OCTAVIAN BERCEANU: "Degeaba facem controale şi totul e bine dacă "Dorel" la momentul respectiv nu opreşte instalaţiile"

G.B
Miscellanea / 14 iulie 2021

Octavian Berceanu

Octavian Berceanu

Octavian Berceanu, comisarul-şef al Gărzii Naţionale de Mediu, a vorbit ieri despre incidentele de la Petromidia şi Azomureş, dar şi despre cele 234 de întreprinderi din România care prezintă un risc mare de poluare. Berceanu spune că acestea sunt controlate anual, dar se pot întâmpla accidente, pentru că deşi totul e bine din punct de vedere al logisticii, există un "Dorel" care într-un moment critic nu va pune degetul pe buton să oprească instalaţiile. Chiar dacă primesc avertismente de la senzorii de siguranţă, aceşti "Dorei" nu iau nicio măsură, spune şeful Gărzii de Mediu, potrivit Digi24.

Octavian Berceanu, şeful Grăzii Naţionale de Mediu a declarat: "Ca să vă prezint o imagine de ce se întâmplă cu aceste echipamente industriale, vă spun că noi, la nivelul ţării avem 234 de echipamente, de întreprinderi care au un risc mare de poluare.

Noi controlăm în fiecare an toate aceste 234 de obiective cu pericol mare de poluare. Am controlat până acum 143 din aceste obiective. Petromidia şi Azomureş erau controlate.

Controalele astea înseamnă Gardă de Mediu, ISU şi alte instituţii care se ocupă de control.

Pe lângă aceste 143 de controale pe care le-am făcut, din proprie iniţiativă, noi am mai făcut în acest an 86 de controale pe obiectivele astea. Am dublat practic unele controale, ca să vedem ce se întâmplă.

Ca să revenim la cele două accidente. Am luat nişte măsuri pentru că am observat anumite lucruri. De exemplu, companiile care trebuie să asigure primul ajutor, companii private care acţionează pe aceste platforme industriale şi care au ca prioritate şi servicii de prestat în momentul în care ai un astfel de incendiu, de eveniment, să acţionezi până ajung pompierii. Ele au echipamentele acolo în platformă.

Când s-au făcut aceste simulări de intervenţie am văzut că nu toate ştiu să acţioneze, că nu toate au echipamentele care ar fi necesare.

Pe lângă acest fapt, mai intervin nişte "Dorei" pe platformele astea. De exemplu, la unul dintre incidente am avut cred că aproape un milion de avertismente că ceva e în neregulă. Instalaţiile trebuiau oprite. Nu s-a întâmplat acest lucru.

Nu dau mai multe din casă, pentru că sunt în cercetare, avem victime umane şi las ancheta să meargă înainte. Dar avem aceşti factori umani care nu iau decizii atunci când trebuie, sau deciziile sunt prost luate.

Avertismentele se transmit prin senzori, au nişte senzori de siguranţă instalaţiile astea, nu pot funcţiona altfel. În momentul când ai un incident se opresc celelalte instalaţii. E cel puţin caz penal. Într-unul din cele două cazuri, senzorii au fost ignoraţi cu bună ştiinţă. Rămâne ca organele de cercetare penală să trimită cazul în instanţă şi să se ia decizii acolo.

În ceea ce priveşte poluarea, la Petromidia ne-a ajutat direcţia de dispersie a aerului, a fost un pic către ţărm, dar aerul s-a dus către mare, dar totuşi avem o poluare. Putea să fie pe platformă marină, ai produs o poluare, o pagubă mediului. Asta se plăteşte peste tot în lume.

La Azomureş am avut o poluare, dar care nu a afectat localitatea Târgu Mureş. Nu a avut amplitudine, au fost alte tipuri de gaze. La Petromidia am avut carburanţi, unde au ars rezervoarele.

Pe noi ne ajută de multe ori direcţia vântului. Nu ştiu... cineva de sus de acolo ne iubeşte, dar nu merge de multe ori apă aşa. Nu putem merge cu ulciorul aşa, că se sparge.

Trebuie să ne uităm la calitatea deciziei umane în aceste platforme industriale, că degeaba facem noi controale şi totul e bine din punct de vedere al logisticii, nu poţi să anticipezi că "Dorel" la momentul respectiv nu va pune degetul pe buton să oprească instalaţiile. "Lasă, mă, că merge şi aşa! Ce se poate întâmpla?.

E, uite că s-a întâmplat!"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb