OBAMA ŞI PUTIN - ÎNTÂLNIRE GLACIALĂ Impasul preşedinţilor

IULIAN MAREŞ
Ziarul BURSA #Politică / 30 septembrie 2015

Vladimir Putin, alături de Barack Obama (dreapta).

Vladimir Putin, alături de Barack Obama (dreapta).

Preşedintele american, Barack Obama, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au avut luni, în marja Adunării Generale a ONU, prima întâlnire directă din ultimii doi ani, pentru discuţii cu privire la conflictele armate din Siria, respectiv Ucraina. Concluzia comunicată oficial a fost că cei doi lideri au căzut de acord asupra faptului că sunt necesare, în continuare, alte discuţii.

Întâlnirea celor doi preşedinţi a durat o oră şi jumătate, dar nu a înregistrat niciun rezultat concret, singurul ei scop părând a fi informarea reciprocă asupra poziţiei fiecăruia şi explorarea limitelor de negociere la care s-ar putea spera pe viitor. Conform relatărilor făcute ulterior, în mass-media, de diverşi exponenţi ai părţii americane, respectiv ruse, ponderea majoritară în discuţii a avut-o războiul civil din Siria, a cărui soluţionare este dorită, cel puţin declarativ, de către ambii lideri.

Premergător, preşedinţii american şi rus au comunicat indirect, pe acelaşi subiect, prin discursurile pe care le-au susţinut, pe rând, în cadrul Adunării Generale a ONU. Aşadar, fiecare cunoştea poziţia celuilalt, cel puţin de principiu. La sesiunea de fotografii de la finalul întâlnirii bilaterale, publicul l-a perceput pe Barack Obama ca fiind distant, aproape iritat, iar pe Vladimir Putin ca având o atitudine absentă, chiar rezervată în privinţa omologului său.

Faptul că cei doi preşedinţi reprezintă sisteme de putere complet diferite, prin structură şi manifestare, a fost extrem de vizibil încă din timpul discursurilor ţinute, succesiv, în Adunarea Generală. Liderul rus s-a adresat audienţei în stilul său caracteristic, de conducere a unei şedinţe operative, cu un ton linear şi cu certitudinea că îi vor fi urmărite atent cuvintele şi mimica.

Diametral opus, liderul american a cultivat el auditoriul, privind adesea la interlocutorii din sală şi punând greutate în declaraţii, prin variaţii de intonaţie şi de expresie facială.

Cei doi lideri se află şi la momente temporale diferite, în raport cu propria carieră şi istoria pe care o scrie fiecare. În discursul din Adunarea Generală, Vladimir Putin a ţintit spre viitor şi a insinuat ca a venit vremea unei noi ordini mondiale. Prin intervenţiile avute, i-au ţinut isonul preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, şi preşedintele Chinei, Xi Jinping. Aceşti trei lideri au arătat lumii că simt momentul propice unei astfel de schimbări şi că s-au coalizat pentru a-l impune, au demonstrat că sistemul de referinţă pentru acţiunilor lor actuale este istoria care va veni după dispariţia lor politică sau biologică.

În schimb, Barack Obama a fost singur. Aflat spre finalul ultimului mandat, şi-a apărat moştenirea politică, inclusiv cu privire la Orientul Mijlociu, în parte adresându-se criticilor săi din SUA. Aceştia din urmă îi impută eşecul campaniilor diplomatice derulate prin intermediul vicepreşedintelui Joe Biden şi al secretarului de stat John Kerry, pe care le-a preferat consecvent în locul intervenţiilor militare.

În Adunarea Generală a ONU, liderul american a încercat să demonstreze că soldul celor două mandate ale sale nu este erodarea statutului de superputere al SUA. Dar acest preşedinte american şi-a onorat calitatea de laureat al Premiului Nobel pentru Pace, care i-a fost acordat în anul 2009 pentru intenţia sa sinceră, concretizată treptat, de a retrage SUA din mizeriile create în Irak şi Afghanistan de predecesorul său, George W. Bush. Sistemul lui de referinţă actual este propriul loc în istorie şi campania electorală de anul viitor, în care locomotiva Partidului Democrat va fi, cel mai probabil, Hillary Clinton.

Cu referire la Primăvara Arabă şi efectele ei dezastruoase pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Vladimir Putin s-a întrebat retoric: "Aş vrea să-i întreb pe cei care au creat o asemenea situaţie, măcar înţelegeţi ce aţi făcut?". Unul dintre cei mai în măsură să răspundă la această întrebare, preşedintele francez Francois Hollande, a arătat că deocamdată nu a înţeles, declarând presei că, în privinţa tranziţiei politice în Siria, "nimic nu s-a schimbat".

Dincolo de preşedinţi, ce vede lumea este, însă, altceva: au trebuit mai mult de patru ani pentru ca războiul din Siria să ajungă subiectul principal în Adunarea Generală a ONU şi nu ar fi atins niciodată acest nivel de greutate dacă nu era însoţit de ascensiunea Statului Islamic şi criza refugiaţilor din Europa, două coordonate noi, care arată că, totuşi, ceva s-a schimbat.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. scris cu mult talent, are si ceva legatura cu realitatea.

    1. Va multumesc pentru apreciere, dar va rog sa si argumentati de ce articolul are "ceva legatura cu realitatea".

    Imi place ca Obama isi intreaba complicii daca inteleg ce mare tampenie au facut cu totii cu primavara araba!?!

    1. Retorica a fost a lui Putin, care are dreptate. Liderii asazis democrati ar trebui sa-si reconsidere modul de actiune fata de ISIS indiferent cata bunastare economica le-a adus ISIS. Dupa ce ISIS va disparea, dupa ce crestini nu vor mai fi crucificati, femei nu vor mai fi facute sclave sexuale, civilizatia antica nu va mai fi distrusa cu ajutorul explozibililior made in USA, pretul petrolului o sa creasca din nou. Nu am inteles de ce Hollande are mai multe impotriva lui Al Assad decat impotriva ISIS.

      Care spune că Putin are dreptate. De ieri, The Guardian, Simon Jenkins:

       

      "Putin is right. Everyone knows Putin is right, that the only way forward in Syria, if not to eternal slaughter, is via the established government of Bashar al-Assad and his Lebanese and Iranian allies. 

       

      That is the realpolitik. That is what pragmatism dictates. In the secure west, foreign policy has long been a branch of domestic politics, with added sermonising. “What to do”, in Iraq, Afghanistan, Libya, Syria, even Ukraine, has been dictated not by what might work but what looks good. The megaphone is mightier than the brain." 

       

      "Putin are dreptate. Toată lumea știe că Putin are dreptate, că singura cale de urmat în Siria, în cazul în care nu vrem sacrificare veșnică, este prin guvernul stabilit de Bashar al-Assad și aliații săi libanezi și iranieni. 

       

      Aceasta este Realpolitik. Asta este ceea ce dictează pragmatismul. În Vestul securizat, politica externă a fost mult timp o derivată a politicii interne. "Ce să facem", în Irak, Afganistan, Libia, Siria, chiar Ucraina, a fost nu dictată de ceea ce ar putea să funcționeze, dar de ceea ce arată bine. Megafonul este mai puternic decât creierul." 

      Fain citat. Va multumesc.

      Bashar nu are nicio legitimitate sa ramana in place. nu este decat fiul lui taica-su care a ajuns la putere in urma unei lovituri militare. atat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb