O tannenbaum

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 23 decembrie 2011

Cornel Codiţă

Din motive pe care doar astrologii le-ar putea clarifica cîndva, luna decembrie a fost parcă predestinată să joace un rol însemnat în viaţa noastră comună, a ro-mâniilor luaţi ca o colectivitate. Reflexul acestui fapt ar trebui să fie, în fiecare buclă a unui an, traversarea unui spaţiu- timp, politic şi spiritual, cla-rificator, populat de limpeziri şi limpezimi, de finalizări, de aşezări întemeietoare pentru noul ciclu care se deschide dincolo de cortina Noului An. Pe măsură ce ne îndepărtăm de Decembrie 1989, lucrurile merg exact în direcţia opusă.

Cea mai căutată dintre clarificări a fost, în toată această perioadă, aceea capabilă să tragă linia definitivă, istorică şi politică, dintre revoluţie, contra-revoluţie şi lovitură de stat, iar pe fondul acestei clarificări, pe aceea care desparte responsabilităţi şi vinovăţii, de merite, laurii recunoştinţei şi privilegii. În locul clarificărilor, al tonelor de rapoarte ale comisiilor parlamentare, al investigaţiilor pe cont propriu, al dezvăluirilor şi reevaluărilor care nu mai contenesc, ne afundăm în confuzie. Marcat de momentul trist, dar atît de spiritualizat, al mutării lui Havel de la cele lumeşti, mă întrebam zilele trecute de ce în Cehia tema veridicităţii revoluţiei lor pur şi simplu nu a existat, în timp ce la noi nu conteneşte să genereze "baricade politice" şi, desigur, .... confuzie. Dacă pui sub lupă evenimentele care au determinat prăbuşirea regimului comunist de la Praga, acolo tot ceea ce pentru noi este mister, pentru ei este clar ca lumina zilei: da, a existat o puternică implicare, pe teren, a serviciilor de informaţii străine, inclusiv sovietice, în momentele cheie ale transformării valului popular de manifestaţii anti-comuniste în mecanism de legitimare a noii arhitecturi de putere care i-a luat locul; da, a existat o competiţie politică între susţinătorii unor soluţii alternative ale ieşirii din comunism, cel puţin în privinţa conţinutului politic al primelor etape; da, a existat problema politică, dar şi umană, foarte dificilă generată de dilematica alegere între "recuperarea" şi "proscrierea" celor pentru care comunismul nu fusese doar o simplă supă ideologică în care şi-au trăit viaţa, de nevoie, ci o parte esenţială a vieţii lor de idealuri, cariere, credinţe, loialităţi afirmate şi susţinute public. Toate aceste probleme nu au fost deloc mai simple la ei decît la noi; la ei însă, au fost clare de la început pînă la sfîrşit. Revoluţia lor nu a început cu schimbarea regimului comunist, ci mult înainte, odată cu fundamentarea politică şi afirmarea publică a unei alternative, căreia Havel şi grupul de intelectuali ai Cartei 77 i-a dat formă, conţinut şi simbol, un deceniu înainte ca schimbarea de regim să se producă.

Confuziile lui decembrie, la noi, nu încep şi nici nu se sfîrşesc cu temele revoluţiei. Ele încep a se aşterne chiar cu Ziua Naţională şi totul se trage de la uriaşul deficit de legitimitate de care este lovită structural întreaga noastră clasă politică. Acest gol încearcă politicienii să-l acopere, să-l compenseze cu orice prilej şi cu orice ocazie, inclusiv cea legată de ceea ce ar trebui să fie o sărbătoare naţională. Nu este! E doar un tablou de gang în care pe jumătate stau zugrăvite figuri înţepenite de oficiali nesiguri pe rolul şi menirea lor, plus uniforme, iar pe cealaltă jumătate se lăfăie agitaţia populară din jurul pomenilor publice organizate de oficialităţi cu acest prilej.

La fel de triste sunt şi confuziile "organizate" în jurul evenimentelor sprituale ale acestei perioade: Solstiţiul, Crăciunul şi Schimbarea anilor. Dacă v-aţi întrebat vreodată de ce a scris Shakespeare o piesă care se cheamă "A douăsprezecea noapte", aţi descoperit, desigur, că au fost vremuri cînd oamenii lumii creştine trăiau şirul acestor zile acoperite de bucurie şi spiritualitate, ca pe un lanţ de aur cu care-şi împodobeau vieţile. Astăzi, totul zace într-un morman zgomotos şi sclipicios de reclame, anunţuri şi activităţi comerciale. Esenţa uneia dintre cele mai frumoase şi mai bogate spiritual părţi a unui an a fost redusă şi este trăită de "creştinii noştri" ca o simplă vizită la un mare parc de cumpărături, cadouri şi libaţii bahice. Dacă vrea cineva să înţeleagă dimensiunea sărăciei spirituale în care ne-au cufundat confuziile cultivate de spiritul mercantil, nu trebuie să vă întoarceţi neapărat la vremurile shakespeariene, este suficient să (re)citiţi poveştile de Crăciun cu care se delectau bunicii sau părinţii noştri, pe cînd erau copii. De acolo veţi afla, sau redescoperi, că bradul de Crăciun era visul celor mici, cu care se culcau în gînd în Seara de Ajun, pentru a-l descoperi împodobit, aievea, ca pe cea mai mare minune a vieţii lor, în dimineaţa Sfintei Naşteri. Şi, poate, tot de acolo veţi redescoperi valenţele simbolice simple, dar atît de puternice, ale eternului verde din bradul Crăciunului, cîntate de versurile lui Ernst Anschutz, din care, pe orice meridian al lumii, cineva tot ştie să spună: O Tannenbaum, o Tannenbaum wie treu sind deine Blätter: Speranţă şi Statornicie întru credinţă.

Exact ceea ce ne lipseşte nouă, româ-nilor pentru a ieşi din confuzie.

Opinia Cititorului ( 5 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Da, domnule Codita, aveti dreptate.

    Spiritul mercantil al vremurilor pe care le traim este reflectat foarten graitor in spectacolul urlaturilor (da, am scris bine!, uratul era in alte vremuri) cu care "crestinii nostri" ne impanzesc strazile, an de an, inaintea sarbatorii Craciunului. 

    Anul 2012 va duce multa bucurie si fericire pentru toate semnele zodiacale. Chiar daca multa lume crede ca anul 2012 va duce multe dezastre naturale, sau chiar sfarsitul lumii dupa cum zic unii, cu siguranta ca nu va fi asa.

    Anul 2012 va fi unul care va aduce schimbari majore in constiinta umana. In data de 1 Ianuarie 2012, Venus, planeta dragostei si Neptun planeta omenirii vor trece in semnul Varsatorului, acest eveniment va duce un nou ciclu de speranta, pace si noi viziuni de viitor 

    1. 1) LES MARCHÉS À TERME FINANCIERS, MONÉTAIRES ET DES MATIÈRES PREMIÈRES : VÉRITABLE MOTEUR DE SPÉCULATION ET PRINCIPAL FACTEUR DE CRISE.

      À côté des produits tels que Subprimes, CDO et CDS qu’il faudrait interdire pour cause d’épargne et de salut public, il y a les marchés à terme qu’il faudrait abolir, parce qu’ils constituent le véritable moteur de spéculation, elle-même principal facteur de crise ! 

      Des marchés détournés de leur... 

    Nativii din semnele de Foc: Berbec, Leu si Sagetator vor fi cei care vor muta si muntii din loc atunci cand va fi nevoie. Berbecii vor fi cei care vor avea spirit de initiativa si vor coordona diferite proiecte in anul 2012. Lei vor fi cei care vor aduce idei proaspete in fiecare domeniu de activitate iar toata lumea va fi multumita de ei. Sagetatorii sunt cei care vor munci din greu pentru a transforma idealurile in realitate si se vor asigura ca rezultatul sa fie unul cat se poate de pozitiv.

    1. Sper sa reauseasca in acest an sa transforme idealurile in realitate...si are idealuri, tara spirituala cum este prin natura sa Jupiteriana. Prin intrarea in vigoare a Tratatul de la Lisabona si UE a devenit tot Sagetator desi prin Declaratia Schuman este legata de balanta.Ca fapt divers si eu locuiesc tot in localitate legata de sagetator prin ziua nationala a Romaniei 1 Decembrie.( pentru curiosi eu am propus profesorilor mei care au initiat Trataul Constitutional sa-i schimbe denumirea ca...

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb