OBLIGAŢIUNILE IIB DE 300 MILIOANE DE LEI, LISTATE, LA BVB Paul Prodan, BT Capital Partners: "Sperăm ca, la anul, să avem prima emisiune de obligaţiuni în euro"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 septembrie 2016

Paul Prodan, BT Capital Partners: "Sperăm ca, la anul, să avem prima emisiune de obligaţiuni în euro"

Lucian Anghel, BVB: "Este nevoie de modificarea legislaţiei, pentru emiterea de obligaţiuni în euro"

Problema este faptul că în ţara noastră sunt acceptate numai plăţile în lei, potrivit unor specialişti

Alexandru Florescu, IIB: "Am finanţat compania mamă a Euroins"

Investitorii străini se uită cu interes la piaţa din România, a spus, ieri, Paul Prodan, preşedintele BT Capital Partners, cu ocazia listării emisiunii de obligaţiuni a International Investment Bank (IIB), de 300 de milioane de lei.

"La anul, sperăm să avem prima emisiune de obligaţiuni în euro şi pentru asta solicităm ajutorul furnizorilor de infrastructură", a declarat domnul Prodan.

Domnia sa a mai precizat: "Suntem la a patra emisiune de succes de obligaţiuni (două emisiuni IIB, emisiunea de titluri de stat pentru populaţie Centenar şi emisiunea de obligaţiuni a Primăriei Bucureşti). Am arătat că piaţa românească este deschisă pentru asemenea operaţiuni. Vrem să continuăm dezvoltarea pieţei de capital, în special a pieţei de obligaţiuni, pentru că acesta este primul pas".

Domnia sa este de părere că vom vedea şi IPO-uri ale unor companii private, atunci când vor fi suficient de mult exemple pozitive în piaţă, aşa cum s-a întâmplat în cazul bondurilor.

Lucian Anghel, preşedintele BVB a explicat că pentru emiterea de obligaţiuni în euro este nevoie de o modificare legislativă: "O să intrăm într-un proces de discuţie probabil cu Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei".

Unii specilişti ne-au explicat că, de fapt, problema este faptul că, în ţara noastră, nu se pot face plăţi în lei.

Banca InternaţionaIă de Investiţii a emis 30.000 de obligaţiuni, cu o valoare nominală de 10.000 de lei, cu o dobândă de 4,1% pe an, plătibilă anual.

Bursa de Valori Bucureşti a intermediat finanţări de peste un miliard de euro în ultimii patru ani, prin emisiuni de obligaţiuni corporative şi municipale, îndeplinind astfel un rol important de asigurare a resurselor necesare dezvoltării economiei naţionale, potrivit lui Lucian Anghel.

Domnia sa a mai spus: "Obligaţiunile corporative nu au nevoie de garanţii, pentru că acei investitori cumpără viitorul acelei companii. Încurajez investitorii să folosească acest instrument flexibil".

În cazul emisiunii de obligaţiuni emise de Banca Internaţională de Investiţii aproximativ 10% dintre investitori au fost din afara ţării.

Denis Ivanov, Vicepreşedinte la Banca Internaţională de Investiţii, a declarat: "Cererea tot mai mare pentru titlurile noastre este o mărturie pentru solvabilitatea ridicată şi de rating ale IIB, confirmate de către agenţiile de rating internaţionale. Banca are reputaţia unei instituţii moderne şi fiabile, care reinvesteşte în mod eficient fondurile strânse din economiile ţărilor membre, în acest caz, în proiecte şi programe de dezvoltare în România"

Alexandru Florescu, IIB: "Am finanţat compania mamă a Euroins"

Alexandru Florescu, vicepreşedinte al conducerii executive a băncii, spune că angajamentul IIB este ca toţi banii pe care îi atrage în România să fie reinvestiţi într-un orizont de timp în proiecte din ţara noastră.

Potrivit domniei sale, IIB mai are în derulare împrumuturile către Romcab, Agricover, Aaylex şi Fabrica de Lapte Braşov, după ce creditul către BT Leasing a fost rambursat.

Alexandru Florescu a mai precizat că IIB a acordat şi un împrumut de 11,5 milioane de euro, în Bulgaria, companiei mamă a Euroins pentru a oferi fonduri pentru creşterea capitalului Euroins Asigurări.

Aceasta este a treia emisiune de obligaţiuni IIB în Uniunea Europeană şi al doilea plasament în România, în lei. Emisiunea a fost suprasubscrisă de peste două ori, fiind intermediată de BT Capital Partners. În 2015, banca a emis obligaţiuni de 111 milioane de lei, la o dobândă de 4,1% pe an.

Noua emisiune a atras investitori instituţionali, inclusiv fonduri de investiţii şi de pensii, companii de asigurări şi brokeraj, precum şi alţi investitori, nu numai din România, ci şi din Germania, Austria, Croaţia şi Cehia.

Banca Internaţională de Investiţii (IIB) este o instituţie de dezvoltare multilaterală fondată în 1970, în baza Acordului interguvernamental de instituire a IIB şi a Cartei sale. Cei nouă membri/acţionari ai Băncii sunt Bulgaria, Cuba, Republica Cehă, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bt se misca bine, Bt Maxim, 8,5-9,67 e bine.

    Euroins sper sa se inchida, nu platesc daune doar dupa un an. Rca. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb