O furtună perfectă pentru piaţa agricolă şi preţurile alimentelor?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 31 mai 2019

Călin Rechea

Ultimele date de la Departamentul Agriculturii din SUA (USDA), referitoare la situaţia însămânţărilor şi a evoluţiei principalelor culturi, arată o situaţie dramatică, pe fondul întârzierilor mari determinate de cantităţile masive de precipitaţii căzute în această primăvară.

Astfel, pentru cele 18 state unde se plantează 92% din suprafaţa cultivată cu porumb, suprafaţa însămânţată până la 19 mai 2019 a fost de 49% din total, în condiţiile în care media multianuală este de 80%, iar în aceeaşi perioadă a anului trecut se înregistra o suprafaţă însămânţată de 78% din total.

Suprafeţele pe care porumbul a răsărit până la 19 mai 2019 reprezintă 19% din total, comparativ cu o medie multianuală de 49% şi 47% în perioada similară din 2018.

Pentru culturile de soia situaţia este semnificativ mai gravă. Suprafaţa însămânţată este de 19% din total, faţă de o medie multianuală de 47%, res­pectiv 53% în aceeaşi perioadă a anului trecut. În ceea ce priveşte gradul de răsărire, acesta era de 5% în 19 mai 2019, faţă de 24% în aceeaşi perioadă din anul anterior şi o medie multianuală de 17%.

Situaţia este semnificativ mai bună pentru culturile de bumbac, orez şi ovăz, conform datelor de la USDA.

Din păcate, prognozele meteorologice nu arată bine nici pentru perioada următoare, în condiţiile în care datele oficiale din ultimele 12 luni arată că s-au înregistrat cele mai mari volume de precipitaţii din istoria SUA. Statele din bazinele fluviilor Mississippi şi Missouri, în special Arkansas and Oklahoma, sunt ameninţate de inundaţii masive, după cum scrie USA Today.

Acesta este contextul în care s-au intensificat şi fenomenele meteo extreme, cum sunt tornadele. Ştiri recente din presa americană arată că în ultimele 30 de zile s-au înregistrat peste 500 de tornade, în condiţiile în care media multianuală este de circa 300.

Primele estimări pentru regiunea Midwest arată că pagubele au depăşit deja 10 miliarde de dolari.

De cealaltă parte a lumii, în China, situaţia este deosebit de gravă în zootehnie, pe fondul extinderii rapide a focarelor de pestă porcină africană, care a determinat sacrificări de ordinul sutelor de milioane de porci. Epidemia s-a extins şi în Vietnam şi Cambodgia.

În condiţiile în care China este cel mai mare consumator mondial de carne de porc, furnizori din întreaga lume s-au angajat în cursa creşterii livrărilor către această destinaţie, pe fondul unei creşteri masive a preţurilor.

Conform unui raport recent de la Rabobank, preţurile cărnii de porc din China vor creşte cu o rată anuală de circa 70% în a doua jumătate a acestui an, pe fondul unei scăderi de circa 30% a producţiei interne.

"Carne destinată pieţei din SUA merge acum către China, deoarece preţurile sunt mai mari", a declarat Jens Munk Ebbesen, director în cadrul Consiliului pentru agricultură şi alimentaţie din Danemarca, pentru Bloomberg.

Dincolo de carnea de porc, preţurile alimentelor din China şi-au accelerat semnificativ creşterea în ultimele luni. Conform datelor din presa internaţională, preţul cărnii de vită a ajuns la creşteri anuale de 10%, al cărnii de găină la 14%, al ouălor la 14%, iar preţul merelor la 61%.

O ştire Reuters arată că vice-premierul chinez Hu Chunhua a cerut cres­cătorilor de porci să-şi refacă efectivele, deoarece "au crescut îngrijorările cu privire la impactul preţului cărnii de porc asupra economiei şi stabilităţii sociale".

Crescătorii de porci întârzie însă să răspundă acestui apel, deoarece se tem de noi pierderi, în condiţiile în care nu au încredere în eficienţa programelor de decontaminare.

Mai mult, ştiri din presa internaţională arată că dificultăţile extreme din sectorul zootehnic chinez ar putea fi exploatate de autorităţile de la Washington, pe fondul intensificării războiului comercial dintre Statele Unite şi China.

Toate aceste elemente contribuie la "consolidarea" unui scenariu stagflaţionist pentru economia Chinei (n.a. încetinirea semnificativă a creşterii pe fondul creşterii accelerate a preţurilor), care nu va putea fi contracarat de Banca Chinei prin măsuri de politică monetară.

Având în vedere importanţa Chinei şi Statelor Unite la nivelul pieţei agricole globale, dinamica ultimelor fenomene din sectorul producţiei vegetale şi cel zootehnic, în special la nivelul preţurilor, arată că efectele se vor resimţi puternic şi la noi.

Oare Ministerul Agriculturii este pregătit pentru ceea ce va urma sau totul nu va fi decât o "oportunitate" pentru BNR de a arunca vina creşterii preţurilor în spatele factorilor externi?

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Surse oameni buni. Avem nevoie de surse

    Îi doare în pix pe diabolicii care conduc...

    1. Păi când s-a pus problema demarării unui program de susținere a crescătorilor de porci toți ai sărit cu gura că o să ia fiul lui Dragnea toți bani și că este special pentru aceasta. Acum nu mai e valabil????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb