O echipă tehnică a FMI şi a CE, din nou la Bucureşti, pentru a discuta rectificarea bugetară

E.D.
Macroeconomie / 22 iulie 2014

Ponta: "România nu avea cotă unică şi TVA redus la pâine cu o abordare de contabil de CAP"

Ponta: Proiectul noului Cod Fiscal nu va fi transmis Parlamentului mai devreme de luna septembrie

PMP solicită Preşedintelui retrimirea legii la Parlament

Actualizare 19:05 Ponta: Sursele CAS sunt contribuţii la noi locuri de muncă,TVA din noi investiţii,insolvenţa

Reducerea CAS poate fi acoperită prin încasări în plus din contribuţiile sociale aferente noilor locuri de muncă create, încasări suplimentare din TVA ca urmare a noilor potenţiale investiţii, recuperarea datoriilor de la firme aflate în insolvenţă, reducerea evaziunii la CAS, afirmă premierul Ponta.

Premierul a prezentat, la Guvern, un material în care se afirmă că reducerea contribuţiilor de asigurări sociale la angajator, care implică un cost de 4,8 miliarde lei anual, poate fi acoperit prin încasări în plus la CAS, CASS, contribuţii de şomaj şi impozit pe venit din crearea de noi locuri de muncă (cu încasări estimate la 1,3 miliarde lei) şi încasări în plus din TVA ca urmare a unor noi investiţii pe care mizează şeful Guvernului (1,25 miliarde lei).

La acestea s-ar adăuga, în opinia premierului, alte surse, respectiv din recuperarea unor datorii de la firme în insolvenţă (calculul Guvernului fiind că s-ar încasa astfel 4 miliarde lei doar dacă sunt recuperate 10% din datorii), reducerea cu 10% din evaziunea fiscală estimată la CAS (1,9 miliarde lei), creşterea salariului minim în 2015 şi venituri bugetare suplimentare din creşterea economică nominală mai mare din 2015.

Materialul include şi 12 argumente pentru reducerea CAS de la 1 octombrie, şi anume creşterea economică, deficitul bugetar, datoria publică, industrializarea, fondurile europene absorbite, investiţiile în infrastructură, salariile mărite, pensiile şi măsurile sociale, locurile de muncă create, taxele-politica fiscală, încasările la buget şi reforma ANAF, efectul asupra CAS-trecut şi viitor.

Şeful Guvernului a mai afirmat că beneficiile reducerii CAS ar urma să fie 70.000 noi locuri de muncă, cu scoaterea "la alb" a 77.000 locuri de muncă, creşterea investiţiilor străine directe, recuperarea de arierate ale firmelor la buget.

Ponta: "România nu avea cotă unică şi TVA redus la pâine cu o abordare de contabil de CAP"

Reducerea CAS este sustenabilă şi poate fi păstrată în anii următori, dincolo de un calcul de "contabil de CAP" care doar adună ceva pe o hârtiuţă, a declarat premierul Ponta, adăugând că România nu ar fi avut cotă unică de impozitare şi TVA redus la pâine cu acelaşi mod de abordare strict contabil.

"Această măsură poate fi în mod sigur nu doar adoptată, ci şi păstrată în anii care urmează şi, dincolo de calculul strict contabil, sau- cum ar spune cineva - de < contabil de CAP > care doar adună pe o hârtiuţă ceva, este sustenabilă din punctul de vedere al politicilor economice fiscal-bugetare promovate în ultimii doi ani şi jumătate. Evident că, atunci când iei decizii importante, acestea reflectă o gândire economică. Dacă azi am fi avut acelaşi mod de abordare strict, strict numeric şi contabil, niciodată România nu ar fi avut cotă unică, nu ar fi redus TVA la pâine", a spus Ponta, într-o conferinţă de presă la Guvern.

Ponta: Proiectul noului Cod Fiscal nu va fi transmis Parlamentului mai devreme de luna septembrie

Proiectul noului Cod Fiscal nu va fi transmis Parlamentului mai devreme de luna septembrie, iar măsurile propuse vor fi anunţate cu şase luni înainte să fie introduse, a declarat premierul Victor Ponta, într-o întâlnire cu membrii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, formată din oameni de afaceri.

El a precizat că, până în septembrie, ministrul Finanţelor va discuta despre acest proiect cu oamenii de afaceri, mediul universitar economic şi presa de specialitate.

-----------

Actualizare 16:00 Blaga: PDL şi PNL au votat în unanimitate reducerea CAS

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, marţi, că nu susţine solicitarea PMP privind retrimiterea în Parlament a legii referitoare la reducerea CAS, menţionând că PDL şi PNL au votat în forul legislativ pentru această măsură, transmit surse din presă.

Blaga a fost întrebat dacă susţine propunerea lui Cristian Diaconescu de a-i cere preşedintelui Traian Băsescu să retrimită în Parlament legea pentru reducerea CAS cu 5% de la 1 octombrie.

"Nu. Noi ne-am explicat foarte clar punctele de vedere, rezervele faţă de Guvern pe care le-a avut şi FMI, nu numai PNL şi PDL, împreună am avut aceste discuţii cu FMI. Guvernul trebuie să vină şi să spună care sunt resursele pentru a putea demara acest proces necesar, dar noi am votat în unanimitate în Parlament, şi noi, şi colegii de la liberali, pentru această măsură", a precizat Blaga.

PMP îi solicită preşedintelui Traian Băsescu să retrimită la Parlament legea privind reducerea CAS cu 5%, pentru a fi rediscutată, a declarat astăzi candidatul PMP la Preşedinţie, Cristian Diaconescu.

"PMP solicită preşedintelui României retrimiterea legii privind reducerea CAS pentru a fi rediscutată în Parlament, constatând după trei săptămâni de dezbatere publică că cei de la guvernare nu au capacitatea de a oferi argumente privind sustenabilitatea acestui proiect şi afirmaţiile politice şi ale mediului de afaceri trebuie avute în vedere în acest proiect", a precizat Cristian Diaconescu.

Preşedintele Traian Băsescu declara, sâmbătă, la Sinaia, că nu va promulga legea de reducere a CAS până nu va fi convins că măsura este sustenabilă economic şi preciza că aşteaptă de la Guvern evaluarea, pentru a se convinge că nu va fi compensată cu introducerea de noi taxe.

Preşedintele mărturisea că, după ce a primit legea de reducere a CAS la angajator, i-a întrebat pe câţiva apropiaţi care au afaceri care este părerea lor, nominalizând-l pe fostul consilier prezidenţial Adrian Rădulescu, iar răspunsul primit a fost că această măsură trebuie aplicată.

Joi, 24 iulie, expiră termenul până la care preşedintele Băsescu trebuie să decidă dacă promulgă legea.

---------

O echipa tehnică a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a Comisiei Europene va sosi astăzi în ţară pentru a discuta cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe despre prima rectificare de buget, au declarat surse din instituţie pentru Capital.

În ciuda faptului că a fost anunţată pentru data de 30 iulie, rectificarea bugetară ar putea fi aprobată în august, în functie de rezultatele dialogului cu experţii străini, transmite Hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, programul de încasări nu a fost realizat, existând un minus de 2,5 miliarde lei prognozat pentru tot anul. În acelaşi timp, cheltuielile trebuie majorate cu alte 2,5 miliarde lei, în special pentru plata unor arierate şi a unor titluri judecătoreşti. Astfel, cheltuielile unor ministere vor fi tăiate semnificativ, vizate fiind, mai ales, Educaţia si Transporturile. Sume mai mici vor fi luate şi de la alte ministere.

De asemenea, o cheltuială de 400 milioane lei programată pentru autostrada Comarnic-Braşov va fi anulată. Un motiv suplimentar pentru diminuarea cheltuielilor este reducerea încasărilor din CAS cu 1,2 miliarde lei, în ultimul trimestru, pentru care nu există altă variantă de compensare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. stimate domnule prim-ministru, caci asa investment banker cum sunteti nu prea ati observat cum ati incurcat borcanele la Oltchim. Sper ca in problema cu CAP-ul vorbiti de mine si nu de MAXIMUS TRAIANUS OBLIGATOR..."Ponta: "România nu avea cotă unică şi TVA redus la pâine cu o abordare de contabil de CAP""

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb