La 25 martie 2015, 19.000 de firme de tip SRL-D erau active la nivel naţional, înregistrând o creştere de 1.000 de companii de la 16 februarie 2015, se arată într-un comunicat al Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR).
Fostul ministru pentru IMM, Florin Jianu, a declarat, cu această ocazie: "1000 de noi întreprinzători debutanţi într-o singură lună este un semn că Programul SRL-D trebuie continuat, promovat şi dezvoltat. Avem în acest moment 19.000 de firme active, coordonate de antreprenori fără experienţă. O îmbunătăţire necesară a acestei legi, în contextul discutării publice a noului Cod Fiscal, o reprezintă un impozit 0 pentru o perioadă de 2 ani de zile pentru un întreprinzător debutant, cu obligativitatea ca acesta să angajeze 2 persoane. Acest lucru ar poziţiona România ca o ţară atractivă pentru tinerii antreprenori şi o ţară cu politici publice inovative şi orientate spre nevoile propriilor cetăţeni".
Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor aparţinând întreprinzătorilor tineri (S.R.L.-D) a fost lansat în urmă cu 4 ani prin intermediul OUG 6/ 2011, fiind dedicat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, fără experienţă antreprenorială. La iniţiativa ministrului Florin Jianu, instrumentul legislativ a fost modificat în iulie 2014 astfel încât orice român, indiferent de vârstă, care nu a mai avut o afacere şi doreste să îşi deschidă propria microîntreprindere să o poată face în mod gratuit. Totodată, legea prevede scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată, precum şi scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerţului. Cea de-a doua componentă a programului prevede sprijinul financiar: acordarea de către Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri a unei alocaţii financiare nerambursabile reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro (echivalentul în lei), din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri; garanţii acordate de Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii S.A. - I.F.N. (F.N.G.C.I.M.M.) pentru creditele contractate de "SRL-D" în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, cu respectarea condiţiilor prevăzute în normele şi procedurile interne ale instituţiilor de credit şi ale F.N.G.C.I.M.M., până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro, echivalentul în lei.