Preşedintele american Barack Obama l-a felicitat pe Vladimir Putin pentru alegerea sa la preşedinţie, în cadrul conversaţiei telefonice pe care au avut-o vineri, şi au convenit să continue discuţiile pe teme ca Siria şi scutul antirachetă, informează un comunicat al Casei Albe.
"Preşedintele Obama l-a sunat pe preşedintele ales al Rusiei şi premierul Putin, pentru a-l felicita pentru victoria sa recentă la alegerile prezidenţiale ruse", se arată în comunicatul citat de Mediafax. Ei au apreciat că relansarea cu succes a relaţiilor bilaterale ar trebui consolidată în următorii ani şi au convenit să continue eforturile pentru a înlătura obstacolele în vederea unor relaţii mai bune.
Cei doi lideri au subliniat domeniile în care trebuie să continue cooperarea, inclusiv consolidarea relaţiilor comerciale şi de investiţii. Obama şi Putin au convenit de asemenea să continue discuţiile pe subiecte asupra cărora Statele Unite şi Rusia au opinii divergente, precum situaţia din Siria şi scutul antirachetă.
Liderul american a subliniat progresele în relaţia ruso-americană realizate în ultimii trei ani cu preşedintele Dmitri Medvedev, inclusiv cooperarea privind Afganistanul şi Iranul, încheierea acordului START şi invitaţia recentă către Rusia de a adera la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).
Preşedintele american a mai afirmat că aşteaptă cu nerăbdare să-l găzduiască pe Putin cu ocazia summitului G8 din mai, de la Camp David.
• Miniştrii europeni ai Afacerilor Externe sunt împotriva unei intervenţii militare în Siria
Miniştrii europeni ai Afacerilor Externe au avertizat vineri despre tentaţia unei intervenţii militare în Siria, afirmând că o astfel de iniţiativă ar putea declanşa "un incendiu la scară largă".
Orice discuţie privind o intervenţie militară ar fi "contra-productivă", a declarat şeful diplomaţiei germane, Guido Westerwelle, în momentul sosirii la reuniunea informală a miniştrilor europeni de la Copenhaga.
"Trebuie să evităm un incendiu la scară largă", care ar avea "consecinţe într-adevăr dezastruoase pentru regiune, oameni şi lume", a adăugat el.
Fostul secretar general al Naţiunilor Unite, Kofi Annan, care avea programată pentru sâmbătă o vizită în Siria, a condamnat toate iniţiativele internaţionale de a înarma rebelii şi a avertizat că o continuare a militarizării ar agrava situaţia, un mesaj transmis deja de câteva săptămâni de către Statele Unite.
Înainte de începerea discuţiilor pentru o conturare a viitorului diplomatic european, unii miniştri au declarat pentru presă, că comunitatea internaţională ar trebui să adopte sancţiuni pantru a pune presiune asupra Damascului, încercând şi o ajutorare umanitară a civililor.
"Sancţiunile au un impact asupra regimului sirian", a declarat ministrul olandez, Uri Rosenthal, în timp ce, conform lui Westerwelle, regimul preşedintelui Bashar al-Assad, este într-o "stare de dizolvare" crescătoare.
"Trebuie să fim răbdători", a declarat ministrul de Afaceri Externe din Luxemburg, Jean Asselborn.
"Din păcate, trebuie să acceptăm faptul că încă există multe victime. Dar o intervenţie militară ar fi mai gravă", a adăugat el.
"Nu vom mai număra morţii în mii, ci în zeci de mii", a declarat Asselborn.
Este urgent să se facă eforturi susţinute pentru a oferi asistenţă umanitară pentru populaţia siriană asediată, dar o intervenţie militară nu este soluţia pentru a oferi un astfel de asistenţă, a declarat ministrul austriac, Michael Spindelegger.
Livrarea de alimente şi medicamente populaţiei în timpul întreruperii luptelor ar fi "posibilă doar dacă toate părţile implicare sunt de acord să respecte acest lucru", a adăugat el.
"Suntem aproape de a ajunge acolo", a menţionat Spindelegger.
Pentru Asselborn, Rusia ar putea semna o rezoluţie umanitară "deoarece nu putem accepta, ca şi membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate, continuarea acestei drame".
• Qatarul consideră că a venit vremea să fie trimise forţe arabe şi internaţionale în Siria
Ministrul de Externe din Qatar, şeicul Hamad ben Jassem al-Thani, a declarat sâmbătă că a venit vremea să fie trimise forţe arabe şi internaţionale în Siria, unde reprimarea mişcării de contestare a regimului preşedintelui Bashar al-Assad s-a soldat cu mii de morţi în decurs de un an.
"A venit vremea să aplicăm propunerea de a trimite forţe arabe şi internaţionale în Siria", a afirmat el, în cursul unei reuniuni a miniştrilor arabi ai Afacerilor Externe, la sediul Ligii Arabe din Cairo, la care participă şi şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.
Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, a blocat deja, alături de China, două rezoluţii care condamnau represiunea condusă de regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
Moscova a respins un nou text american în Consiliul de Securitate, care cerea regimului încetarea imediată a violenţelor şi chema opoziţia să "se abţină de la orice violenţe", în cazul în care puterea ar respecta cerinţele acestei rezoluţii.
"Când am mers în Consiliul de Securitate, nu am obţinut o rezoluţie din cauza opoziţiei ruso-chineze, care a trimis un mesaj greşit regimului sirian", a adăugat ministrul din Qatar.
Liga Arabă a anunţat la 12 februarie că va cere Consiliului de Securitate "să adopte o rezoluţie pentru formarea unei forţe de menţinere a păcii ONU-arabi, pentru a supraveghea aplicarea acordului de încetare a focului".
Organizaţia panarabă a decis de asemenea să furnizeze sprijin politic şi material opoziţiei siriene.
Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), de la începutul revoltei în urmă cu un an, violenţele s-au soldat cu circa 8.500 de morţi, majoritatea civili.