Multe dintre primăriile din ţară nu au suficienţi bani ca să asigure cofinanţarea proiectelor europene pe care le accesează.
Dar, ca să nu piardă proiectele de investiţii, primarii lor se văd, deseori, puşi în situaţia să apeleze la metode ingenioase, mai puţin obişnuite, ca să obţină banii pentru cofinanţare.
Unii dintre ei scot la vânzare terenurile de care localitatea nu mai are nevoie, alţii chiar pădurile din apropierea comunelor pe care le admi-nis-trează.
Un exemplu în acest sens este cel al Primăriei Pojejena din judeţul Caraş Severin care, încă din luna martie, tot încearcă să-şi vândă pădurea ca să obţină banii necesari pentru cofinanţarea proiectelor europene.
Primăria Pojejena, care a accesat patru proiecte europene de circa 8 milioane euro, a scos la licitaţie, încă din luna martie, cele 469,8 hectare de pădure pe care le deţine. Preţul a fost stabilit la 1.500 euro/hectar, iar în urma afacerii, primăria a estimat că va obţine circa 705.000 euro.
Însă, până în prezent nu s-a găsit niciun cumpărător, dar edilul comunei spune că va organiza şi alte licitaţii.
Primarul comunei Pojejena, Omer Radovancovici, ne-a declarat: "Am organizat trei licitaţii pentru vânzarea pădurii, însă nu s-a găsit niciun cumpărător. Din discuţiile cu cei interesaţi de pădure a reieşit că aici s-ar fi dorit să se construiască o fabrică de cherestea sau să se pună bazele unui fond de vânătoare, însă licitaţiile nu au avut finalitate".
Primarul Radovancovici spune ca va organiza, săptămâna viitoare, o altă licitaţie pentru vânzarea pădurii, însă, faţă de rundele anterioare, preţul la hectar este mai mare: "Am făcut o reevaluare şi preţul la hectar este acum de 1.700 euro. Vom organiza şi alte licitaţii ca să vindem pădurea pentru că avem nevoie de bani pentru cofinanţarea proiectelor europene accesate".
Edilul a precizat că, în situaţia în care nu se va găsi un cumpărător, ia în calcul şi varianta s-o predea ocolului silvic, deoarce costurile de întreţinere sunt mari.
1. Nu va pripiti dle primar Radovancovici!
(mesaj trimis de S.I. în data de 24.06.2010, 12:09)
Padurea creste mai greu decat pretentiile unora..Nu precizati ce proiecte doriti sa cofinantati. Poate ca puteti trai si fara ele. In vremurile astea de depresiune economica,o padure reprezinta o avere.Iar pretul cerut pe hectar de padure este prea mic.Nimeni nu va opreste s-o predati ocolului silvic dar sunteti sigur ca nu va fi defrisata de altii? mai ganditi-va.
1.1. vindeti padurea? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de violeta în data de 26.06.2010, 17:54)
Oare ce fel de popor suntem daca nu suntem in stare sa protejam si sa sporim ceea ce avem? Cum se pot gandi oare alesii nostri doar la ziua de azi? Daca nu se gandesc la cetatenii care i-au ales, nu se gandesc macar la nepotii lor si la faptul ca o padure inseamna viata curata si adevarata????!!!! Sa fi reinviat oare spiritul lui Nero? " Dupa noi potopul ! "
2. da doamne romanului minte
(mesaj trimis de elionor în data de 17.08.2010, 14:24)
chiar am ajuns sa nu mai gandim deloc ,vindem tara la altii si nu ne pasa ,ce vor spune de voi noile generatii cind nici 10%din pamintul romanesc nu mai este al romanilor ,o sa mai avem o tara a noastra sau o sa fim refugiati in propria tara ,rusine conducatorilor romaniei care vind tara strainilor,o padure cu 1500 euro hectarul ,nu aveti minte ,si chiar va trebuie un psihiatru ,ginditi-va la generatiile care vin si faceti ceva sa traim cu capul sus.