O NOUĂ CAMPANIE ANTICONTRABANDĂ, ÎN REGIUNILE DE FRONTIERĂ "Contrabanda e hoţie! Te bagă la puşcărie."

D.I.
Miscellanea / 16 martie 2018

"Contrabanda e hoţie! Te bagă la puşcărie."

O nouă campanie publică de conştientizare a efectelor negative ale contrabandei a fost lansată astăzi, la Instituţia Prefectului Judeţul Satu Mare, în parteneriat cu Poliţia de Frontieră, Poliţia Română şi Direcţia Generală a Vămilor din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu sprijinul INACO (Iniţiativa pentru Competitivitate), JTI şi al agenţiei de comunicare pastel, prin www.faracontrabanda.ro, se arată într-un comunicat al JTI România, remis Redacţiei.

Intitulată "Contrabanda e hoţie! Te bagă la puşcărie", campania se derulează în perioada martie-aprilie, în judeţele de graniţă din nord, nord-vest, nord-est, vest, sud-vest, precum şi în Bucureşti.

Conform ultimului studiu realizat de compania de cercetare Novel Research, piaţa neagră a ţigaretelor la nivel naţional a ajuns, în ianuarie 2018, la 15,6% din totalul consumului. Potrivit cercetării, procentul se află uşor sub media anuală a comerţului ilegal din 2017, de 16%.

În nord-vest contrabanda cu ţigarete are o pondere de aproape 20%, ceea ce înseamnă că una din cinci ţigarete comercializate în această regiune este de contrabandă.

Judeţele din nord-est rămân şi la începutul acestui an cele mai afectate de comerţul ilegal, cu o pondere de 37,6% în creştere faţă de noiembrie 2017, ca urmare a unui reviriment brusc al contrabandei cu produse din Republica Moldova.

Chestorul de Poliţie Liviu Bute, Poliţia de Frontieră, a declarat: "Contrabanda cu ţigări reprezintă principalul fenomen infracţional care se manifestă la frontiera de nord a României cu Ucraina. Acest lucru a determinat ca situaţia operativă a Inspectoratului să fie deosebit de activă. Pe lângă exercitarea atribuţiilor ce îi revin cu privire la supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere săvârşite în zona de competenţă, un obiectiv prioritar este combaterea contrabandei cu ţigarete. Abordarea integrată, care ghidează acţiunile lucrătorilor noştri de la prevenirea, până la aplicarea efectivă a legii, se bazează pe o cooperare eficace între organele responsabile cu aplicarea legii şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere".

La rândul său, Comisarul Şef de Poliţie Sorin Stan, Şeful IPJ Satu Mare a precizat: "Astfel, se organizează acţiuni care au ca scop identificarea atât a persoanelor cu preocupări infracţionale pe linia introducerii în ţară a ţigaretelor de contrabandă, cât şi a celor care transportă, depozitează sau comercializează astfel de produse. Totodată, considerăm că prevenirea fenomenului infracţional aduce un aport substanţial reducerii acestui fenomen, fapt pentru care salutăm iniţiativa campaniei «Contrabanda e hoţie! Te bagă la puşcărie»".

Totodată, Andreea Paul, preşedintele organizaţiei neguvernamentale INACO, a explicat: "Comerţul ilegal cu produse din tutun este considerat adesea a nu reprezenta un pericol social. Ca urmare, acest tip de activitate s-a transformat, în multe cazuri, în principala sursă de venit. Cumpărătorii în căutare de chilipiruri şi comercianţii ambulanţi nu conştientizează, din păcate, că devin părtaşi la trafic ilegal, contrabanda fiind o infracţiune care ţine de criminalitatea organizată şi care se pedepseşte cu închisoarea. Contrabanda şi comerţul ilegal cu tutun nu sunt soluţii viabile de supravieţuire, este nevoie de o strategie de dezvoltare economică a judeţelor de frontieră. Cu toţii ne dorim o societate mai bună, dar intenţiile bune nu sunt suficiente. Avem datoria să acţionăm eficient, să sprijinim autorităţile şi să ne exprimăm public când avem informaţii certe referitoare la fenomene grave care afectează comunitatea. Cu atât mai mult cu cât 1 punct procentual din comerţul ilegal cu produse din tutun duce la pierderi de 35 miloane euro la bugetul ţării. Nu putem construi o naţiune competitivă, fără să cooperăm şi fără să acţionăm împotriva comerţului ilegal sub toate formele pe care acesta le poate lua".

Potrivit sursei citate, campania "Contrabanda e hoţie! Te bagă la puşcărie." va fi difuzată în parteneriat cu TVR, în special pe posturile regionale şi va avea o importantă componentă de afişaj stradal în judeţele Satu Mare, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Maramureş, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Bucureşti. De asemenea, campania va fi vizibilă şi în punctele de trecere a frontierei, prin materiale informative.

Mai multe informaţii şi materiale de comunicare sunt disponibile pe www.faracontrabanda.ro.

În comunicat se mai arată că "Contrabanda e hoţie! Te bagă la puşcărie." este cea de-a şaptea campanie regională anticontrabandă care are ca scop constientizarea efectelor negative ale fenomenului, dar şi reducerea comerţului ilicit cu ţigarete. Campaniile precedente au determinat scăderi semnificative ale pieţei negre în regiunile şi în perioadele în care s-au derulat.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Contrabada e hotie

    Te SCAPA de SARACIE

    Da lasati domne oameni sa faca contrabanda cu Tigari si nu-i mai bagati la puscarie ca nu FURA, NU VIOLEAZA, NU OMOARA si nu fac TRAFIC de CARNE VIE. ==>Ei de unde sa faca un ban Cinstit .Nu poti sa faci bani muncind ca CIOBAN sau Zilier la unul si la altul; Arestatat-i mai bine pe AIA Cu CASTELE cu TURNULETE care fac CAMATARIE, Trafic de Persoane sau DROGURI de Mare RISC. 

    1. Daca oLEGEni se pare NEDREAPTA, trebuie sa oINCALCAM![ aia am invatat la Filosofie] De aia nu ne imbogatim in tara asta ca ne-au invati sa fim asa si pe dincolo ca sa se imbogateasca doar mincinosii de politicienii. De ce sa fim Docili si cinstiti ? Nu mai au loc sa ne tina in puscarii pentru furtisaguri marunte cainchisorile sunt pline de VIOLATORI si de Criminali.

      Infractiunile cu VIOLENTA iata Problema, nu o amarata de CONTRABANDA cu TIGARI. 

      In ROMANIA insa e MULTA IPOCRIZIE asta-i ADEVARULl!

      si lasti oameni sa BRACONEZE PESTE si MISTRETI si sa fumeze Marijuana si mai ales sa poata CUMPARA DIAZEPAM sau XANAX de la farmacie pe RETETA OBISNuita de la Medic adica fara AFURISITUL de FORMULAR VERDE. 

      Legea e o bariera in fata careia stau boii si peste care sar cainii...

      Pentru Contrabanda cu tigari ar trebui sa se dea doar amenda , fara puscarie

      Asa este: e o infractiune fara violenta Oamenii odata prinsi dau marfa si banii si apoi isi continue munca cotizand asfel la stat.

    Pai d-aia pleaca domne oamenii din tara ca au locuri de munca prost platite si nu-i lasati sa faca si ei acolo o afacere cu niste tigari...pe aia care fura din trenuri nu-i mai prindeti ...pai unde sa lucreze si tinerii saracii ca sa castige bine sa-si faca si ei o casa fara sa plece-n strainatate sa muncesca. pai astia sunt oameni patrioti domne...

    De ce puscarie pentru contrabanda cu tigari? Da ce e viol cu perversiuni?

    Dati amenda , dar FARA PUscarie!

    Puscaria-i o prostie

    te-invata la HOTIE 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb