• Demisia Cabinetului Tăriceanu, respectiv viitoarele alegeri anticipate nu îi sperie prea tare pe întreprinzători
• Doar reprezentanţii sectorului agricol sînt mai îngrijoraţi
• Cristian Pîrvan, secretar general al AOAR
"Asociaţia nu are o poziţie referitor la această problemă, însă din modul de acţiune şi din preocupările noastre, această situaţie va naşte incertitudini. Acest moment politic ridică semne de întrebare cu privire la politica fiscală, economică. Un viitor guvern este liber să-şi adopte propria politică şi nu vom şti în ce măsură vor fi păstrate actualele politici.
Este de presupus faptul că integrarea va fi amînată pentru 2008, dar este periculos că nu ştim sigur dacă pentru 2008, 2009 sau 2010.
Problema amînării integrării va însemna că nu vor mai sosi fonduri europene şi un deficit bugetar de 0,5%. Pe de altă parte, afacerile vor merge înainte. Investiţiile străine vor trece printr-un moment de aşteptare, investiţiile "greenfield" se vor tempera în următoarea perioadă. Economia are inerţie şi putere şi vom trece peste aceste momente. Italia a schimbat 55 de guverne în decursul a 45 de ani, în prezent fiind a şaptea putere economică mondială".
• Mihai Albu, manager general "Interbrew"
"Consider că situaţia politică actuală nu poate influenţa afacerea pe care o conduc şi nici mediul de afaceri. În ultimii ani, mediul de afaceri s-a mai îmbunătăţit, a existat o predictibilitate mai bună, în timp ce toate elementele macro-economice converg spre un climat din ce în ce mai bun. Dacă va veni alt Guvern, nu vor exista mari modificări faţă de situaţia actuală".
Mihai Lungu, preşedintele Cooperativei Agricole "Muntenia":
"Decizia premierului Tăriceanu de a înainta demisia întregului Cabinet este corectă, în sensul însănătoşirii mediului de afaceri.
• Mihai Lungu, preşedintele Cooperativei Agricole "Muntenia"
"Decizia premierului Tăriceanu de a înainta demisia întregului Cabinet este corectă, în sensul însănătoşirii mediului de afaceri. Pachetul de legi privind proprietatea şi justiţia este benefic pentru agricultură şi l-am fi dorit promulgat şi publicat în Monitorul Oficial. Pe termen scurt vor exista repercusiuni negative la nivel macro-economic. În ceea ce priveşte agricultura, riscul să mai stăm încă un an în afara Uniunii Europene reprezintă o oportunitate pentru sector, în vederea unei pregătiri mai bune".
• Maria Grapini, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Uşoară - FEPAIUS
"Apreciez francheţea cu care Guvernul a tratat problema, deşi consecinţele vor fi negative. Discuţiile pe care le-am purtat în ultimele două luni cu autorităţile reprezintă, în aceste condiţii, o pierdere de timp şi bani, dat fiind că partenerul de dialog s-a fracturat. În ultima perioadă am reuşit să facem previziuni pentru un pachet fiscal pînă în 2007. Acum, mediul de faceri < a rămas în ceaţă >, mergem ca o maşină fără frîne, nu ştim unde o să ne oprim".
• Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN
"Demisia Cabinetului Tăriceanu în scopul demarării de alegeri anticipate va fi resimţită de mediul de afaceri, într-o oarecare măsură. Ţinînd cont că s-a început recoltarea grîului, Guvernul urma să emită o serie de acte normative cu privire la sprijinul acordat producătorilor agricoli.
În prezent, ţăranii nu ştiu ce să facă cu grîul. Trebuie făcut ceva cu privire la sprijinul pe care agricultorii urmau să-l primească, respectiv subvenţia a 1.500 de tone de grîu cu 0,04 RON/kg, sprijinirea depozitării pe o perioadă de şase luni, susţinerea exporturilor de grîu".