O republică model

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 16 iulie 2012

Cristian Pîrvulescu

Criza al cărei apogeu România tocmai l-a atins în această vară, nu este una contextuală. Este o criză a regimului, a cărei rezolvare a fost prea multă vreme amânată. Tocmai de aceea, odată ce toată această furie va fi trecut, România are nevoie mai mult decât de un model de republică, de o republică model. O republică, adică un spaţiu al cetăţeniei democratice în care regulile să fie respectate de toţi, dialogul, în toate formele sale, să fie instrumentul predilect de definire a politicilor publice, iar politica să devină modestă, rămânând la nivelul unei funcţii de coordonare a societăţii şi de asigurare a accesului echitabil la resurse.

De obicei, criza regimului politic apare în primii ani după instaurarea sa şi presupune reglarea relaţiilor dintre instituţiile puterii, în special dintre preşedinte şi guvern. La noi, deşi preşedintele nu are atribuţii constituţionale importante, cu excepţia celei de şef al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, rolul său a fost amplificat nu atât de alegerea sa directă, cât mai ales de cariera sa anterioară de şef de partid. Cu excepţia lui Emil Constantinescu, care nu provenea din rândurile unui partid şi nu a putut controla o majoritate prezidenţială, ceilalţi doi preşedinţi, Ion Iliescu şi Traian Băsescu, au mizat pe un sprijin important al parlamentarilor dincolo de scorul partidelor lor. Atunci când, după 2000, Ion Iliescu nu mai putea constitui, ca în 1992, o majoritate prezidenţială, a fost rândul primului ministru să guvernamentalizeze, de facto, regimul politic. Începând cu primul său mandat, din decembrie 2004, Traian Băsescu a încercat să-şi constituie propria sa majoritate prezidenţială. Stilul său politic conflictual l-a împiedicat să realizeze consensul şi a urmat prima suspendare în aprilie 2007. În decembrie 2009, după victoria la limită în alegerile prezidenţiale, a realizat, însă nici atunci prin consens, o majoritate prezidenţială artificială care s-a spulberat imediat ce partidul său a pierdut putere. A doua suspendare - privită astăzi, spre deosebire de 2007, printr-o grilă ideologică abia disimulată de mulţi observatori din occident - este o consecinţă directă a acestei crize de regim prelungite. Căci atunci când nu mai are majoritate prezidenţială şi nu mai controlează instituţiile, preşedintele nu mai poate exercita puterea indirectă ce rezulta din poziţia sa de şef informal de partid.

Într-un articol de opinie publicat în Le Figaro din 12 iulie 2012, de Henri Paul, fostul ambasador al Franţei la Bucureşti până în februarie anul acesta şi un cunoscător avizat al vieţii politice româneşti, eliberat astăzi de constrângerile diplomaţiei, face o analiză lucidă şi deschisă a situaţiei din România, identificând aceeaşi problemă: criza de regim. Ca absolvent de SciencesPo, Henri Paul înţelege forte bine rolul consolidării instituţiilor pentru ieşirea României din spirala crizei. "Criza regimului trebuie să se încheie într-un fel sau altul. Iar sărăcia şi sărăcia extremă a multor români - care nu mai beneficiază de creşterea economică din anii "90, emigraţia fiind unul din indiciile cele mai clare ale acestei situaţii - trebuie să se termine. Şi pentru asta este nevoie de o politică de relansare echilibrată", explică cititorilor cotidianului de dreapta fostul ambasador. Abia după aceas-ta "va sosi şi timpul reconstrucţiei, căci tranziţia democratică din România, o tranziţie ce pare fără sfârşit, trebuie să îngăduie acum abordarea serioasă a problemelor serioase".

Iar probleme serioase se referă atât la modelul de regim, cât şi la capacitatea clasei politice şi a cetăţenilor de a contribui la consolidarea instituţiilor. După mai bine de două decenii de viaţă politică puternic personalizată şi tocmai de aceea instabilă, a venit vremea instituţionalizării. Fără instituţii puternice, dincolo de persoane mai mult sau mai puţin carismatice, republica, nu atât ca formă de stat cât ca stare de spirit, nu poate funcţiona.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. defazat si banal ca intotdeauna

    Cred ca "Bursa'' s-a dovedit destul de generoasa gazduind in fiecare saptamana consideratiile neutre, palide, lipsite de semnificatie ale d-lui Parvulescu, care abia reuseste sa-si mascheze simpatiile liberale. Destul ! Se pare ca nu mai are nimic nou si interesant de comunicat.

    1. Jenant si lipsit de orice substanta.

    Cred ca Parvulescu crie editorialele in masina, in drum apre ONG. De mult nu mai are de spus nmic.

    Seful grupului parlamentar al social democratilor din bundestag pronunta si el, in luarea de pozitie la cald privitoare la evenimentele din Romania, cuvintele criza constitutionala. Si se referea in mod explicit nu atat la aceste evenimente, cat la o perioada de mai multi ani. Viitoarea formula institutionala va trebui in mod cert definita altminteri decat prin amendarea cosmetica a actualei constitutii. Chiar Presedintele actualmente suspendat, care a incercat sa faca, la modul declarativ, din reforma constitutionala o tema a mandatelor sale, nu a reusit decat sa esueze in capcanele dulci ale constitutiei nascute bolnava la inceputul anilor 90.

    Necazul e ca nu vad pe nimeni, pe actuala scena politica din Romania, care sa constientizeze aceasta problematica si sa fie, totodata, cointeresat de rezolvarea ei.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb