Cartea de identitatea electronică vine la pachet cu o serie de beneficii şi nu este obligatorie, însă fără acest document cetăţenii nu mai pot călători în afara graniţelor ţării, a afirmat, astăzi, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Octavian Oprea, la cea de-a 25-a ediţie a evenimentului Ziua Comunicaţiilor, informează Agerpres.
"Când vorbim despre identitatea electronică, în ultima perioadă s-au speculat foarte multe informaţii mai mult sau mai puţin adevărate în zona publică. Ce e important e că această carte electronică de identitate va putea oferi cetăţeanului român posibilitatea de a interacţiona în format digital cu instituţiile publice şi asta alături de alte două proiecte pe care Autoritatea pentru Digitalizarea României le implementează. E vorba despre nodul eIDAS care va permite comunicarea datelor dintre instituţiile guvernamentale din România împreună cu toate celelalte instituţii de la nivel european. Practic, identitatea noastră va putea circula în toată Uniunea Europeană şi identitatea celorlalţi cetăţeni europeni va putea fi recunoscută de instituţiile publice din România", a subliniat Oprea.
Acesta a adăugat că procesul de identificare electronică va fi completat de platforma software centralizată PSCID, prin care, cu o logare unică, fiecare cetăţean din România poate naviga în orice platformă electronică, notează sursa citată.
"(...) ca şi completare a acestui proces de identificare electronică a cetăţeanului român, Autoritatea pentru Digitalizarea României are, în acest moment, în implementare proiectul PSCID, platforma software centralizată de identitate digitală care va acţiona ca poartă unică de intrare în toate platformele de e-Guvernare din România. Mai simplu: aşa cum în momentul de faţă ne logăm cu Facebook şi Gmail într-o platformă privată, ne vom putea loga cu această identitate electronică o singură dată şi vom putea naviga nestingheriţi în orice platformă electronică. Cartea de identitate electronică vine la pachet cu multe alte beneficii. Ea nu va fi obligatorie, pentru că există, din păcate, şi cetăţeni care pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, faptul că această carte de identitate electronică le va încălca anumite drepturi, ceea ce nu e adevărat. Lor le vom putea oferi posibilitatea de a fi beneficiarii în continuare a unei simple bucăţi de plastic cu care se vor putea identifica în faţa instituţiilor publice din România, dar nu vor mai putea călători în afara graniţelor ţării", a explicat şeful ADR.
În viziunea oficialului, România se află în topul mondial în ceea ce priveşte viteza la Internet.
"Ziua de astăzi este despre companiile private din zona telecom care au reuşit să performeze şi să ducă România într-un punct cu care noi ne mândrim în lume. România e în top la nivel mondial atunci când vorbim de viteza internetului. Ziua de astăzi este despre Serviciul de Telecomunicaţii Speciale care, încă din 1992, veghează asupra respectării principiului democratic în România şi asupra siguranţei noastre. E vorba despre componenta de comunicaţii care a plecat spre Ministerul Cercetării şi care, de-a lungul timpului, a reuşit să ducă informaţia de la instituţiile de presă, de la Societatea Română de Radiodifuziune, de la Televiziunea Română direct către cetăţean şi să-l menţină foarte bine informat", a menţionat Octavian Oprea.
Conform datelor ADR, proiectul privind crearea Platformei Software Centralizată pentru Identificare Digitală - PSCID este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Operaţional Competitivitate (POC) 2014-2020, Axa Prioritară 2 - Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiei (TIC) pentru o economie digitală competitivă.
Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 99,94 milioane de lei, din care circa 84,3 milioane de lei reprezintă finanţare nerambursabilă din FEDR, prin POC, valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional de 13,649 milioane de lei şi cofinanţare eligibilă din partea ADR de aproape două milioane de lei.
Perioada de implementare este 1 septembrie 2020 - 31 august 2023.
Reprezentanţi ai instituţiilor publice (Ministerul Cercetării Inovării şi Digitalizării, ANCOM, ADR, STS) şi actori relevanţi din mediul privat (Ericsson, Huawei, Orange România, Digi România, Telekom România, Vodafone România) participă, joi, la ediţia cu numărul 25 a conferinţei Ziua Comunicaţiilor, organizată în sistem hibrid.
1. Conditionarea accesului la servicii publice
(mesaj trimis de Cristian în data de 15.04.2021, 11:42)
Conditionarea accesului la servicii publice de o identitate digitala, biometrica e o dovada de hitlerism, la fel conditionarea liberei circulatii in UE de un plastic cu cip ... De ce ar avea nevoie un om simplu de asa ceva ca sa poata calatori liber in UE?
Statul trebuie sa asigure liber acces la asa ceva fara niciun fel de conditionari in virtutea taxelor si impozitelor pe care le incaseaza de la contribuabili.
Nu va lasati pacaliti de acesti fascisti oameni buni.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2021, 14:26)
Si ce-ai sa faci?
Stai acasa, treci granitele in forta?
De ce nu postezi pe site-rile UE, in aceeasi termeni, acuzandu-i pe toti de hitlerism, comunism, satanism?
Ca atata stii...
1.2. O sa fac ce am facut si pana acum (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Cristian în data de 15.04.2021, 18:56)
O sa fac ce am facut si pana acum.. ma pish pe ele de graniite si de UE, imi fac concediul in tara si fac un pipi pe neomarxism.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 15.04.2021, 12:05)
conceptul de libertate a miscarii in UE nu mai exista.
cine mai sustine ca UE si principiile sale mai exista e prost de-a binelea.
libera circulatie este un principiu fondator al UE.
libera circulatie nu mai exista, e conditionata.
ce inseamna asta?
UE mai exista ca forma, ca fond s-a dus de mult timp.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2021, 14:22)
UE reglementeaza. Romania doar transpune in legislatia proprie.
Nu-ti convine, te adresezi UE, PE, CEDO, unde vrei.
Ai intrat in hora, joaca!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 15.04.2021, 15:55)
bine, atunci UE va cadea.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2021, 16:27)
aceasta decizie este NECONSTITUTIONALA!
IOHANIS SI CUTU CE PARERE AU REF LA CA INCALCARE A CONSTITUTIEI!?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2021, 16:35)
SI MAI ESTE CEVA: CATI DINTRE ROMANI AU ACCES LA O RETEA DE INTERNET, RESPECTIV CUNOSTINTELE/INSTRUMENTELE NECESARE PENTRU " A SE BUCURA" DE ACEASTA MREATA REALIZARE PUSA IN PRECTICA PE SEST?
AUD?
SI TOATEA CESTEA CA SA CE????????????
4. Nu puneti botul fratilor...
(mesaj trimis de Cristian în data de 15.04.2021, 18:58)
Nu puneti botul fratilor... Statul are obligatia legala de a da acces gratuit si neconditionat la serviciile publice pentru ca incaseaza taxe de la cetateni. Orice conditionare sau restrictionare a accesului la un serviciu public este ILEGALA si constitutie infractiune a guvernului la adresa cetateanului.
Daca nu ma voi mai putea loga la ANAF sa-mi depun declaratia de venit, fara autentificare biometrica sau alte minuni.. le trimit declaratia prin posta si mai pish pe ANAF si pe statul roman de kkt.. cu toti tampitii care il conduc.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2021, 11:58)
absolut de acord!