O RADIOGRAFIE A BURSEI DE VALORI DE LA SOFIA Capitalizarea companiilor din Bulgaria - 5,7 miliarde euro, la finalul lui septembrie

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 octombrie 2021

Capitalizarea companiilor din Bulgaria - 5,7 miliarde euro, la finalul lui septembrie

Manyu Moravenov, CEO BSE: "Suntem în discuţii cu potenţiali parteneri care să ne ajute la înfiinţarea unei pieţe bulgare de derivate şi furnizarea de servicii de CCP"

La aproape trei decenii de la reînfiinţare, piaţa de capital din Bulgaria este piaţă de frontieră în ierarhia FTSE Russell, iar capitalizarea companiilor locale se ridica, la finalul lunii septembrie 2021, la 5,7 miliarde euro.

Bursa de Valori din Bulgaria a fost reînfiinţată în 1991, după mai bine de 40 de ani de la închiderea operaţiunilor sub regimul comunist, iar începuturile reale ale bursei bulgare au rădăcina în programul de privatizare în masă derulat începând cu 1995 de guvernul bulgar, program inspirat după cel similar din Cehia. Aproape 24.000 de entităţi economice au fost privatizate până la data de 31 decembrie 1995, majoritatea fiind mici producători, companii de depozitare, hoteluri, restaurante şi aşa mai departe, multe din companiile municipalităţilor bulgare. Prin bursă au fost oferite spre vânzare deţineri ale statului în peste 1.000 de companii, iar toţi cetăţenii bulgari de peste 18 ani au primit "vouchere" de proprietate cu o valoare nominală de 25.000 leva, adică în jur de 350 de dolari la vremea respectivă.

"Pozitiv este faptul că unele dintre fostele companii de stat, acum privatizate, şi-au găsit investitori strategici pe piaţa de capital şi au fost salvate de la faliment, iar astfel au fost salvate şi foarte multe locuri de muncă. Dezavantajul a fost că alte companii care s-au trezit subit pe piaţa de capital după privatizare nu erau foarte dornice să îşi păstreze noul statut de companii publice, astfel că au devenit mai mult o povară pentru piaţă.

Ulterior, s-a ajuns ca o majoritate din acestea să fie delistate. Un alt lucru care ar putea fi văzut ca factor negativ (al privatizării în masă) este că participanţii la privatizarea în masă şi-au pierdut interesul faţă de activele pe care le-au dobândit, în principal din cauza scăderii, pe scară largă, a valorii acelor active", ne-a declarat Manyu Moravenov, CEO al Bursei de Valori din Bulgaria.

În ciuda reprezentării mai slabe la bursă din perspectiva raportului capitalizare/PIB, părţi importante din sectoare relevante ale economiei sunt la cota bursei, cele mai notabile fiind sectorul hotelier, de real estate şi cel financiar.

În prezent, finanţarea prin bursă a început să atragă antreprenorii tineri bulgari, care au la dispoziţie piaţa de creştere "beam" - echivalentul pieţei AeRO. Dinamica listărilor la bursa bulgară este însă mai lentă comparativ cu AeRO, în condiţiile în care în 2021 au fost realizate doar 3 plasamente pe această piaţă a bursei bulgare, plasamente prin care s-au atras finanţări de 4,2 milioane de euro. În acelaşi timp, în perioada 2018-2020, numărul total de oferte pe piaţa principală a Bursei de Valori din Bulgaria este de 49, din care 33 de emisiuni de obligaţiuni şi 16 listări de acţiuni. În 2020, prin bursa bulgară s-au atras finanţări de peste 160 de milioane de euro, o creştere de 11% faţă de anul 2019 şi în acelaşi timp cea mai mare valoare a finanţărilor atrase din ultimii 12 ani.

Bursa bulgară se confruntă cu valori tranzacţionate scăzute, iar rulajul generat de investitorii străini, atât de retail, cât şi instituţionali, care au fost activi pe piaţa bulgară în ultimele 12 luni a fost de puţin peste 10%. În Bulgaria există aproximativ 167.000 de conturi ale investitorilor de retail, din care conturi active sunt circa 3.500.

"Considerăm că una dintre problemele semnificative ale bursei noastre este lipsa de investitori de retail activi. Aceşti participanţi sunt de obicei obişnuiţi să li se ofere servicii financiare în modul cel mai convenabil şi uşor - cu câteva clicuri pe un telefon mobil, fără birocraţie inutilă. În această direcţie am intensificat comunicarea cu intermediarii şi băncile, iar în cadrul acestui dialog încercăm să identificăm posibilităţi de extindere şi să creăm oportunităţi similare pentru investitorii bulgari. BSE lucrează foarte activ pentru aducerea mai multor produse şi pentru înlesnirea accesului investitorilor la tranzacţionarea lor, precum şi pentru promovarea acestora în rândul anumitor tipuri de potenţiali investitori", ne-a mai spus Manyu Moravenov, care a adăugat că BSE este în discuţii cu potenţiali parteneri care să ajute la înfiinţarea unei pieţe bulgare de derivate şi furnizarea de servicii de CCP.

În ceea ce priveşte cooperarea regională, Bursa de Valori din Bulgaria doreşte intensificarea dialogurilor între operatorii de piaţă şi realizarea de parteneriate pe bază de proiecte comune, BSE nefiind interesată de operaţiuni de M&A. Bulgarian Stock Exchange şi filiala sa IBEX - Independent Bulgarian Energy Exchange - sunt, de asemenea, în discuţii ce vizează potenţiale proiecte de interes comun cu pieţele din Grecia şi ţara noastră, Moravenov spunând că are în plan organizarea unei întâlniri cu conducerea Bursei de Valori Bucureşti în această toamnă.

"Primul pas este ca fiecare bursă, fiecare piaţă, în termeni de membri, emitenţi şi investitori, să fie mai familiarizaţi cu celelalte pieţe din regiune. Înfiinţarea unei platforme de cooperare regională ar fi un punct de plecare pentru realizarea iniţiativelor, proiectelor sau chiar parteneriatelor comune pe care le-am putea construi. Bursele ar putea promova şi încuraja listări duale şi vedea ce ar putea face în privinţa creşterii atractivităţii acestor listări pentru emitenţi. Un alt lucru este facilitarea şi încurajarea participării brokerilor dintr-o ţară la alte burse din regiune", a spus Manyu Moravenov.

Ziarul BURSA vă prezintă un supliment dedicat pieţei de capital din Bulgaria în care, pe lângă interviul cu directorul general al Bursei de Valori din Bulgaria, este redată o imagine de ansamblu a pieţei bulgare. Este al cincilea supliment de acest tip pe care-l realizăm, după cele dedicate pieţelor din Ungaria, Cehia, Croaţia şi Slovenia, într-un demers care, pe lângă că ne oferă o imagine despre vecini, arată de fapt unde se află piaţa noastră de capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb