O GROAZÅ DE FELICITÅRI GUVERNULUI NÅSTASE Bravo! Negocierile cu Europa nu vor mai fi suspendate!

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 20 februarie 2004

Două rapoarte asupra României au fost examinate de Comisia Europeană în zilele de 18 şi 19 februarie: un raport întocmit de raportorul Elmar Brok, despre progresele noastre în procesul integrării, şi un altul întocmit de raportorul Emma Nicholson care intenţiona să ceară suspendarea negocierilor pentru integrarea noastră. Aceasta din urmă reacţionase dur la scrisoarea pe care Comisarul european Günter Verheugen i-o adresase premierului nostru, Adrian Năstase, suspectînd că încălcase legile pentru adopţia copiilor, după ce descoperise că sute de copii (Guvernul nostru a admis cifra de 857 de copii) au continuat să fie "exportaţi" de România, în pofida angajamentului de interdicţie a acestor practici. Această suspiciune s-a adăugat stupefacţiei europene în faţa contractului de "vreo" două-trei miliarde de euro (cifra este ameţită de declaraţii oficiale confuze), perfectat de Guvernul Năstase cu firma americană "Bechtel" pentru construirea autostrăzii de 415 kilometri, care să lege Braşovul de graniţa cu Ungaria, în condiţiile în care, oricum, exista un proiect finanţat european pentru asta.

Faptul că un contract de asemenea valoare a fost acordat fără licitaţie unei companii americane nu a putut decît să deranjeze statele europene, iritate, încă, de poziţia proamericană a României în cursul războiului din Irak. Astfel s-a umplut paharul în care pluteau, deja, problema permanentă a gradului înalt de corupţie din ţara noastră, problema mai veche a incorectitudinii justiţiei noastre, problema abuzurilor poliţiei noastre şi problema mai recent semnalată a limitării libertăţii presei româneşti. ïn luna februarie, raporturile noastre cu Uniunea Europeană au traversat o criză periculoasă.

Baroana Emma Nicholson s-a răzgîndit, între timp, şi a eliminat soli-citarea suspen-dă-rii negocierilor de integrare europea-nă a României, deşi, iniţial, împreună cu europarlamentarul Arie Oostlander, dorise să o includă în Raportul pe care l-a întocmit pentru Parlamentul European.

După ce, miercuri, raportul baroanei a fost dezbătut în Comisia Afaceri Externe, Drepturile Omului şi Securitate Comună şi Politică de Apărare a Parlamentului European, ieri, toţi cei 39 de membri l-au votat, astfel că pericolul suspendării negocierilor, care a planat asupra noastră de două săptămîni încoace, a dispărut. Decizia sus-pendării negocierilor poate fi adoptată de Parlamentul European numai pe baza recomandării Comisiei. Ceea ce nu mai este cazul.

Desigur, miniştrii noştri vor prezenta votul de ieri, cu satisfacţie, ca pe o mare victorie. Tot aşa au făcut-o şi la sfîrşitul anului trecut, cînd, deşi Uniunea Europeană a apreciat că economia românească nu îndeplineşte criteriile de "economie de piaţă funcţională", autorităţile au folosit portiţele lingvis-tice ale rezoluţiei ca să susţină că, dimpotrivă, ne-ar fi fost recunoscut caracterul funcţional al economiei noastre de piaţă.

Ca şi atunci, în cazul de ieri, "victoria" noastră este falsă. În primul rînd pentru că poţi vorbi despre "victorie" cînd atingi o ţintă, iar nu atunci cînd tu însuţi ai fost o ţintă neatinsă de glonţ.

Şi în al doilea rînd, votul de ieri nu este o "victorie" pentru că Uniunea Europeană a devenit mai aspră şi mai suspicioasă decît înainte faţă de Guvernul nostru, în urma raportului pe care l-a aprobat. Căci baroana Emma Nicholson nu şi-a eliminat, pur şi simplu, solicitarea suspendării negocierilor, ci a în-locuit-o cu recomandarea, mai blîndă, de "reorientare a negocierilor", ceea ce ar fi însemnat alte condiţii şi chiar un alt calendar. Documentul adoptat, în final, a mai făcut un pas pe calea toleranţei, formulînd recomandarea de "reorientare a stra-tegiei" de integrare a României.

