OCTAVIAN VIDU, CEE EQUITY PARTNERS:  "Purtăm discuţii pentru investiţii pe piaţa locală de telecom şi energie"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 aprilie 2015

"Purtăm discuţii pentru investiţii pe piaţa locală de telecom şi energie"

Fondul China-CEE Investment Cooperation se află în discuţii pentru implicarea în proiecte locale din domeniul telecomunicaţiilor şi energiei, care ar putea fi concretizate până la sfârşitul anului, a declarat, ieri, Octavian Vidu, managerul de investiţii pentru ţara noastră în cadrul CEE Equity Partners, consultantul fondului chinez.

Domnul Vidu a precizat: "Fondul are un interes deosebit pentru ţara noastră. Am constatat că există un număr de oportunităţi în privinţa dezvoltării infrastructurii pentru diferite sectoare, precum energia, telecomunicaţiile sau agricultura. Suntem în discuţii pentru câteva proiecte şi sperăm ca unele dintre ele să se concretizeze până spre sfârşitul anului. Este vorba de investiţii în sectorul telecomunicaţiilor şi cel al energiei. Noi prospectăm piaţa locală încă din toamna anului 2013".

În ceea ce priveşte agricultura, segmentul de însilozare este unul atractiv pentru fondul chinez, potrivit sursei citate. În plus, Octavian Vidu apreciază că domeniul local de petrol şi gaze face parte din tradiţia economică a ţării, unde există "noi oportunităţi de dezvoltare pe partea de transport şi depozitare".

Domnia sa susţine că fondul mai este interesat de domeniul transporturilor de la noi, segment în care investitorii chinezi au observat pe piaţa noastră oportunităţi pentru dezvoltarea transportului multimodal.

Reprezentanţii CEE Equity Partners apreciază că fondul chinez îşi propune să contribuie la creşterea economică a celor 16 ţări din Europa Centrală şi de Est.

Octavian Vidu a adăugat: "Capitalul este ceea ce lipseşte economiei locale, pentru că, într-un final, aşa cum a arătat şi criza, nu poţi să construieşti afaceri numai pe credit. Valoarea de capital pe care noi o investim este între 20 şi 70 de milioane de euro. Durata finanţării este mai lungă decât în cazul altor fonduri, iar ţinta noastră este să rămânem "investiţi" undeva între 5 şi 7 ani, cel mult 10 ani".

Fawkner-Corbett: "Ne concentrăm pe investiţiile în infrastructură şi producţia specializată"

China-CEE Investment Cooperation este un fond de private equity înregistrat în Luxemburg, ce dispune de 500 de milioane de dolari pentru investiţii de capital în Europa Centrală şi de Est. Până la sfârşitul anului va fi lansat un al doilea fond de un miliard de dolari, pentru aceeaşi regiune, după cum a spus Bill Fawkner-Corbett, director de investiţii pentru Europa Centrală şi de Est al CEE Equity Partners.

Domnia sa a precizat: "Avem o echipă de 20 de oameni, care administrează acest fond de 500 de milioane de dolari, cei mai mulţi bani provenind de la EximBank China. Ne concentrăm pe două segmente ale pieţei, respectiv infrastructura şi producţia specializată. Investiţia minimă pe care o derulăm este cuprinsă între 20 şi 60 de milioane de euro. În principal, realizăm investiţii în companii deja înfiinţate, care au afaceri în derulare, dar urmărim să finanţăm şi proiectele care dovedesc un flux de venituri stabile".

Bill Fawkner-Corbett a menţionat că CEE Equity Partners doreşte să mărească gradual numărul de birouri din regiune: "Ţinând cont că România este a doua cea mai mare ţară din zonă, am deschis şi aici o reprezentanţă. În iunie anul trecut am deschis un birou la Budapesta şi urmează încă unul la Zagreb".

La rândul său, Rafal Andrzejewski, directorul de investiţii pentru Polonia din cadrul CEE Equity Partners, a declarat că prima investiţie a fondului chinez a fost într-o companie poloneză listată la bursă. "Considerăm oportune aceste investiţii în funcţie de piaţă", a completat domnia sa, subliniind că Bursa de Valori din Bucureşti arată potenţial, dar este insuficient de lichidă, iar "noi vrem să fructificăm posibilitatea să completăm această lichiditate".

Domnul Andrzejewski a adăugat: "Traversăm vremuri tulburări din pricina luptei anti-corupţie pe plan local, dar lucrurile se îndreaptă în direcţia corectă. Salutăm "curăţarea" mediului de afaceri, deoarece am avut două cazuri în care am oprit investiţiile în România, din cauza corupţiei, anul trecut şi în 2015".

Potrivit surselor citate, aproximativ 80% din investiţiile fondului vor merge către companii, iar 20% în proiecte. "Ne dorim să deţinem majoritatea acţiunilor într-o companie, dar nu este o condiţie absolută ca să oferim finanţarea. Este important ca partenerul cu care încheiem înţelegerea să fie unul puternic şi de încredere", a conchis Rafal Andrzejewski. Principalul investitor al fondului este EximBank China, care a angajat suma de 470 milioane de dolari, împreună cu Eximbank Ungaria, care a investit 30 milioane de dolari. În plus, banca chineză pune la dispoziţia managementului fondului o facilitate specială de credit de 10 miliarde de dolari, pentru a suplimenta capacitatea investiţională a fondului. Sediul CEE Equity Partners Ltd. este la Varşovia, firma având birouri şi la Bucureşti, Budapesta sau Leeds.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb