Biroul permanent al Senatului a stabilit pentru 2 aprilie 2019 termenul final acordat Comisiei juridice pentru emiterea unui punct de vedere referitor la cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind ridicarea imunităţii parlamentare a lui Călin Popescu-Tăriceanu.
Claudiu Manda, vicepreşedintele Senatului a declarat: "Au fost două puncte pe ordinea de zi. La unul dintre ele era o solicitare a unor colegi (senatorii PSD Viorel Salan, Ovidiu Marciu - n.r.) de a studia dosarul care îl priveşte pe domnul preşedinte Tăriceanu şi alţi colegi (senatorii PSD Aurel Soporan, Liviu Mazilu şi Liviu Pop - n.r.) care solicitau o prelungire a termenului (de consultare a documentelor - n.r.) şi o solicitare a grupului USR de a dezbate şi a avea un raport în şapte zile. Am propus colegilor ca termenul final din partea Comisiei juridice să fie data de 2 aprilie. Au fost toţi colegii de acord".
Solicitarea DNA a fost trimisă Senatului în 7 noiembrie 2018, iar de atunci şi până acum majoritatea parlamentară PSD-ALDE a tergiversat discutarea acestui caz în comsia juridică a Senatului susţinând că membrii acesteia au nevoie de timp pentru a citi toate documentele trimise de procurorii anticorupţie.
Procurorii DNA susţin că preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, ar fi primit indirect, în perioada 2007 - 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la firma austriacă Fujitsu Siemens Computers GesmbH. Banii ar fi fost viraţi, prin filiala din Bucureşti a societăţii austriece, condusă de Gheorghe Florică.
DNA susţine că banii respectivi au fost daţi pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală de către firma care avea contracte importante cu statul român. Dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cererea autorităţilor judiciare austriece. Conform acestora, Călin Popescu-Tăriceanu ar fi primit banii de la companie, pentru încheierea mai multor acte adiţionale, iar suma a fost transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.
În schimbul sumei respective, procurorii afirmă că fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu ar fi aprobat acordurile 2 şi 3 la contractul privind plata licenţelor Microsoft, prin HG 462/2008 şi HG 1193/2008, stabilind ca în primul trimestru al anului 2009, viitorul Guvern să plătească, în conturile firmei austriece, 31.144.865,64 dolari.
Comisia juridică trebuie să formuleze un punct de vedere care va fi transmis plenului Senatului, pentru încuviinţarea sau respingerea solicitării DNA de ridicare a imunităţii parlamentare a lui Călin Popescu-Tăriceanu şi începerea urmăririi penale.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, spune că până la sfârşitul lunii martie ar trebui să se dea un vot cererii DNA pentru începerea urmăririi penale în cazul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, după ce conducerea Senatului a decis ca termenul limită să fie 2 aprilie.
"Până la sfârşitul lunii martie ar trebui să se voteze. O să le spun colegilor părerea mea", a declarat Liviu Dragnea, ieri, după şedinţa Biroului Permanent al Senatului. El a mai spus că nu le va indica senatorilor social-democraţi cum să voteze, pentru că sunt "suficient de maturi".