O pădure în calea fondurilor europene

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 24 iunie 2010

Primăria Pojejena, din Caraş Severin, încearcă, încă din luna martie, să-şi vândă cele 469,8 hectare de pădure ca să obţină banii pentru confinanţarea proiectelor europene.

Multe dintre primăriile din ţară nu au suficienţi bani ca să asigure cofinanţarea proiectelor europene pe care le accesează.

Dar, ca să nu piardă proiectele de investiţii, primarii lor se văd, deseori, puşi în situaţia să apeleze la metode ingenioase, mai puţin obişnuite, ca să obţină banii pentru cofinanţare.

Unii dintre ei scot la vânzare terenurile de care localitatea nu mai are nevoie, alţii chiar pădurile din apropierea comunelor pe care le admi-nis-trează.

Un exemplu în acest sens este cel al Primăriei Pojejena din judeţul Caraş Severin care, încă din luna martie, tot încearcă să-şi vândă pădurea ca să obţină banii necesari pentru cofinanţarea proiectelor europene.

Primăria Pojejena, care a accesat patru proiecte europene de circa 8 milioane euro, a scos la licitaţie, încă din luna martie, cele 469,8 hectare de pădure pe care le deţine. Preţul a fost stabilit la 1.500 euro/hectar, iar în urma afacerii, primăria a estimat că va obţine circa 705.000 euro.

Însă, până în prezent nu s-a găsit niciun cumpărător, dar edilul comunei spune că va organiza şi alte licitaţii.

Primarul comunei Pojejena, Omer Radovancovici, ne-a declarat: "Am organizat trei licitaţii pentru vânzarea pădurii, însă nu s-a găsit niciun cumpărător. Din discuţiile cu cei interesaţi de pădure a reieşit că aici s-ar fi dorit să se construiască o fabrică de cherestea sau să se pună bazele unui fond de vânătoare, însă licitaţiile nu au avut finalitate".

Primarul Radovancovici spune ca va organiza, săptămâna viitoare, o altă licitaţie pentru vânzarea pădurii, însă, faţă de rundele anterioare, preţul la hectar este mai mare: "Am făcut o reevaluare şi preţul la hectar este acum de 1.700 euro. Vom organiza şi alte licitaţii ca să vindem pădurea pentru că avem nevoie de bani pentru cofinanţarea proiectelor europene accesate".

Edilul a precizat că, în situaţia în care nu se va găsi un cumpărător, ia în calcul şi varianta s-o predea ocolului silvic, deoarce costurile de întreţinere sunt mari.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Padurea creste mai greu decat pretentiile unora..Nu precizati ce proiecte doriti sa cofinantati. Poate ca puteti trai si fara ele. In vremurile astea de depresiune economica,o padure reprezinta o avere.Iar pretul cerut pe hectar de padure este prea mic.Nimeni nu va opreste s-o predati ocolului silvic dar sunteti sigur ca nu va fi defrisata de altii? mai ganditi-va.

    1. Oare ce fel de popor suntem daca nu suntem in stare sa protejam si sa sporim ceea ce avem? Cum se pot gandi oare alesii nostri doar la ziua de azi? Daca nu se gandesc la cetatenii care i-au ales, nu se gandesc macar la nepotii lor si la faptul ca o padure inseamna viata curata si adevarata????!!!! Sa fi reinviat oare spiritul lui Nero? " Dupa noi potopul ! "

    chiar am ajuns sa nu mai gandim deloc ,vindem tara la altii si nu ne pasa ,ce vor spune de voi noile generatii cind nici 10%din pamintul romanesc nu mai este al romanilor ,o sa mai avem o tara a noastra sau o sa fim refugiati in propria tara ,rusine conducatorilor romaniei care vind tara strainilor,o padure cu 1500 euro hectarul ,nu aveti minte ,si chiar va trebuie un psihiatru ,ginditi-va la generatiile care vin si faceti ceva sa traim cu capul sus.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb