Bursa de Valori are un nou director general. Ce poate el face pentru BVB? Aşteptările sunt mari, criticile abundă pentru ceea ce s-a întâmplat cu piaţa de capital de la lansarea Bursei şi până astăzi, poziţiile participanţilor la piaţă au fost de multe ori ireconciliabile şi iraţionale, în opinia mea. Aşadar, vine un personaj cu o istorie profesională excelentă pe piaţa de capital din Varşovia, căruia i se poate reproşa doar conduita etică - sau mai degrabă conflictul de interese - ce a condus la demisia sa, dar acest lucru este nu doar obişnuit şi acceptabil pe malurile Dâmboviţei, dar chiar întâmpinat cu oarecare căldură...
Persoane cărora să nu le poată fi reproşat nimic - profesional sau privat - sunt puţine şi printre ele nu sunt neapărat doritori de poziţii de management la BVB... Domnul Sobolewski apare ca un cavaler renumit, care vine să călărească o mârţoagă autohtonă, în speranţa că o va transforma în calul înaripat din poveşti. Îi doresc mult succes, dar mai jos voi prezenta piedicile de natură macroeconomică şi structurală, pe care trebuie să le depăşească noul director general al Bursei.
În primul rând, spre deosebire de Polonia sau alte ţări foste comuniste, în România tranziţia reală la economia de piaţă a început mult mai târziu şi sub "oblăduirea" foştilor oficiali de partid sau ofiţeri de securitate. Piaţa de capital s-a născut după modelul "băieţilor deştepţi" care să acapareze cât mai repede activele statului la preţ redus... Fondurile Proprietăţii Private şi societăţile de management asociate lor - deşi copiate după modelul polonez - nu au reuşit niciodată să reprezinte o locomotivă pentru privatizarea şi profesionalizarea sistemelor de management în companiile din portofoliu, ci au deservit, în majoritatea cazurilor, interese private/ politice şi chiar interlope. Faptul că la conducerea acestor instituţii s-au aflat persoane fără nicio pregătire economică relevantă şi cu gândire mai degrabă poliţienească decât financiară, precum şi facilităţile legislative pe care aceştia le-au "negociat" pentru a-şi asigura influenţa pe termen lung în entităţile respective au avut un impact negativ asupra pieţei de capital. La fel cum, sub imaginea de ajutor pe care BNR l-a oferit pieţei de capital, s-a ajuns în fapt ca Bursa să fie un fel de copil - şi acela orfan - al băncii centrale. Şi dacă mai adăugăm la asta şi personajele controversate - şi adeseori penale - care au construit piaţa de capital de la începuturile ei (începând cu fraţii Păunescu, dar lista este prea lungă pentru a încăpea într-un articol...) avem reţeta clară a pieţei de capital din România: privatizare să fie, primim... dar cu băieţii noştri!
Care băieţi au folosit toate instrumentele posibile pentru a-şi rotunji propriile venituri (insider trading, front running, tranzacţionare pe piaţa gri a titlurilor care urmau să fie listate pe Bursă) în detrimentul micului acţionar şi al investitorilor instituţionali străini.
Aşadar, cei care se plâng acum că piaţa este subdezvoltată, că nu se pot atrage firme mari către Bursă, că statul nu listează companiile de stat (şi că nu foloseşte piaţa de capital pentru privatizare), că investitorii străini se uită cu reticenţă la piaţa de capital din România, că volumele de tranzacţioare sunt foarte reduse, etc. au perfectă dreptate. Dar această situaţie li se datorează în mare parte şi lor.
Ce va putea să schimbe noul CEO rămâne de văzut; eu cred că va fi sufocat de interesele puternice şi divergenţe din piaţă şi va abandona lupta după un an-doi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2013, 00:14)
Pacat de introducere pt un final kkcios. Daca ati avea notiunea termenilor ati intelege ce fel de om avem imensa sansa sa reuseasca aici
2. o sa reuseasca
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2013, 07:35)
domnul Sobolewski o sa reuseasca deoarece este un profesionist adevarat
stie la ce a venit, cele doua burse, VArsovia si Bucuresti, sunt oarecum asemanatoare, doar ca una s-a dezvoltat si alta e in curs
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2013, 08:18)
Tonomatelor!
3. fără titlu
(mesaj trimis de doru în data de 28.08.2013, 08:14)
Dle Cabat, chiar daca, in linii generale, aveti dreptate, imi permit sa va fac o precizare : FPP-urile nu au fost copiate dupa modelul polonez ci modelul polonez a fost dezvoltat pornind de la schema folosita in Romania (consultantul principal fiind acelasi - Coopers&Lybrand)
4. Un articol realist !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 28.08.2013, 09:28)
Un articol realist !
Domnul Cabat este un analist CFA bun si un observator realist.
Daca pana la Craciun nu se intampla nimic vizibil cu BVB transformata in singura locomotiva pietei de capital din Romania, probabil la GSM din primavara se va pune iar problema schimbarii conducerii BVB dar analaistii sunt invatati cu orizonturi mai mari adica 2 ani.
In momentul de fata ASF, brokeri, analisti, guvern, parlament, actionari si investitori se asteapta ca DG sa aiba o bagheta magica care sa ne trezeasca dintrun vis urat intr-o realitate euforica. De fapt suntem intr-o realitate dezastruoasa si avem doar vise euforice .
4.1. Cam insuficient (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de TEB în data de 28.08.2013, 10:36)
Zic ca dpdv al intregii societati, tb sa se abordeze incl/mai ales psihologic problema: atat a 'cuponarilor' cat si directorilor de fabrica, si evident si a baietilor - toti tb sa traiasca, nu ?
Sa speram ca cei care l-au invitat pe S. sa aibe un fel de plan, caci dc nici el nu reuseste, pe cine mai chemam ?
5. Curiozitate
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2013, 10:14)
Daca renumitul cvaler calareste martoaga, ce va rezulta: un catar sau un magar?
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de MAKE în data de 28.08.2013, 10:39)
Ii va da sa se-ndoape cu jaratic si mirtoaga va prinde aripi.
Doriti o bricheta, va rog?
6. Isterie maxima
(mesaj trimis de Un Nene în data de 28.08.2013, 10:35)
Cum scrie cineva aici "Sobolewski" cum incepe isteria, curg rauri-rauri frazele, se scot cutitele... V-am mai rugat sa stati cumintei altfel o sa va cauzeze. Omul ala va veni (timorat la maxim dupa ce a vazut cum e asteptat in Ro) si va incerca sa faca ceva. Daca va si reusi asta e alta poveste.
Cat despre faptul ca "bursa de la Bucuresti seamana cu cea de la Warsowia" asta e comica rau. N'are cum sa semene (alta perceptie, alta dimensiune, alte sectoare scoase in fata, alt interes din partea guvernului) si in plus EI au ales la fix momentul privatizarilor/listarilor massive. Noi (in Ro) ne-am trezit in plina criza, cu preturi si interes in picaj sa facem listari - de fapt numai vrem sa le facem... Cine naiba sa vina acu'??
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2013, 10:41)
Nu-i baga in seama, sint niste tonomate.
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2013, 11:07)
Ai dreptate nene; cazul concret - smecherii /rechinii de la ERSTE cu listarea BCR si statul neputincios in a-i obliga sa-si respecte promisiunile, este revelator.
6.3. avem Erste in loc de BCR (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2013, 11:22)
au listat ERSTE la Bucuresti, cred ca e la fel de bine
7. ce scrie aici stie deja toata lumea
(mesaj trimis de oreste în data de 28.08.2013, 11:21)
in rest ?
8. fără titlu
(mesaj trimis de vremea tunurilor a trecut în data de 28.08.2013, 11:23)
Perioada aceea in care cine avea mai mult tupeu castiga,cine incalca regulile se umplea de bani,a trecut.Ma astept ca in curand DIICOT,DNA si alte institutii ale statului sa faca ordine in piata de capital si sa inceapa de la varf:cu cei care populeaza ASF-UL si sa coboare pe intreg lantul.Cred ca daca vrem sa avem piata,trebuie sa muncim ,sa devenim profesionisti.Cred ca in piata se vor face foarte multi bani,dar munciti.De acum vor face bani firmele care vor stii sa se finanteze prin intermediul pietei si cei care ii vor consilia,prin comisionul legal incasat.SB cunoaste piata,mecanismele pietei si cei cel mai important stie regulile,a incalcat una si s-a ars,cred ca nu va mai repeta greseala si nu va permite ca cei din preajma lui sa faca greseli.
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2013, 11:31)
BVB are o capitalizare de peste 15 miliarde EURO
perspectivele arata bine, chiar daca acum avem rulaje zilnice de 7-8 milioane euro pe zi
cresterea va fi exponentiala cand dupa o reforma facuta cu cap de cineva care stie sa puna lucrurile la punct
9.1. Ce?! (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de MAKE în data de 28.08.2013, 12:00)
Dincolo de diversitatea solutiilor consemnate in cadrul "Polemicii amicale", nu mai exista decit varianta re-etatizarii Bursei (partiale sau totale), o varianta congruenta cu experienta lui Sobolewski si in care isi creeaza premisele pentru ceea ce este expert.
Varianta, desi la fel de socanta ca si propunerea mea de constituire a pietei informale, o recomand sa fie luata in calcul, pentru ca reuseste sa cointereseze "Autoritatea superioara" in dezvoltarea Bursei.
Ideea este ceva mai ampla, dar nu-mi apartine.
9.2. etatizare sau preluare? (răspuns la opinia nr. 9.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2013, 12:25)
cred ca pana la re-etatizare ar putea sa fie o preluare a BVB din partea unui mare jucator
suntem o tara cu potential mare, avand in vedere nr populatiei si structura economica
cred ca vor exista multe oferte de preluare, dupa ce Sobolewski aduce BVB in atentia lumii financiare
nu uitati ca BVB nu are actionar majoritar
9.3. capitalizarea e mai mare la BVB (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de arthur în data de 28.08.2013, 12:38)
capitalizarea pietei BVB este
pe BVB 24.580.505.930 EUR
pe rasdaq 1.999.420.550 EUR
deci 26.5 miliarde EURO
daca ajung la bursa si celelalte companii care urmeaza sa fie listate o sa fie peste 30 miliarde euro
9.4. Mai avem de visat (răspuns la opinia nr. 9.3)
(mesaj trimis de Un Nene în data de 28.08.2013, 12:54)
Si capitalizarea de la Warsowia este de 184mld euro. Mai avem de alergat pana prindem din urma alte burse ... dar putem sa visam ca asta e gratis.
9.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.2)
(mesaj trimis de MAKE în data de 28.08.2013, 13:03)
Daca Statul ar fi interesat sa preia BVB, atunci credeti ca ar accepta schimbarea normei limitarii detinerilor in favoarea altcuiva decit a lui insusi?
9.6. statul nu are bani sa cumpere BVB (răspuns la opinia nr. 9.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2013, 13:09)
la preluare BVB devine foarte scumpa, nu are statul bani pentru asa ceva si ar intra la concurenta cu alti mari operatori daca se schimba limita de detinere
greu de crezut ca statul nu poate sa ofere cat ofere strainii interesati de bvb
9.7. corectez (răspuns la opinia nr. 9.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2013, 13:10)
greu de crezut ca statul poate sa ofere cat ofere strainii interesati de bvb
9.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2013, 13:12)
BVB mai detine si depozitarul central si casa de compensare
e un grup de firme
9.9. Vaaai (răspuns la opinia nr. 9.8)
(mesaj trimis de Un Nene în data de 28.08.2013, 13:57)
Ce mare e bursa noastra (si noi nu stiam)... acu' stim ca are si Depozitarul si Casa ne-am linistit - va fi un success mondial.
9.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.9)
(mesaj trimis de intrebare pentru Make în data de 28.08.2013, 14:10)
Buna ziua dle Make.In afara de varianta cu piata informala,pe care am inteles-o dar ii dau incontinuuare sanse ZERO de implementare si aplicare mai aveti si o alta solutie pentru ca piata de capital din Romania sa creasca,sa devina vizibila si sa reprezinte o alternativa viabila de finantare a economiei?Sunt curios care este din punctul dumeavoastra de vedere planul B.Puteti sa-l expuneti public sau trebuie sa ne strangem toti jucariile(inclusiv dumneavoastra) si sa plecam acasa?
9.11. Ba, BVB are actionar majoritar, acum... (răspuns la opinia nr. 9.2)
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 28.08.2013, 14:41)
Ba eu zic ca exista un actionar majoritar, acum, anume sistemul bancar comercial. Iar daca dl.S va reusi ceva, va reusi sa asigure un marketing corespunzator sistemului bancar comercial, care va vinde eventual in profit actiunile la BVB, altor societati de brokeraj straine (eventual pseudo-poloneze). Iar cei 50.000 de potentiali clienti romani activi vor ajunge pana la urma in piata de capital, dar convinsi de altii sau prin intermediul fondurilor de investitii romanesti administrate tot de bancile comerciale. Cred ca nici ASF nu poate face mare lucru. Poate doar conducerea ASF sa insiste si sa convinga "papusarii reali" ai economiei noastre, sa schimbe macazul pe alta linie, dar e putin probabil. Nu cred ca dl.Isarescu doreste prea multa transparenta in sistemul financiar romanesc, iar de ceilalti ofiteri conducatori de banci comerciale pseudo-romanesti nici nu ma astept sa doreasca asa ceva. E vorba de constiinta de tara, si spre deosebire de Polonia, Ungaria sau Cehia, la noi acest sentiment este perimat. Cei ce trag sforile din '90 vor acum sa iasa la pensie linistiti si nu vor lasa sa le scape lucrurile de sub control, adica sa se dezvolte o clasa mijlocie puternica in Romania (mijlocie la nivelul nostru, bineinteles).
9.12. Jucariile (răspuns la opinia nr. 9.10)
(mesaj trimis de MAKE în data de 28.08.2013, 15:28)
Am cinci ani de succes jurnalistic (1990-1995), inainte sa apara Bursa si treispreze (2000-2013), de cind au fost risipite sansele pietei nostre de capital, ceea ce dovedeste ca ziarul BURSA nu este dependent de Bursa si ca noi ne continuam joaca, cu succes, chiar daca va stringeti jucariile si plecati.
Daca as fi imaginat vreun "plan B', in afara solutiei careia ii acordati zero sanse, atunci vi l-as fi impartasit (nu cred ca exista posibilitatea imaginarii vreunei altei variante de strategie, fata de cele prezentate, in principiu,in cadrul "Polemicii amicale", inclusiv in cuprinsul interventiilor de astazi).
Oricit nu v-ar place, apa ingheata la zero grade..
9.13. Oportunitatea (răspuns la opinia nr. 9.11)
(mesaj trimis de MAKE în data de 28.08.2013, 15:33)
Vin "lupii tineri", care vor sa rupa lantul....
Printr-o coincidenta, polemica are loc in acest moment de oportunitate politica.
9.14. temperatura de inghet (răspuns la opinia nr. 9.12)
(mesaj trimis de gogu în data de 28.08.2013, 22:16)
apa ingheata si la plus 5 grade daca presiunea e mare :))
9.15. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.14)
(mesaj trimis de MAKE în data de 28.08.2013, 22:35)
...ceea ce nu se intimpla decit in laborator.