Ce vrea să însemne această recomandare atît de blîndă? Monitorizare!

Adică, vom fi monitorizaţi de Comisia Europeană cum rezolvăm problemele din cele cinci domenii îngrijorătoare: cum combatem corupţia (inclusiv, din sfera politicului), cum reformăm justiţia (inclusiv, cum îi asigurăm independenţa faţă de politic), cum eliminăm abuzurile poliţiei, cum reglementăm situaţia copiilor instituţionalizaţi şi cum asigurăm libertatea presei. Desigur, monitorizarea este un rău mai mic decît propunerea iniţială prin care baroana Emma Nicholson cerea Comisiei Europene să pună Europolul şi serviciile de poliţie din statele membre să investigheze rolul pe care crima organizată îl joacă în România şi să cerceteze eventualele legături "dintre autorităţile române şi crima organizată din domeniul traficului cu persoane". Dar, este acesta un motiv să acceptăm că monitorizarea ar fi o "victorie"?!

De altfel, toleranţa cu care am fost trataţi i-a stînjenit chiar pe membrii Comisiei care au luat decizia: europarlamentarul britanic Michael Coshman s-a străduit să-şi explice blîndeţea spunînd că "în politică, oamenii trebuie felicitaţi şi, astfel, încurajaţi pentru ceea ce mai este de făcut".

Adoptîndu-i filosofia, adresăm şi noi felicitări Guvernului Năstase pentru noua "victorie" obţinută: bravo, vom fi monitorizaţi!

Ministrul delegat, negociator şef cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş:

"Am avut plăcerea să aud mai multe voci ale membrilor Parlamentului European afirmînd că este mai util şi mai constructiv ca această instituţie foarte importantă a Uniunii Europene să sprijine România în procesul de aderare la UE, decît să suspende negocierile de aderare şi să blocheze mecanismul de discuţie şi consultare."

Ministrul de externe, Mircea Geoană:

"Trebuie să isprăvim cu această temă [problematica copilului şi adopţiile internaţionale - n.r.], să mergem cu această lege care este aprobată de Europa şi să dăm leapşa altcuiva pe această temă, am stat prea mult în vizorul internaţional cu acest subiect."

Preşedintele PD, Traian Băsescu:

"Reorientarea strategiei de aderare la UE a României este echivalentă cu suspendarea negocierilor sau foarte aproape de acest lucru."

"Termenul reorientare, în loc de suspendare, este la fel de grav şi ascunde orice, dar în mod cert ascunde posibilitatea decalării termenelor stabilite pînă acum, respectiv încheierea negocierilor pînă la sfîrşitul anului 2004, inclusiv foaia de parcurs."(Traian Băsescu l-a numit pe Adrian Năstase drept "prim-ministru, şef al reţelei de stat de trafic de copii").

Preşedintele României, Ion Iliescu:

"Nu trebuie să exagerăm şi să lansăm un blam general asupra justiţiei din România că ar fi coruptă, pentru că este incorect."

Comunicat de presă PSD (fragmente):

Noua formulă [a raportului baroanei Emma Nicholson - n.r.] a prevalat celei care a solicitat suspendarea negocierilor, iar noua variantă a fost agreată la nivelul tuturor grupurilor din PE, dovedind consensul asupra unei abordări constructive la nivelul parlamentarilor europeni. Aşa cum a rezultat şi din declaraţiile publice ale membrilor Comisiei, o abordare situată pe poziţii radicale ar fi fost contraproductivă şi contrară spiritului comunitar.

---------------------------

Recomandarea legată de reorientarea strategiei de aderare este o invitaţie la acţiune şi pentru o cooperare strînsă a Guvernului cu Comisia Europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb