraţia nu mai înseamnă nimic de mult timp (n.a. vezi numeroasele referendumuri naţionale ale căror rezultate au fost ignorate), a reuşit să distrugă, într-o foarte mare măsură, coeziunea socială a ţărilor membre ale Uniunii Europene.
În locul unei civilizaţii elevate, rezultatul este exact opus, chiar dacă încă mai sunt încă multe etape până la finalizarea "construcţiei europene".
O mare contribuţie în acest sens au avut-o fondurile europene, care au permis risipirea fără precedent a resurselor economice şi financiare şi perpetuarea la putere a unor politicieni şi partide care şi-au uitat complet rădăcinile naţionale. Despre promisiuni electorale nici nu mai are sens să vorbim.
În calitatea sa de psiholog al închisorii în care au fost ţinuţi prizonierii judecaţi în Procesul de la Nurnberg pentru crime de război, doctorul american C. M. Gilbert a purta discuţii lungi inclusiv cu Hermann Göring.
"Desigur că poporul nu vrea război. De ce ar vrea un amărât de la o fermă să-şi rişte viaţa într-un război, când tot ceea ce poate spera este să să se întoarcă întreg la ferma sa?", i-a declarat lui Gilbert fostul lider nazist, conform notelor publicate în cartea "Jurnalul de la Nurnberg" din 1947.
"Bineînţeles, oamenii de rând nu vor război; nici în Rusia, nici în Anglia, nici în America, nici în Germania. Asta se înţelege. Dar, la urma urmei, conducătorii ţării sunt cei care stabilesc politica şi este întotdeauna o chestiune simplă să tragi poporul după tine, fie că este vorba de o democraţie sau de o dictatură fascistă, fie că este vorba de un sistem parlamentar sau de o dictatură comunistă", a mai subliniat Hermann Göring.
Aşa s-a întâmplat la începutul şi la mijlocul secolului trecut. Dar mai reflectă vorbele fostului lider nazist şi situaţia din zilele noastre?
Din păcate, răspunsul este afirmativ, însă liderii de astăzi se confruntă cu probleme grave de motivare a "subiecţilor". De unde vor veni motivaţiile de a lupta contra Rusiei, indiferent câte promisiuni fac "liderii" europeni?
De ce s-ar sacrifica aceştia pentru "idealul" victoriei împotriva Rusiei? Măcar li s-ar putea promite că după ocuparea "spaţiului vital" de la Răsărit ar avea acces la combustibili foarte ieftini? Probabil că nu, deoarece hidrocarburile, sub orice formă, trebuie eliminate, în numele opririi schimbărilor climatice, chiar înainte de construirea infrastructurii pentru tranziţia către "paradisul verde".
Atunci "luptătorilor" europeni ce le mai rămâne, mai ales că există riscul semnificativ al pierderii dorinţei de viaţă dacă nu este garantat semnalul pentru telefonul mobil?
Este suficientă speranţa că s-ar putea întoarce întregi acasă, unde ar trebui să sufere alături de familii în frig şi întuneric pentru reducerea emisiilor de carbon şi îndeplinirea planurilor verzi?
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2023, 01:04)
Rusia e mica ca populatie si saraca. Rusia nu e in masura sa se lupte cu NATO, nu vice-versa.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2023, 07:54)
O DA. Pai abia face fata la Ucraina. vezi episodul penibil de la portile kievului cand au ramas fara benzina.
Dar, un maaaare dar. Au arme nucleare. Sigur ca si noi avem(NATO). Insa asta inseamna sfarsitul lumii.
De=asta nu a intrat nato pn acum in razboi si nici nu va intra din pacate. ca intrau sa faca ordine. cum au facut cu sarbii.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2023, 09:39)
Nu este chiar asa de simplu:
- Rusia este o mare putere nucleara
- populația occidentala NU VREA SA SE ÎNROLEZE ȘI SA MOARA ÎN RĂZBOAIE
Asa ca fanii războiului ar fi bine sa se înroleze la Zelenski și sa lupte cât vor.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2023, 12:59)
Pana si pe timpul lui Adolf Hitler, chiar si dupa 1939, se gaseau analisti care sa justifice pacea mondiala si riscul razboiului, de parca razboiul nu venea deja peste ei.
Faptul ca atacul miselesc al lui Putin a mobilizat tot Occidentul colectiv (cu mici exceptii gen Ungaria, Austria, Elvetia) inseamna ca toti si-au dat seama ca s-a intamplat ceva extraordinar de grav. Sa ajunga atatea tari, care au interese strategice uneori chiar opuse, sa actioneze la unison impotriva lui Putin este in sine un fapt extraordinar. Sa ajunga Finlanda si Suedia sa ceara sa intre in NATO este in sine un lucru extraordinar.
Politicienii astia din atatea tari diferite si cu atatea interese diferite nu sunt spalati pe creier [...] ci ei si-au dat seama ca s-a intrat pe un drum fara intoarcere. Putin a atacat direct ordinea mondiala de drept. Ca a facut-o singur sau ca a facut-o la indemnul Chinei urmeaza sa aflam.
Lumea asta este plina de probleme. Dar, ordinea de drept inseamna ca, dincolo de tratate, toate problemele vor fi rezolvate prin diplomatie sau lasand timpul sa vindece niste rani istorice oribile.
Atacul lui Putin asupra Ucrainei este cel mai grav atac la ordinea de drept mondiala de la Adolf Hitler si el nu va ramane fara consecinte pentru Rusia, dar si pentru noi toti. Pe 24 feb 2022, lumea in care traim s-a schimbat si pt Rusia si pt China, dar asa cum am spus si pentru noi toti. Consecintele economice vor fi enorme si ele abia acum incep sa-si faca efectele. Intre timp, Putin a pierdut 300.000 de soldati, cei mai buni si mai bine antrenati (trupele de parasutisti etc), a pierdut 4600 de tancuri, a pierdut 8500 vehicule blindate de transport trupe, a pierdut 300 avioane si 300 de elicoptere, a pierdut 500 de baterii antiaeriene, a pierdut 6000 de tunuri si 500 de lansatoare de rachete. Indiferent ce zic defetistii din occident, moara razboiului macina armata si economia Rusiei si aceste pierderi nu pot fi inlocuite nici in 20 de ani.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2023, 15:20)
Adolfo Pérez Esquivel activist de PACE cu Premiul Nobel,
intr-un interviu dat ziarului german Die Welt a afirmat :
- “despre sprijinul dat Ucrainei = alimentati un monstru”
- “USA acum colonizeaza Europa sub pretextul razboiului”
o fi si el agent platit de Putin ca si Seymour Hersh cu premiul Pulitzer ?!!
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2023, 16:41)
Am tot respectul pentru suferinta domnului Perez care a fost torturat in inchisorile din Argentina anului 1976. Cred ca acest domn de peste 91 de ani, care a suferit si un atac de cord in ianuarie 2022, nu are acces la cele mai bune informatii daca il face pe Zelenski nazist si nu sufla un cuvant despre criminalul de razboi Putin.
Cum sa nu vorbesti despre torturile, violuri, castrarile facute de unii soldati rusi in Ucraina, cum sa nu vorbesti despre zecile de mii de copii rapiti de Putin din Ucraina? Cum sa nu vorbesti despre milioanele de ucraineni care si-au pierdut casele, agoniseala de-o viata si acum pripegesc prin Europa? Parerea mea, sper sa nu se supere, domnul Perez a cam pierdut contactul cu realitatea cruda.
Este pacat ca trolii sau serviciile rusesti de dezinformatii folosesc astfel de lucruri. Ma mir ca n-ati venit si cu citate din Kissinger, care mai recent a recunosc ca a gresit cand la criticat pe Zelenski.
2. urss
(mesaj trimis de Stephanos în data de 18.09.2023, 08:19)
Oare uniunea sovietica e o oaza de prosperitate care va fi ferita de viitura ? Mai fac deal-uri doar cu tarile africane si cu mega economia nord coreeana. Cu China si India ies pe minus rau di tat. Ce face vova cu rupiile doar el stie. Pe front doar vesti bune. Toate armele minune sovietice fac poc.
"Imparatul e dezbracat !"
3. fără titlu
(mesaj trimis de Mbappe în data de 18.09.2023, 08:22)
Ora exactă în Europa se dă de la Kiev,Ukraina e cea care va înlocui Germania ca putere europeană.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2023, 15:21)
E cea mai "mare" prostie pe anul 2023,
rusofobule cu "inalta pregatire intelectuala"
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2023, 08:57)
tot pe undeva citeam ca pina acum Rusia a cheltuit pe razboi cam 200 mld , si nu vad nici un pic de oboseala cum ar vrea propaganda .
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2023, 09:22)
Istoria ne arată că viitorul nu e ușor de ghicit.
Toate marile puteri ale trecutului au suferit înfrângeri penibile de la cei pe care iau atacat.
Romanii, englezii, rușii etc etc.
Au cotropit e drept , au dat , dar au și luat.
Cam asta pățesc rușii acum
Nicu pe departe nu ai visat la o operațiune specială de ani de zile.
6. Oare cine mai asculta aceste dezinformari criminal
(mesaj trimis de Alex în data de 18.09.2023, 09:26)
Cu un lucru sunt, partial, de acord, ca Zelensky incearca sa intinda coarda cam multicel catre atragerea NATO...Dincolo de asta insa:
- "NATO nu poate face fata Rusiei, Rusia nici nu transpira in fata aliatilor europeni"...adica aceeasi Rusie care in 2 zile cucerea Kiev-ul si care abia face fata Ucrainei (o tara si o armata cu mult mai mici)...are macar idee autorul de ce tipuri de armament dispune NATO?!
- "Polonia si Romania nu au nicio sansa" - dincolo de faptul ca autorul considera Articolul 5 hartie igienica, nu face decat sa clarifice mai mult ambitiile imperialiste ale Rusiei (de altfel, afirmate. chiar de catre ei de multe ori), deci si Romania ar putea deveni oricand o "tinta" (Moldova fiind considera oricum teritoriu sovietic)
- oamenii obisnuiti vor pace - asta si-au dorit si ucraineenii, insa atunci cand iti sunt bombardati civilii, violate femeile, furati copiii si impuscati in ceafa oameni pentru ingrozi populatie, de ce minte autorul, can majoritatea covarsitoare a uncraineenilor suporta sunt pentru razboiul de aparare
- "economiile occidentale vor intra in colaps" - sigur ca asta a fost planul lui Putin, generand cresteri imense de pret la gaze si petrol - iata ca, cel putin pana acum, nu le-a mers! Om mai vedea cine va intra in "colaps"
- "Idealul victoriei impotriva Rusiei" - asta este o propaganda preluata de ultimul hal...cine a atacat Rusia, cine vrea "victoria" impotriva sa?! Nu cumva a fost invers (in ciuda tratatelor internationale semnate de Rusia, care astea se dovedesc a fi hartie igienica pentru Rusia)?! Stiind ca au amenintarea armelor nucleare (si pe care o tot folosesc ca niste hiper-teroristi), dublata de acest tip de propaganda cum ca noi trebuie sa ne ferim de ei, deci sa-i lasam sa ia tot ce vor (Ucraina, Moldova, Georgia etc.) credeau ca pot face ce orori vor (si asa cum au tot facut in istorie), iata ca nu le mai merge!
7. Am citit pe ziar UKR
(mesaj trimis de Opinie în data de 18.09.2023, 09:29)
Am citit un articol de opinie al unui britanic de la Consiliul Atlanticului care promova o idee f toxica. NATO sa se implice partial prin 2 tari vecine de la Marea Neagra,! Sa se imice militar ca altfel e deja implicat. Asta e cu celebrul art 5, si toti pt unul si...2 pt toti!
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2023, 09:33)
Nu pot sa zic decat : "Medicamente, Medicamente!" :=)
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2023, 13:20)
ia-le ca uite in ce hal esti !
8.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2023, 14:30)
Nu am nici cea mai mica indoiala ca efectele deciziilor tampite se vor simti cat de curand in Russia iar celor care sustin agresorul in acest razboi imi produc greata!
8.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2023, 19:30)
Vomita si mergi mai departe. Mereu le este unora greata pentru razboiul altora. Tara lor au dat-o pe gratis la altii si nu le-a fost deloc greata.
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2023, 09:56)
Din cauza diferenței climatice, economice, politice rușii sunt mai căliți decât bărbații din uniune (te uiți la unii și nu știi dacă este băiat sau fată), nici nu mai avem armată funcțională. Peste tot in Europa numărul soldatilor s-au tot redus ani la rând, la noi in tara aproape un sfert dintre șoferii in ultimul au fost drogati și nu în ultimul rând cine vrea sa lupte pentru politicienii corupți. Politicienii au cam pierdut credibilitatea in ultimele 3x de ani, nu știu ce poate sa mai promită ca poporul sa se înghesuie la porțiile unității că vrea să meargă și el pe front că sa apere ce? Copiii de bani gata, drogații, politicienii corupți , etc.?
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2023, 10:23)
Corecte și reale,remarcile consemnate de autorul articolului
Din păcate,tot mai multe voci consemnează ca direcția în care a fost implicata Europa în acest conflict cu Rusia, este Greșita !!
10. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2023, 10:21)
unii zic ca Rusia = SUA. Si chiar ar putea fi reala, cam de la destramarea URSS.
Stand stramb si judecand drept, statele americane sunt identice cu 'statele' fostei urss.
Cel mai bine se vede acest binom satanic la vizita lui Kim in Rusia: koreea de nord ii declara sustinerea deplina, iar cea de sud sustine deplin SUA.
Iar ciresica de pe tort e China, care le tine spatele celor 2, prin diversiuni in Taiwan.
11. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2023, 11:48)
Da, bine spus în titlu!
Interesant e ca deși avem cazuri numeroase de soldati angajați cu contract ce au dat șpagă ca să ajungă in teatrele de operațiuni din Asia, Asia Mică și Africa, CUMULAT cu cei 1500 doctori ai SRIului, Academiei Militare și Academiei MAI niciunul, dar niciunul NU a cerut desfășurarea trupelor noastre de apărare antiaeriana pentru concetățenii lor, locuitori ai județului Tulcea!
Niciun conducător al MAPN ca să nu zic de CSAT, NU a cerut desfășurarea Ghepardurilor și a altor sisteme antiaeriene pe nordul brațului Chilia!
Nu trebuie să fii geniu ca să trasezi niște linii între Crimeea și Ismail/Reni, ca să observi ca acele linii trec peste teritoriul României.
Halal impostori și incompetenți!
11.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2023, 16:00)
stai linistit, istoria se repeta. Pe SRI+MAPN i-a durut in cot si la revolutie, cand au omorat 5000 de romani, ii doare si acum. Se duc in grecia, afganistan sa "lupte", in loc sa dea socoteala pentru TE-ROA-REA din dosarul Revolutiei.
Dar mai e o culme: ca nimeni dintre civili nu a protestat oficial vreodata, dupa '89, in fata sediului MAPN/SRI pentru ca penalii cu epoleti sa mearga la puscarie. Cu alte cuvinte, romanii au armata pe care si-o merita. :)
12. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2023, 16:18)
"Într-un război convenţional, NATO nu poate face faţă Rusiei,"
Adică dacă trimitem carne de tun la plesneală ne bat rușii prin cantitate?
Ucraina atacă polul de putere globală cu niște donații.
Nu-i obligatoriu să ne batem cu pumnii. :
Hârtia suportă orice.
De ce n-au trecut rușii Niprul?
13. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2023, 16:37)
e la moda dronele…
de motorina de la pomba sarita cu 20%… asa la misto nu se mai vorbeste…
au amutit toti….
romania plateste in dolari exagerat pompa…
s c c r e t
14. calcule, calcule
(mesaj trimis de ion în data de 18.09.2023, 16:38)
luati bugetele tarilor nato si vedeti de cate ori sunt mai mari decat toarte bugetele celorlalte tari din lumea asta la un loc ! cea mai mare parte din bugetul nato il dau americanii. si trebuie sa stim un lucru. la americani nu se fura din bugetul apararii, al cercetarii ca vine fiscul american si te papa cu fulgi cu tot ! daca insa ne uitam la bugetul apararii rusesc, va trebui sa scadem circa 70-75% din el pe fraude. fraude pe banda rulanta. despre ce vorbim aici ? e cineva cu tiglele pe casa sa realizeze forta nato ??????????? baaaaaaaa ametitilor, chiar asa imbecil sa fii sa nu intelegi ca se arunca perdele de fum ca rusii sa muste momeala ? rusia e balena grasa pe care eschimosu o astepta la cotitura. nu se vede bine eschimosu de la ceata facuta de vodka.
14.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 14)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2023, 18:07)
Apropo de bugetul cercetării din USA,
in ultimii 15 ani din cele mai importante 10 inovații tehnice care produce valoare adăugată, 7 au fost chinezești,
de loc nu arata bine viitorul american, din acest punct de vedere
14.2. mda copy paste (răspuns la opinia nr. 14.1)
(mesaj trimis de ion în data de 18.09.2023, 19:54)
ai auzit bre de copy paste ? ai baut matraguna sau ce ?