O navă de război a Marinei Militare din Statele Unite ale Americii a primit, astăzi, permisiunea autorităţilor turce de a traversa Strâmtoarea Bosfor, către Peninsula Crimeea, ca măsură de descurajare pentru agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina, informează publicaţia turcă Hürriyet Daily News.
În ultimele zile, au existat numeroase speculaţii pe această temă, din cauza unor prevederi al Convenţiei de la Montreux, din 1936, document diplomatic care impune restricţii pentru tonajul navelor ce traversează strâmtoarea Bosfor (limită de 45 de mii de tone).
Surse turce ce au decis să îşi păstreze anonimatul au declarat, pentru Hürriyet Daily News, că nu este vorba despre portavionul nuclear USS George H.W. Bush, deoarece nu îndeplineşte standardele Convenţiei de la Montreux.
Tot astăzi, în replică la intervenţia rusă în Crimeea, preşedintele SUA, Barack Obama, a ordonat ridicarea nivelului de alertă al Flotei a VI-a din Marea Mediterană, anunţă Vocea Rusiei.
Două nave de elită ale Marinei SUA se află deja în Marea Neagră: distrugătorul USS Ramage (DDG 61) şi nava de comandă USS Mount Whitney (LCC 20), ultima fiind nava-amiral a Flotei a VI-a din Marea Mediterană.
USS Mount Whitney este considerată vârf tehnologic în ceea ce priveşte sistemele de control şi comandă în operaţiuni maritime, fiind dotată cu cele mai sofisticate sisteme de ascultare şi interceptare a comunicaţiilor, precum şi de ghidare operaţională pentru misiuni navale sau aeriene.
În august 2008, Mount Whitney a fost prima navă care a efectuat, sub comandă NATO, transporturi militare (echipament şi trupe) în portul georgian Poti, în timpul conflictului de pe teritoriul Osetiei de Sud.
Ria Novosti anunţă că portavionul George Bush (CVN 77), aflat în Marea Mediterană, este pus în stare de alertă încă din 27 februarie.
Armata turcă şi forţele NATO din regiunea Mării Negre au fost şi ele plasate în stare de alertă, iar o navă militară de tip Aegis se îndreaptă spre portul Constanţa, au declarat pentru ziarul Bursa surse apropiate situaţiei.
Duminică, preşedintele Traian Băsescu afirma, la un post de televiziune: "Cred că acest conflict se va închide cu crearea unui nou conflict îngheţat în Marea Neagră, prin obţinerea unui statut favorabil al Crimeei, favorabil pentru Federaţia Rusă".